Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αιδώς γελοίοι

Offsite Team -
09.05.2021 - 07:00

Αιδώς γελοίοι

Ρεσιτάλ ψεμάτων και ανικανότητας από μια κυβέρνηση που ήξερε να πωλεί με τη σέσουλα διαβατήρια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ

Δεν είμαστε η μόνη χώρα που θα επιβάλει το κορωνoδιαβατήριο (αγγλιστί «corona pass»), λέει ο υπουργός Υγείας. Λέει ψέματα. Ή για να το πούμε ευγενικά, δεν λέει όλη την αλήθεια. Είτε επειδή δεν ξέρει, είτε επειδή (έτι χειρότερα) ξέρει και παραπλανεί σκοπίμως. «Η Δανία και το Ισραήλ, η Αυστρία και η Εσθονία θα το εφαρμόσουν και θα το εφαρμόσουμε και εμείς», είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου στη διάσκεψη των... διευκρινίσεων της Πέμπτης.

ΔΕΝ είπε ότι στη Δανία η εφαρμογή του μέτρου ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας της κυβέρνησης μειοψηφίας με το Κοινοβούλιο με συγκεκριμένες ρήτρες (πηγή: The Local dk). Δεν είπε ότι το μέτρο θα επανεξεταστεί μετά από μερικές εβδομάδες εφαρμογής από το Κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα συνεχιστεί ή όχι (BBC). Δεν είπε επίσης ότι το Συμβούλιο Ηθικής της Δανίας (ένα ανεξάρτητο Σώμα) σημείωσε ότι «σταδιακά (θα πρέπει) να μειώνεται η εφαρμογή του μέτρου και να χρησιμοποιείται μόνο για όσο καιρό έχει σημαντική επίδραση στη μάχη απέναντι στην πανδημία» (France 24).

Φαίνεται ότι στο Συμβούλιο Ηθικής της Δανίας δεν διορίζονται κομματικοί συγγενείς και φίλοι, ούτε πρώην Υπουργοί. Ασχολίαστο το γεγονός ότι η σκανδιναβική χώρα σταμάτησε τη χορήγηση του AstraZeneca μετά την εμφάνιση παρενεργειών. Το σταμάτησε και δεν προσπαθεί να βάλει με το στανιό στους πολίτες της Δανίας ένα εμβόλιο για το οποίο προέκυψαν βάσιμες ανησυχίες. Σε αυτό το ζήτημα, όμως, η Δανία δεν (μας βολεύει να) αποτελεί παράδειγμα. Copy-paste όποτε μας βολεύει; Στο μεταξύ, την δημοσκόπηση που προηγήθηκε του μέτρου, παρέχοντας στην εκεί κυβέρνηση ηθική νομιμοποίηση, την είδε ο κύριος Υπουργός;

ΔΕΝ είπε επίσης ο κύριος Ιωάννου ότι το Ισραήλ ξεκίνησε την εφαρμογή του  «green pass», όπως το ονομάζουν, έχοντας το υψηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού παγκοσμίως και το «διαβατήριο» αφορά μόνο στα άτομα που έχουν κάνει ΚΑΙ τα δύο εμβόλια  (Independent). Δεν είπε ότι υπάρχουν αντιδράσεις για θέματα που αφορούν στην προστασία προσωπικών δεδομένων και συγκεκριμένα της κοινοποίησης του ιατρικού απορρήτου των πολιτών σε δημόσιες αρχές (i24news, Wall Street Journal κλπ.) Δεν περιμένουμε να γνώριζε ότι πέρσι το Κοινοβούλιο του Ισραήλ (με ψήφους 48 -35) πέρασε τον λεγόμενο «Grand Corona Law», ο οποίος Νόμος επέτρεψε στην κυβέρνηση να εφαρμόζει έκτακτα μέτρα, όπως ο καθολικός εγκλεισμός (στα κυπριακά... lockdown), το κορωνοπάσο και άλλα. Στο Ισραήλ, δεν αποφάσιζε ένας Υπουργός επειδή έτσι έκοψε η κούτρα του.

Δεν είπε ακόμα ο Κύπριος Υπουργός ότι η αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο της Αυστρίας (Bundesrat) εμπόδισε για εβδομάδες την εφαρμογή του μέτρου, γιατί το κορωνοδιαβατήριο θα έδινε, όπως υποστήριξε, «άνισα δικαιώματα» μεταξύ εμβολιασμένων και μη, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν το εμβόλιο (The Local At, Der Standard κλπ). Δεν τέλειωσε η δημόσια αντιπαράθεση στην Αυστρία, αλλά συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται με έντονο τρόπο στη Βρετανία όπου υπάρχουν σκέψεις (σκέψεις!) για εφαρμογή του μέτρου.

Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα και αυτό που όφειλαν να γνωρίζουν ο κ. Ιωάννου και οι παρατρεχάμενοί του είναι το ψήφισμα 2361/2021 του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι φρέσκο ψήφισμα, δεν είναι περσινό και αν δεν το ξέρουν να τους ενημέρωσουμε ότι το ΣτΕ κάλεσε τα κράτη-μέλη «να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν θα υποστεί πίεση με πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα μέσα για να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί» και, «να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα υποστεί ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ για το ότι δεν έχει εμβολιαστεί λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία ή για το γεγονός ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί». Πρωτοφανή πράγματα! 

Τι έκανε ο κύριος Ιωάννου και οι παρατρεχάμενοί του; Τι έκανε η πλέον ανίκανη κυβέρνηση στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ούτε καν τη στοιχειώδη... διευκρίνιση για τη συνταγματικότητα των μέτρων έλεγξαν. Προφανώς, δεν τους κόφτει. Είναι αυτό που είπε ο (Θεός να τον κάμει) κυβερνητικός εκπρόσωπος: «αν εξετάζουμε τη νομιμότητα των μέτρων, θα χάσουμε το δάσος για το δέντρο»! Ευτυχώς, που το διευκρίνισε μερικές ώρες αργότερα ο υπουργός... Υγείας: «δεν τίθεται νομικό θέμα για τα μέτρα».

This is… Μπανανία! Welcome! Ένας Υπουργός αποφασίζει για τη συνταγματικότητα των μέτρων και μια κυβέρνηση διαλέγει α λα καρτ ποιες από τις συμβουλές της επιδημιολογικής ομάδας θα υιοθετήσει και ποιες όχι, ποια οικονομικά συμφέροντα θα υποβοηθήσει, κόβει-ράβει και περιμένει από τους… αμπάλατους ττοπουζoκυπραίους να εφαρμόσουν τα... ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ. Κόφτει τους; Εν τους κόφτει!

Δεν τους κόφτει αν οι αποφάσεις που λαμβάνουν είναι πρόχειρες, ελλειματικές και αντιφατικές. Δεν τους κόφτει, για παράδειγμα, αν δικαιούσαι να πάεις για... μπύρες με ένα rapid test, αλλά δεν δικαιούσαι να πάεις στην εργασία σου με μια δόση εμβολίου! Ασχέτως αν το τεστ είναι (μια μη ακριβής) απεικόνιση της συγκεκριμένης στιγμής και δεν παρέχει καμιά προστασία, αλλά η πρώτη δόση παρέχει έστω μερική προστασία. Τόσο κόφκει ο νους τους, αλλά δεν τους κόφτει αν κάθε τρεις και λίγο πέφτει η πύλη-ανέκδοτο για τους πολίτες που θέλουν-δεν-θέλουν υποχρεώνονται να βάλουν εμβόλιο. Ασχέτως τι τους είπε ο προσωπικός τους γιατρός, ασχέτως ποιες είναι οι προσωπικές ανησυχίες του καθενός και ασχέτως τι πιστεύει ο καθένας. Δεν τους κόφτει! 

Όπως δεν τους κόφτει ότι το 2013 ο Αναστασιάδης υποσχέθηκε ηλεκτρονικό κράτος και οκτώ χρόνια μετά παραδίδει παρακράτος, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα που αφορά τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Δεν αφορά τα rapid test.

ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ:  Οι «ψεκασμένοι» της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου, συζητούν προτού λάβουν αποφάσεις που επηρεάζουν την κανονικότητα των πολιτών και παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα. Προσπαθούν να βρουν την ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και των συνταγματικών ελευθεριών. Κατανοούν επίσης ότι ο μη εμβολιασμένος έχει τα ίδια δικαιώματα όπως ο εμβολιασμένος, όπως έχει λόγο και άποψη. Αν ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία, όπως λέει η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας, αυτοί που πρέπει να ανησυχούν είναι οι μη εμβολιασμένοι. Δεν γίνεται όμως να τους τιμωρούμε για μια επιλογή που θα έπρεπε να ήταν αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ: Η μόνη καινοτομία που μπορεί πλέον να κάνει ο κύριος Υφυπουργός είναι να παραιτηθεί.

ΤΟ ΑΣΧΕΤΟ: Καινή λογική

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
27.06.2022 - 06:27

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Δεν είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης … κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσαν ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές… Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με ‘Πολιτική ΔΗΚΟ’ οπόταν δεν χρειάζεται να πουν ούτε τους όρους, ούτε τις προϋποθέσεις ούτε τις κόκκινες γραμμές.  

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Twitter: @tsangarisp

«Ήρθε η ώρα να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία ζητά μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που ενώνει και δεν διχάζει. Που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας και όχι τις κομματικές ατζέντες». Είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του την στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές του 2023. 

Αυτές οι δυο προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου έχουν αρκετά πολιτικά μηνύματα αλλά έχουν περισσότερα πολιτικά ερωτήματα. 

Ας πούμε, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει». Μα ποια κόμματα ένωσε μέχρι σήμερα η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη; Επί του παρόντος το μόνο κόμμα που τον υποστηρίζει είναι αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου, το ΔΗΚΟ. Αναμένεται ότι η ΕΔΕΚ, του Μαρίνου Σιζόπουλου, θα στηρίξει επίσης την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μα ως εδώ, καμία έκπληξη και καμία πρωτοτυπία. Προ ενός έτους ζήσαμε εκ νέου αυτό το «ενωμένο δίδυμο», ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής όπου και τα δυο κόμματα υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Άρα μέχρι στιγμής δεν είδαμε «υποψηφιότητα που να ενώνει» πέραν των τετριμμένων και των επαναλαμβανόμενων «ενώσεων», του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. 

Μπορεί όμως ο Νικόλας Παπαδόπουλος να μιλά για «υποψηφιότητα που ενώνει» διότι ίσως να έχει υπόψη του ότι την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη θα την υποστηρίξει και η ΔΗΠΑ. Άρα, αν γίνει αυτό, τότε μάλιστα θα μπορεί κάποιος να μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει» το παλαιό με το νέο ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ με την ΔΗΠΑ, και μαζί τους η ΕΔΕΚ. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε επίσης για μια υποψηφιότητα «που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας». Μα μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε ούτε τις προτεραιότητες ούτε τις μη προτεραιότητες του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν τον ακούσαμε να τοποθετείται στο θέμα της ακρίβειας. Ούτε στο θέμα της Παιδείας. Ούτε στο θέμα της Οικονομικής Ανάπτυξης. Ούτε στο θέμα της Ανεργίας. Ούτε στο θέμα των μισθών. Ούτε στο θέμα των Μικρομεσαίων. Μα αυτά δεν είναι οι προτεραιότητες της Κοινωνίας; Αλλά ούτε καν στις μη προτεραιότητες της πλειοψηφίας της Κοινωνίας (άσχετο αν είναι και τα σοβαρότερα θέματα αυτά) ακούσαμε κάτι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ούτε για Ουκρανικό, ούτε για ΝΑΤΟ, ούτε για Κυπριακό, ούτε για Αμμόχωστο. Τίποτα. Λέξη. Το μόνο που ακούσαμε ξεκάθαρα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι διεφθαρμένη. Σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος μέχρι πρότινος έθετε ως δική του προτεραιότητα την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ επειδή ακριβώς είναι διεφθαρμένοι. Αυτό δεν είναι που έλεγε; Άρα για ποιες προτεραιότητες της κοινωνίας μιλά ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι υπηρετεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα;

Ακόμη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν υπηρετεί κομματικές ατζέντες». Δηλαδή; Τι εννοεί ο Νικόλας; Μια «κομματική ατζέντα» μπορεί να είναι καλή, αν εννοούμε μια ατζέντα με πολιτικές προτάσεις ή μπορεί να είναι κακή αν εννοούμε μια ατζέντα για κομματικούς διορισμούς και κατ’ επέκταση ‘υπηρεσία προς όφελος του κόμματος’. Τρίτη ερμηνεία δεν υπάρχει. Και επειδή ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν εννοεί την πρώτη περίπτωση (την καλή ατζέντα δηλαδή η οποία περιέχει πολιτικές προτάσεις), ας δούμε αρχικά την δεύτερη περίπτωση: Εννοεί εδώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι δεν ζήτησε Υπουργεία το ΔΗΚΟ; Αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ΔΕΝ θα διοριστούν ΔΗΚΟικοί Υπουργοί ή σε άλλες θέσεις; Αν αυτό εννοεί μπορεί να το πει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηριχθεί και από ΕΔΕΚ και από ΔΗΠΑ δεν θα διορίσει πρόσωπα ούτε και από αυτά τα κόμματα; 

Διότι ‘οι κακές κομματικές ατζέντες’ δεν είναι κάτι στο υπερπέραν. Δεν είναι κάτι ‘κρυμμένο’, δεν είναι κάτι το ‘υπερφυσικό’. Μια κακή κομματική ατζέντα είναι ξεκάθαρο πως περιέχει το στοιχείο της συνδιαλλαγής και η συνδιαλλαγή είναι και μέσω των διορισμών σε θέσεις Υπουργείων, Υφυπουργείων, Αρχών, Επιτρόπων, Δ/Σ κτλ κτλ κτλ. 

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να περιπαιζόμαστε, ούτε και ο Νικόλας χρειάζεται να εκτίθεται. Κομματική ατζέντα, και μάλιστα όπως την εννοεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κακή κομματική ατζέντα υπάρχει και αυτή θα υπηρετήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Την κακή κομματική ατζέντα που του υπέβαλε το ΔΗΚΟ.   

Υπάρχει όμως και η καλή κομματική ατζέντα. Αυτή που περιλαμβάνει τις πολιτικές προτάσεις ενός κόμματος. Και αυτή η ατζέντα είναι και θεμιτή αλλά και λογικό να τίθεται και μάλιστα να τίθεται και ως προϋπόθεση. 

Αλλά ούτε για αυτή μας είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να δημοσιοποιήσει τη θέση του για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αλλά, δεν ένιωσε κανένας την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσε ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές. Είτε στην Οικονομία, είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση είτε στο Κυπριακό. Και τι είπε ο Νίκος; Τις αποδέχτηκε; Όλες; Ή απέρριψε και κάποιες; Και ποιες; 

Δηλαδή έχουμε μπροστά μας ένα deal, τους όρους του οποίου δεν γνωρίζει κανένας, πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ, από την Αρχή ως το Τέλος, σε όλα τα θέματα, και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με πολιτική ΔΗΚΟ.

Home