Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κτηνιατρικός Σύλλογος: 8000 γάτες πήγαν κλινική λόγω Λοιμώδους Περιτονίτιδας

Offsite Team
- 18.07.2023

Κτηνιατρικός Σύλλογος: 8000 γάτες πήγαν κλινική λόγω Λοιμώδους Περιτονίτιδας

Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα τα κρούσματα έχουν σταθερά αυξημένο αριθμό - Στοιχεία

Στοιχεία αναφορικά με τα περιστατικά Λοιμώδους Περιτονίτιδας που οφείλεται στον κορωνοϊό της γάτας έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος, μετά από ερωτηματολόγια τα οποία στάλθηκα στις Κτηνιατρικές Κλινικές.

Η πρώτη σημαντική έξαρση των κρουσμάτων καταγράφηκε τον Ιανουάριο 2023, ενώ τα κρούσματα συνέχισαν την ανοδική πορεία μέχρι τον Απρίλιο 2023 και έκτοτε έχουν σταθερά αυξημένο αριθμό.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συναγερμός για τον ιό που σκοτώνει τις γάτες στην Κύπρο - Πώς να τις προστατέψετε

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κτηνιατρικού Συλλόγου, σε ερωτηματολόγιο που εκδόθηκε με σκοπό την δεύτερη καταγραφή της πορείας των κρουσμάτων (η πρώτη έγινε για το πρώτο τρίμηνο του 2023), η οποία αφορούσε τους μήνες Ιανουάριο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2023 έχει τα εξής ευρήματα:

• Στο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν 32 κτηνιατρικές κλινικές Παγκύπρια

• Καταγράφηκαν 1500 κλινικά περιστατικά Λοιμώδους Περιτονίτιδας, τα οποία αναγόμενα με βάση τον συνολικό αριθμό κτηνιατρικών κλινικών Παγκύπρια μεταφράζονται σε περίπου 8000 κλινικά κρούσματα Λοιμώδους Περιτονίτιδας από τον Ιανουάριο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2023. Ο αριθμός αυτός είναι όντως αυξημένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη (περίπου 2800 συνολικά κλινικά κρούσματα για το 2022, και 1350 κλινικά κρούσματα για το 2021).

• Με βάση τα παραπάνω, οι δηλώσεις περί τριακοσίων χιλιάδων (300000) θανάτων γατιών, οι οποίες αναμεταδόθηκαν από ξένα και εγχώρια ΜΜΕ, είναι αβάσιμες, στηρίζονται σε εικασίες και δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.

Όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η OffsiteNews, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού δεν έχει ουδεμία σχέση με τον άνθρωπο τον οποίο δεν προσβάλει ούτε και επηρεάζει.

Όπως εξήγησε στην OffsiteNews ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χαράλαμπος Πίπης, οι γάτες μολύνονται κατά την αυτοπεριποίησή τουςτο φαγητό και γενικότερα μέσω της στοματορινικής οδού όταν το ζώο έρθει σε επαφή με μολυσμένα υλικά. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται δεν είναι παθογνωμονικά της λοιμώδους περιτονίτιδας (FIP) και η διάγνωση προκύπτει από την συνεκτίμηση των κλινικών ευρημάτων και των εργαστηριακών δοκιμών. 

Τα συμπτώματα είναι ασαφή περιλαμβάνοντας:  

  • Απώλεια της όρεξης
  • Απώλεια βάρους
  • ΚατάπτωσηΦλεγμονή του περιτοναίου, εξού και Περιτονίτιδα με συνέπεια τη συλλογή υγρού στην κοιλιακή χώρα και διόγκωση της, (Ασκήτης),
  • Δύσπνοια, συνεπεία της υγρής συγκέντρωσης στην κοιλία και συμπίεσης του διαφράγματος και κατ’ επέκταση των πνευμόνων
  • Οφθαλμολογικά προβλήματα
  • Νευρολογικά προβλήματα
  • Πυρετό που δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά
Home