Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυτά θα πει ο Υπουργός Άμυνας σήμερα

Του Γιώγου Μιχαηλίδη
- 24.01.2023

Αυτά θα πει ο Υπουργός Άμυνας σήμερα

Ο Χαράλαμπος Πετρίδης κάνει στο Προεδρικό απολογισμό του έργου του τα τελευταία 2.5 χρονια

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Oι δαπάνες για την αμυντική μας θωράκιση βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της 20ετίας. Το στοιχείο αυτο είναι ένα από τα βασικότερα θέματα που θα αναπτύξει σήμερα στις 11:30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης κατά τον απολογισμό των 2.5 ετών που βρίσκεται στο πηδάλιο του Υπουργείου Άμυνας.

Η Offsite News πληροφορείται ότι ο Υπουργός χωρίς να αναλύει τα δεδομένα θα δώσει το στίγμα της υλοποίησης του εξοπλιστικού μας προγράμματος που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά.  Σημειώνεται ότι εντός  του 2022 έχουν ολοκληρωθεί 3 μεγάλα (αποθήκες πυρομαχικών, προκατασκευασμένα κτίρια και λέσχη στελεχών). 

Το 2023 προβλέφθηκαν άλλα 3 (εξεταστήριο πυρομαχικών, κτίρια Μονάδας, όρχοι και υπόστεγα). Θα προκηρυχθούν επίσης προσφορές για μελέτη για αρκετά άλλα όπως το Στρατόπεδο στα Κελιά, το Πεδίο Βολής Περάτων και εγκαταστάσεις για τη Μονάδα UAVs.

Η συμφωνία με το Ισραήλ

Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης θα αναφερθεί στη συμφωνία με το Ισραήλ για προμήθεια υλικών ένδυσης, υπόδησης και υποστηρικτικού εξοπλισμού.Ο  στρατιωτικός εξοπλισμός αποτελείται από το κράνος, την εξάρτηση και το σακίδιο μάχης τα οποία είναι συνδεδεμένα στην ίδια ζώνη. 

Η εξάρτηση μάχης αποτελείται από τις πλάκες προστασίας του στρατιώτη ενώ το σακίδιο μάχης αφαιρείται με το πάτημα ενός κουμπιού. Η εξάρτηση παρουσιάστηκε στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2022. Όπως πληροφορούμαστε, με την ολοκλήρωση παράδοσης του εξοπλισμού θα τροφοδοτηθεί με το ανάλογο υλικό η εφεδρεία. 

Ο Υπουργός θα κάνει αναφορά στην  υπογραφή της Συμφωνίας για Προμήθεια 6 Ελαφρών Επιθετικών Ελικοπτέρων H145Μ της εταιρείας Airbus Helicopters, με δικαίωμα εξάσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμη 6. Το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο H145M, ικανό να επιχειρεί σε απαιτητικό περιβάλλον ημέρα και νύχτα, θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΦ για ταχεία αντίδραση, εκπομπή μαζικών πυρών, προσβολή στόχων με ακρίβεια και εκτέλεση αποστολών.

Αμυντική διπλωματία

Στην Αμυντική Διπλωματία επεκτάθηκαν οιο  διμερείς συνεργασίες με 17 χώρες και ενισχύθηκαν με  τριμερείς και την τετραμερή. Η Κυπριακή Φρουρά  συμμετέχει σε πολυεθνικές ασκήσεις και δραστηριότητες, οι οποίες δίνουν κύρος στην Κυπριακή Δημοκρατία και είναι επωφελείς για το προσωπικό αφού αποκομίζει εμπειρίες από σύγχρονους στρατούς και μπορεί να διαλειτουργεί μαζί τους. 

Σημαντική είναι η υπογραφή διμερούς προγράμματος συνεργασίας με τη Γερμανία και η  τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας για πρώτη φορά. Βρισκόμαστε στο στάδιο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU).

Ενισχύθηκε ο ρόλος της Ακαδημίας Άμυνας με την επιτυχημένη διοργάνωση 9 σεμιναρίων με σημαντική  συμμετοχή από άλλες χώρες της ΕΕ, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

‘Αρση εμπάργκο και ΗΠΑ

Ο κ. Πετρίδης θα κάνει αναφορά στη συνεργασία  με τις ΗΠΑ.την πλήρη άρση του εμπάργκο και την αδιάλειπτη συμμετοχή στο προγράμματα διεθνούς στρατιωτικής κατάρτισης (IMET). Συνομολογήθηκαν Διμερή Συμφωνία Παροχής Υπηρεσιών και Διοικητικής Μέριμνας (ACSA) και τροχοδρομήθηκε η ένταξη της Εθνικής Φρουράς σε Πρόγραμμα SPP (State Partnership Program) με την πολιτεία του New Jersey.

Η Εθνική Φρουρά προχωρεί στη δημιουργία εθνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας.

>>>>Διαβάστε επίσης: Συμφωνία ΗΠΑ -Κύπρου - Περιμένουμε και τον Έκτο Στόλο<<<<

Μεταρρυθμίσεις

Ταυτοχρόνως, υλοποιούνται μεταρρυθμιστικές δράσεις που αφορούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες στρατολογίας όπως ηλεκτρονική κατάταξη, δήλωση στοιχείων αρρένων στρατεύσιμων πολιτών που συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους, υποβολής αιτήσεων για πρόσληψη ΣΥΟΠ, έκδοσης πιστοποιητικού τύπου Α και διασύνδεση με ΚΕΠ - ΚΕΠΟ, τμήμα κτηματολογίου και τον κυβερνητικό κόμβο. Η διασύνδεση με την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου έχει επιλύσει οριστικά το πρόβλημα που αφορά τον εντοπισμό και την επιστρατευτική τακτοποίηση των ανέντακτων εφέδρων.

.Στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής πολιτικής του Υπουργείου, γίνεται προσπάθεια για μείωση των λειτουργικών εξόδων της Εθνικής Φρουράς, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2022 αντικαταστάθηκαν 2200 φωτιστικά, ενώ μέχρι το 2023 θα αντικατασταθούν ακόμη 4400 ενεργοβόρα φωτιστικά σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς με φωτιστικά τύπου LED. Για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 19 εκ. ευρώ, από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και ειδικότερα του  Προγράμματος ΘΑλΕΙΑ, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής δυναμικότητας 12 ΜW περίπου.

Home