Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δημόσιο στην εποχή του φαξ

Δημόσιο στην εποχή του φαξ

Δημόσιο: Κοστολογούν την γρηγορότερη ανέλιξη των χαμηλόμισθων - Εξελίξεις τον Σεπτέμβρη

Αντί για ένα απλό «copy-paste», υποχρεώνουν 200.000 εταιρείες να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία που έκαναν πριν λίγους μήνες 

Περίπου 200.000 κυπριακές επιχειρήσεις καλούνται να επαναλάβουν μια χρονοβόρα και δαπανηρή γραφειοκρατική διαδικασία, επειδή το κυπριακό δημόσιο είναι ακόμα στην εποχή του φαξ. Ούτε καν στην εποχή του «copy-paste». 

Όπως έγραψε την Παρασκευή η Brief, το Γραφείο της Εφόρου Εταιρειών ζήτησε (στις 14 Νοεμβρίου) από τις εταιρείες να καταχωρίσουν ξανά τα στοιχεία πραγματικών δικαιούχων στο αντίστοιχο Μητρώο (ΜΠΔ), μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλιώς θα τους επιβληθεί πρόστιμο-μαμούθ. Τους καλούν, δηλαδή, να ξανακάνουν ακριβώς την ίδια διαδικασία που έκαναν πριν από έναν περίπου χρόνο. Δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Το ξαναγράφω: ακριβώς την ίδια διαδικασία που έκαναν πριν έναν χρόνο. Με «ουσιώδη» διαφορά ότι πριν έναν χρόνο καταχωρούσαν τις πληροφορίες στο «ενδιάμεσο στάδιο» και σήμερα θα τις καταχωρίσουν στο «τελικό στάδιο».   

Πρόκειται για μια διαδικασία με μεγάλο φόρτο εργασίας και υψηλό οικονομικό και διοικητικό κόστος, το οποίο θα επωμιστούν τα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία εκ μέρους των πελατών τους. Κόστος το οποίο είτε θα πρέπει να απορροφήσουν (βγάζοντας τον σκασμό), είτε θα πρέπει να μετακυλίσουν στους πελάτες τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Χαμένοι, πάντως, σε κάθε σενάριο, επειδή κάποιοι δεν μερίμνησαν ώστε τα στοιχεία που ήδη συλλέχθηκαν να μεταφερθούν στο νέο σύστημα. Θα αρκούσε ένα απλό copy-paste, αλλά προφανώς προβλέφθηκε η εύκολη λύση: να ξαναγίνει και αυτήν τη φορά σε χρόνο-εξπρές. Αυτό είναι το κυπριακό δημόσιο!

Σε μια περίοδο που η «καλή φήμη» της Κύπρου κατάντησε ευρωπαϊκό ανέκδοτο, λόγω της χιονοστιβάδας σκανδάλων διαπλοκής και διαφθοράς, η δημιουργία Πραγματικού Αρχείου Δικαιούχων είναι άκρως απαραίτητη, τόσο για σκοπούς διαφάνειας, όσο και για σκοπούς ελέγχου των φυσικών προσώπων που έχουν το τελικό ιδιοκτησιακό καθεστώς ή τον τελικό έλεγχο στις εταιρείες. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που έπρεπε να είχε δημιουργηθεί πριν από τρία χρόνια, αλλά ο νους μας ήταν ακόμα στα διαβατήρια και για αυτό βρεθήκαμε επί παραβάσει για μη τήρηση ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Έστω και αργά όμως, τον περασμένο Μάρτιο, η διαδικασία προχώρησε και αυτονόητα θα ανέμενε κανείς ότι τα στοιχεία που ήδη συλλέγησαν, θα μεταφερθούν στο νέο σύστημα. Όχι όμως στην Κύπρο. Εδώ, έχουμε κάνει τον ψύλλον κάμηλον, γιατί η πλατφόρμα της ενδιάμεσης λύσης (που εφαρμόστηκε από τον περασμένο Μάρτιο) δεν είχε τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές προδιαγραφές. 

Σωστά, λοιπόν, φωνάζει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ), σημειώνοντας ότι «η απαίτηση (του Γρ. Εφόρου Εταιρειών) καθώς και η προειδοποίηση για επιβολή προστίμου για μη συμμόρφωση, θέτει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί.» Το αυτονόητο, θα ήταν «οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (…) να μεριμνήσουν τάχιστα, ώστε τα δεδομένα που έχουν καταχωρισθεί μέχρι σήμερα να μεταφερθούν αυτόματα και με ασφάλεια στο νέο σύστημα. Για το σκοπό αυτό, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να εξευρεθεί η τεχνική λύση μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας»! 

Αντίδραση, αναμένεται και από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), ο οποίος ούτε καν ενημερώθηκε για τη νέα διαδικασία. Όπως διαβάζουμε πάλι στη Brief, ο ΣΕΛΚ ετοιμάζει επιστολή προς την Έφορο Εταιρειών, εξηγώντας ότι «η καταχώριση των στοιχείων δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά επιφέρει σημαντικό κόστος, τόσο διοικητικό, όσο και οικονομικό στις εταιρείες και γι’ αυτό υπάρχει αναβρασμός στον τομέα, ειδικότερα στις μικρομεσαίες εταιρείες».

Αν αυτό συνέβαινε σε μια υπανάπτυκτη χώρα, θα ήταν κάτι το φυσιολογικό. Να συμβαίνει αυτό σε μια χώρα που στηρίζεται στον τομέα των υπηρεσιών, την ώρα που ξεκίνησε η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι παρανοϊκό. Δεν φτάνει που πληρώνουμε όλοι μαζί τον λογαριασμό για τις μπίζνες της διαπλοκής, ας μην φορτώνουμε επιπλέον και αχρείαστο κόστος στον κατεξοχήν τομέα που υποστηρίζει την κυπριακή οικονομία. Ισχύει βέβαια «ό,τι… ψηφίζεις, παίρνεις». 

Σημείωση: Λεφτά υπάρχουν για τα μπόνους κρατικών αξιωματούχων, τις ανακαινίσεις του Προεδρικού και τα νέα υφυπουργεία, αλλά δεν υπάρχουν για το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ή τις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά με σοβαρές ασθένειες στο εξωτερικό. Δεν είναι λαϊκισμός. Θα είναι πάντα μέτρο σύγκρισης και θέμα προτεραιοτήτων. 

Σημείωση 2: Για το «φαινόμενο Κασσελάκης» τα λόγια είναι περιττά. Τα είπαμε… ξεκάθαρα πριν δύο μήνες. Περισσότερα εδώ.   

Το άσχετο: …σατσιήν 

[email protected]           

 

0
Home