Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Από τον Σακάρι Τουομιόγια στην Μαρία Άνγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ

Από τον Σακάρι Τουομιόγια στην Μαρία Άνγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ

ΣΤΗΛΗ: ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ με ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΡΑΣΧΟ

Η κα. Ολγκίν είπε ότι αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν αλλά «τώρα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον». Αυτό είναι το κλειδί των Η.Ε. πλέον: να δείξουν τι προοιωνίζεται –για τους ανθρώπους της Κύπρου και όχι την ηγεσία- ένα μέλλον με λύση και κυρίως ένα μέλλον χωρίς λύση!

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, μια 60χρονη Κολομβιανή διπλωμάτης, γόνος σημαντικής πολιτικής οικογένειας της Μπογκοτά, η οποία έδωσε στη χώρα δύο προέδρους, τον Κάρλος Ολγκίν το 1888 και τον Χόρχε Ολγκίν το 1921, προσγειώθηκε το βράδυ της Κυριακής 29.01.2024 στη Λάρνακα, κουβαλώντας το βαρύ χαρτοφυλάκιο της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το «παγωμένο» Κυπριακό. 

Το Κυπριακό που από το 1964 μέχρι σήμερα «μάσησε» και «χώνεψε» 25 πρωτομάστορες του ΟΗΕ που ήρθαν στην Κύπρο ως απεσταλμένοι του Γ.Γ. του Οργανισμού, στα 60χρονα της ύπαρξης του, καταγράφει σήμερα, στην πόρτα του ερμαρίου του με τους σκελετούς, το 26ο όνομα του προσώπου που επιφορτίζεται, να λύσει τον γόρδιο δεσμό, την κομψή λαίδη Μαρία Άνχελα Ολγκίν! 

Προφανώς η κυρία Ολγκίν θα γνωρίζει ότι δεν ήλθε ως Special Envoy στην χώρα που ευδοκιμούν οι ευφυέστεροι των ανθρώπων όπως άλλοι προκάτοχοι της. Ήρθε ως Personal Envoy, καθότι η τουρκική διπλωματία και ο Ερσίν Τατάρ, ήθελαν να της αποδώσουν όσο πιο λίγο εκτόπισμα γινόταν. Από την άλλη η ελληνοκυπριακή πλευρά που κάηκε στο Κραν Μοντάνα στο χυλό και τώρα φυσούσε το γιαούρτι, αφού η Ε.Ε. όχι μόνο απεσταλμένο με ευρωπαϊκό διαβατήριο δεν «έσπρωξε» στο παγωμένο σκηνικό των συνομιλιών αλλά ούτε και αναμίχθηκε ουσιαστικά στη διαδικασία. Στο τέλος η Λευκωσία για να μη ρεζιλευτεί θα δεχόταν ακόμα κι ένα σεκιουριτά από τον 38ο όροφο των Η.Ε. στη Νέα Υόρκη σαν απεσταλμένο του Γκουτιέρες.  

Ωστόσο επειδή οι όροι εντολής του Γ.Γ. δεν του επιτρέπουν να είναι αγενής και εκδικητικός ακόμα και έναντι εκείνων που επανειλημμένα τον είπαν ψεύτη   για το Πλαίσιό του, της Παρασκευής 30.06.2017 και που τώρα διακηρύττουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στις συνομιλίες από το σημείο που αυτές έμειναν στο Κράν Μοντάνα, βρήκαν και όρισαν την κυρία Ολγκίν ως Προσωπική Απεσταλμένη του. Πάντως ότι και να δηλώνει σήμερα ο οποιοδήποτε σχετίζεται με τη διαδικασία στο Κυπριακό, δεν έχει σημασία, διότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Μαρία Άνχελα το έχει οριοθετήσει ο Αντόνιο Γκουτέρες, πριν καν η Απεσταλμένη του πατήσει το πόδι της στην Κύπρο: «Μια έγκαιρη συμφωνία σε στρατηγικό επίπεδο, θα παρείχε άμεσα σε κάθε πλευρά την απαραίτητη διαβεβαίωση ότι η συνολική διευθέτηση θα περιελάμβανε εκείνα τα στοιχεία που έχουν καίρια σημασία για κάθε κοινότητα και έτσι θα πρόσφερε την ώθηση για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων τεχνικών λεπτομερειών». Τουτέστιν είναι όλα έτοιμα με υιοθέτηση του Πλαισίου Γκουτέρες πλην μερικές τεχνικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να συζητηθούν εγκαίρως και να συμφωνηθούν.

Με την έναρξη των συναντήσεων της Μαρία Άνχελ είδαμε να ξεκινά η γνωστή επωδός, «ο καθένας το δικό του». Γι’ αυτό ο Ερσίν Τατάρ, μετά τη συνάντηση του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, σε δηλώσεις στα ΜΜΕ είπε ότι, «μόνο αν γίνει δεκτή η κυριαρχία των κατεχόμενων θα υπάρξει κοινό έδαφος συνεννόησης. Αν δεν γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, δεν είναι δυνατόν να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ο κ. Τατάρ ξέρει πολύ καλά ότι λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα Η.Ε. και τη διεθνή κοινότητα για πολλούς ισχυρούς λόγους γι’ αυτό και δεν τη βάζει στο τραπέζι. Απλά την φουμάρει για να βγάζει καπνό, με προσκόμματα όπως την απόρριψη ενδεχόμενης τριμερούς συνάντησης . Από την άλλη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το ΣΑ, επεσήμανε την αναφορά σε αυτό που κάποτε ήταν αυτονόητο, τη ΔΔΟ αλλά και την αναφορά στο θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και το αίτημα για ανάκληση όλων των ενεργειών που ξεφεύγουν του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων. Τέλος υπέδειξε ότι «η καλύτερη απάντηση στα όσα ανέφερε ο κ. Τατάρ είναι το ψήφισμα των ΗΕ. Η διεθνής κοινότητα, η ίδια, απαντά στα όσα αναφέρει ο κ. Τατάρ». 

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν αφού πήρε την πρώτη κρυάδα επί κυπριακού εδάφους, δήλωσε ότι «θα προσπαθήσω να βοηθήσω ώστε να επαναρχίσουν οι συζητήσεις πάνω σε ένα κοινό έδαφος. Αυτό που πρόκειται να κάνω είναι να ακούσω τους ανθρώπους, να ακούσω την κοινωνία των πολιτών, τις ανάγκες του λαού, το τί θέλει. Αυτό έμαθα μετά την ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία, όπου συμμετείχα».  Άρα ξέρει λέει πως παίζεται αυτό το πολύχρονο σκληρό και πονηρό παιγνίδι. Η κ. Ολγκίν κατέληξε ότι αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν αλλά «τώρα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον». Αυτό είναι το κλειδί των Η.Ε. πλέον: να δείξουν τι προοιωνίζεται –για τους ανθρώπους της Κύπρου και όχι την ηγεσία- ένα μέλλον με λύση και κυρίως ένα μέλλον χωρίς λύση! Έτσι ώστε ο Φιλανδός Σακάρι Τοιυμιόγια που ήταν ο πρώτος απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, το 1964, ο οποίος και εγκατέστησε εκείνη την Άνοιξη την ΟΥΝΙΦΙΚΥΠ και ετοίμαζε και σχέδιο λύσης, πριν πεθάνει από εγκεφαλικό τον Σεπτέμβριο, να αναπαυθεί εν ειρήνη καθώς η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, θα πετύχει να στείλει αλλού που τους χρειάζονται τους κυανόκρανους της Δύναμης, με τη λύση του Κυπριακού. Inşallah! 

[email protected] 

0
Home