Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ζητούν DNA για έλεγχο πιστοποιητικών γέννησης ύποπτων αλλοδαπών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
24.09.2022

Ζητούν DNA για έλεγχο πιστοποιητικών γέννησης ύποπτων αλλοδαπών

Κατατέθηκε νομοσχέδιο στη Βουλή - Ποιοι θα ελέγχονται

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Νέα δεδομένα φέρνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 που εάν περάσει από το νομοθετικό Σώμα θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στον τρόπο έκδοσης ορισμένων πιστοποιητικών γεννήσεως.

Στόχος είναι να μπει φραγμός στις παράνομες πολιτογραφήσεις και την εξασφάλιση παράνομων αδειών παραμονής. Σημειώνεται ότι η απαίτηση λήψης DNA δεν θα εφαρμοστεί καθολικά για όλες τις γεννήσεις, αλλά εκεί όπου υπάρχουν υποψίες για εκμετάλλευση του συστήματος και την εξασφάλιση πλαστών αδειών παραμονής. Συγκεκριμένα,σε παιδιά που γεννιούνται στην Κύπρο από αλλοδαπούς γονείς θα διενεργείται DNA (όπως και στους γονείς).

Με αυτό τον τρόπο οι Αρχές θα μπορούν να πιστοποιούν τους γονείς των παιδιών. Παράλληλα, έάν τα παιδιά  αλλοδαπών, γεννηθούν στην Κύπρο το DNA θα διασαφαλίζει την παραμονή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θα απελαύνονται σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο ληξίαρχος θα απαιτεί τη διενέργεια γενετικής εξέτασης (DNA) για σκοπούς έκδοσης πιστοποιητικού γέννησης. Παράλληλα, με βάση το νόμο θα απαγορεύεται η επεξεργασία του αποτελέσματος της γενετικής εξέτασης (DNA) για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέραν της έκδοσης πιστοποιητικού γεννήσεως.

>>>>Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτικό: Κύπρος και Frontex προχωρούν με απελάσεις<<<<

Με βάση το νόμο, ο ληξίαρχος μπορεί να απαιτεί τη διενέργεια DNA ως έσχατο μέτρο όταν δεν έχει πειστεί ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι που δεν τεκμηριώνουν την ύπαρξη οικογενειακής σχέσης μεταξύ των προσώπων.

Σημειώνεται ότι η επεξεργασία του DNA για άλλο σκοπό θα απαγορεύεται στη βάση και της προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων.

Το Υπουργικό ενέκρινε την κατάθεση του νομοσχεδίου στις 18 Ιουλίου 2022 και αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Home