Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ.Εργασίας:Σύντομα εκσυγχρονισμός υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας

Offsite Team
- 17.10.2019

Υπ.Εργασίας:Σύντομα εκσυγχρονισμός υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας

Thumbnail
Τι ανέφερε η Υπουργός στην ομιλία της στο Έκτακτο Συνέδριο της ΔΕΟΚ

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι δυνατό να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίες, μετά και την παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών το περασμένο Σάββατο.  

 

«Προχωρούμε σε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να είμαστε δίπλα στον συμπολίτη μας ο οποίος αντιμετωπίζει οποιαδήποτε προβλήματα», ανέφερε η Υπουργός στην ομιλία της στο Έκτακτο Συνέδριο της ΔΕΟΚ.

 

Είπε ακόμα ότι είναι καθήκον όλων των υπηρεσιών του κράτους στα σταθούν δίπλα στον πολίτη, την οικογένεια, το παιδί και με έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα να βοηθήσουν όσο μπορούν. Όπως είπε, το Σάββατο παρουσιάστηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να γίνει ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών το συντομότερο δυνατό.

 

Αναφορικά με την θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμες οι σχετικές μελέτες και θα ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος, έτσι ώστε μόλις υπάρξουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, με ανεργία κάτω του 5%,  να εφαρμοστεί στην Κύπρο ο εθνικός κατώτατος μισθός.

 

Σημείωσε ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός δεν επηρεάζει τις συλλογικές συμβάσεις οι οποίες μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν. Όπως είπε, θα υπάρχει ένας μίνιμουμ μισθός, ο οποίος δεν σημαίνει ότι θα είναι ένας για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, αλλά μπορεί να διαφέρει ανάλογα και με τα δεδομένα της κάθε οικονομικής δραστηριότητας.  

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν αξιοπρεπή μισθό και να εξασφαλίσουμε συνθήκες ίσης μεταχείρισης μεταξύ των επιχειρήσεων. Για το εν λόγω θέμα ετοιμάζονται σχετικές μελέτες από το Διεθνές Γραφείου Εργασίας ενώ λαμβάνουμε και τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ», είπε.  

 

Παράλληλα ανέφερε ότι προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, αξιοποιώντας την τριμερή συνεργασία και τον κοινωνικό διάλογο.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι κατά το 2018 υποβλήθηκαν 212 αιτήσεις για μεσολάβηση σε εργατικές διαφορές, μέσω του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και επιλύθηκαν οι 200, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, έχουν υποβληθεί ήδη 97 εργατικές διαφορές και έχουν επιλυθεί οι 56 μέχρι σήμερα.

Το Υπουργείο, πρόσθεσε, συνεχίζει να πραγματοποιεί με εντατικούς ρυθμούς ελέγχους καθώς και να εξετάζει διαφορές εργασιακής φύσης που αφορούν την εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το 2018, πραγματοποιήθηκαν 3.205 επιθεωρήσεις, ετοιμάστηκαν 185 ποινικοί φάκελοι για παραβιάσεις της νομοθεσίας, ενώ κατά το ίδιο έτος άλλες 278 υποθέσεις εκδικάστηκαν ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων με την επιβολή ποινών συνολικού ύψους €181.195. Σε σχέση με τα παράπονα εργασιακής φύσης, το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου εξέτασε 2.172 περιπτώσεις, ενώ παράλληλα, οι λειτουργοί του είχαν δώσει τηλεφωνικώς πληροφορίες και συμβουλές σε 62.711 εργοδότες και εργαζόμενους ενδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό και τους δύο.  

Παράλληλα αναφέρθηκε στην υλοποίηση δεκάδων σχεδίων τα οποία αποσκοπούσαν στην παροχή κινήτρων για εργοδότηση ή και κατάρτιση σε διάφορες ομάδες πληθυσμού καθώς και αναφορικά με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας και προωθώντας με τον τρόπο αυτό την απασχόληση και καταπολεμώντας την ανεργία και την αδήλωτη απασχόληση.

Είπε επίσης ότι για το έτος 2018 η Κύπρος ήταν πρώτη από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όσον αφορά την πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, είπε ότι το Υπουργείο εργάζεται μεθοδικά προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου, στοχευμένων επιθεωρήσεων και αυστηρότερου ελέγχου της αγοράς εργασίας με αποτρεπτικές ποινές και διοικητικά πρόστιμα για όσους δεν εφαρμόζουν τις εργατικές νομοθεσίες.

Σημείωσε ότι βρίσκεται ήδη σε ισχύ η πρώτη, πολύ σημαντική Νομοθεσία, από τον Ιούνιο 2017, με την οποία έχουν εισαχθεί αυστηρότατες ποινές και διοικητικά πρόστιμα και ενισχύθηκαν σημαντικά οι εξουσίες των επιθεωρητών του Υπουργείου, ενώ με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει συσταθεί από τον Ιούνιο 2017 η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης η οποία διενεργεί ετησίως πέραν των 6.000 στοχευμένων επιθεωρήσεων. Πρόσθεσε ότι αναμένεται η ψήφιση του Νομοσχεδίου που αφορά στη δημιουργία και τις εξουσίες της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης και την εισαγωγή του θεσμού της επιβολής αποτρεπτικών διοικητικών προστίμων σε όσους δεν εφαρμόζουν τις εργατικές Νομοθεσίες.

ΚΥΠΕ

Home