Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ψυχική Υγεία: Μια ανοικτή πληγή που χρειάζεται θεραπεία

Offsite Team
- 14.10.2023

Ψυχική Υγεία: Μια ανοικτή πληγή που χρειάζεται θεραπεία

Τι δηλώνουν στην OffsiteNews Πόπη Κανάρη και Πέρσα Κορφιάτη - Το 63% των Κυπρίων αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας

Χωρίς την ψυχική υγεία, δεν υπάρχει υγεία, αφού ένα άτομο για να θεωρείται υγιές, πρέπει να είναι και σωματικά και ψυχικά. Κάτι το οποίο στην Κύπρο φαίνεται να μην ισχύει με το ποσοστό των Κυπρίων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας να είναι υψηλό. Γεγονός το οποίο δεν αφήνει αδιάφορους τους αρμόδιους, οι οποίοι αναφέρουν πως υπάρχει ανάγκη για σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής. 

Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου

Έρευνα με δείγμα 26.501 ατόμων, εκ των οποίων τα 544 ήταν από την Κύπρο, ηλικίας 15 ετών και άνω από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ πραγματοποιήθηκε από τις 14 μέχρι και 21 Ιουνίου 2023. 

Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου έδειξα πως το 63% των Κυπρίων βίωσαν συναισθηματικά ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα τον τελευταίο χρόνο, με το 69% των ατόμων αυτών να αναφέρει πως δεν έλαβαν την στήριξη επαγγελματία από τον τομέα της ψυχικής υγείας. 

Ταυτόχρονα, το 60% των ερωτηθέντων στην ΕΕ, ο σημαντικότερος παράγοντας που συνεισφέρει στην ψυχική υγεία είναι οι καλές συνθήκες διαβίωσης, ενώ ακολουθούν η οικονομική ασφάλεια (53%), η επαφή με τη φύση και τους χώρους πρασίνου (35%), ο σωστός ύπνος (35%), η σωματική άσκηση (34%) και οι κοινωνικές επαφές (33%). Στην Κύπρο, οι περισσότεροι απάντησαν πως ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η οικονομική ασφάλεια (66%), και ακολουθούσαν οι συνθήκες διαβίωσης (49%), οι κοινωνικές επαφές (44%) και η φυσική άσκηση.

Τα αίτια και τα συμπτώματα

Μιλώντας στην OffsiteNews η Ειδική Εγγεγραμμένη Ψυχολόγος Πέρσα Κορφιάτη, εξήγησε πως τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Μειώθηκε η αντοχή των ανθρώπων με αποτέλεσμα να ξεσπούν πιο εύκολα. Παράλληλα αυξήθηκε και η εγκληματικότητα η οποία προκαλεί πιο πολλά νοσήματα ψυχοπάθειας».

Συνεχίζοντας η κ. Κορφιάτη ανέφερε πως «εάν το ψυχικό κομμάτι ενός ατόμου νοσεί, προκαλούνται ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως είναι οι κρίσεις πανικού, οι διατροφικές διαταραχές και τα γαστρεντερολογικά προβλήματα». 

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η έρευνα της ΕΕ έδειξε πως μια από τις αιτίες της αύξησης των ψυχικών προβλημάτων είναι και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κ. Κορφιάτη δήλωσε ότι «η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, δεν σβήνει από το μυαλό των Κυπρίων γι’αυτό και κάθε φορά που συμβαίνει εισβολή σε κάποια χώρα, πυροδοτούνται ξανά τα τραύματα της τουρκικής εισβολής».

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στα οικονομικά προβλήματα, σημειώνοντας πως «εάν κάποιος είναι άνεργος ή γενικότερα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, καταβάλλεται από το άγχος και το στρες».

H ανάγκη για Εθνική Στρατηγική και η συμβολή του ΠΟΥ

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας είναι η σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την ψυχική υγεία. Η ίδια η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη ανέφερε στην ιστοσελίδα μας πως τα ποσοστά της έρευνας προβλημάτισαν τους αρμόδιους. «Ήδη το υπουργείο προχώρησε και ετοίμασε την στρατηγική ψυχικής υγείας για τους ηλικιωμένους αλλά πρέπει να δούμε το θέμα της ψυχικής υγείας γενικότερα για όλες τις ηλικίες».

Όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η OffsiteNews, η σύνταξη της εθνικής στρατηγικής περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες και του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο. Μάλιστα, ζητήθηκε βοήθεια από τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ ώστε να συνταχθεί η στρατηγική η οποία χαρακτηρίστηκε ως πολυσχιδής. 

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον δρ Shaikh Irshad Ali ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ στη χώρα μας. Συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν όλα όσα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην εθνική στρατηγική. Από πλευράς του ΠΟΥ, θα γίνει ενημέρωση για τις καλές πρακτικές του εξωτερικού και θα εξεταστούν ποιες δράσεις μπορούν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο.

0
Home