Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στέφανε, το γοργόν και χάριν έχει…

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
07.02.2022 - 06:27

Στέφανε, το γοργόν και χάριν έχει…

Το ΑΚΕΛ, ένεκα των δικών του λανθασμένων χειρισμών, από μόνο του εισήλθε σε μια μάχη με τον χρόνο… Όσο δεν αποφασίζεις τολμηρά και ξεκάθαρα υπέρ ενός προσώπου και όσο συνεχώς «αλλάζεις» πιθανούς υποψηφίους ή εμφανίζεσαι «να αλλάζεις» πρόσωπα, συνεπάγεται ή καλύτερα δημιουργείται η αντίληψη ότι ο τελικός σου υποψήφιος θα είναι «δεύτερης» ή «τρίτης» διαλογής.

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Στις 7 Νοεμβρίου 2021 η Στήλη με τίτλο «Το ΑΚΕΛ έχει υποψήφιο για τις Προεδρικές 2023» έγραφε μεταξύ άλλων πως τα κόμματα -και δη τα δυο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ- θα πρέπει να πάρουν την πολιτική μπάλα στα χέρια τους και να προτάσσουν την δική τους πολιτική πρόταση και να μην συνάπτουν συμμαχίες χάριν συμμαχιών χωρίς πολιτική ουσία και χωρίς πολιτική κατεύθυνση. Αναλύαμε τότε το ενδεχόμενο συνεργασίας ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ ενόψει προεδρικών. Η κατάληξη της Άποψης τότε ήταν πως «Το ΑΚΕΛ λοιπόν έχει υποψήφιο. Δεν χρειάζεται συνεργασίες το ΑΚΕΛ για να μπορέσει να εισέλθει στον δεύτερο γύρο και αν πείσει την πλειοψηφία ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει δεν θα είναι ούτε «φοβητσιάρικη» στην οικονομία ούτε και «λύση να’ ναι και ό,τι να’ ναι» στο κυπριακό, τότε γιατί να μην ανέλθει και στην εξουσία; Άλλωστε ότι αποφασίσει η πλειοψηφία. Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ πρέπει να είναι ο εκάστοτε Γενικός του Γραμματέας. Αν όχι, τότε ας είναι πρόσωπο, το οποίο όμως θα έχει ξεκάθαρες θέσεις και πολιτικές που να ταυτίζονται με την ιδεολογία και την πολιτική φιλοσοφία του ΑΚΕΛ. Ξεκάθαρα πράματα, όχι «λίγο από ΑΚΕΛ και λίγο από ΔΗΚΟ και λίγο από ΕΔΕΚ», το οποίο στο κυπριακό πώς μεταφράζεται; Ή στην Οικονομία; Ένας πολιτικός αχταρμάς που δεν οδηγεί πουθενά…». 

Δεν ξέρω τι πήγε λάθος στο ΑΚΕΛ και μέσα στο μεσοδιάστημα των τριών μηνών (Νοέμβριος ’21 – Φεβρουάριος ’22) στο κόμμα αναπτύχθηκε μια σαλάτα απόψεων, η οποία φανερώνει μάλλον πανικό και απροσανατόλιστες αποφάσεις, οι οποίες λαβώνουν περαιτέρω το κόμμα της Αριστεράς. Από το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΔΗΚΟ, αναπτύχθηκε μια άλλη θεωρία περί στήριξης Συναγερμικού προσώπου (!!!) ως υποψηφίου και το χειρότερο είναι πως αυτή η θεώρηση παρουσιαζόταν και ως εντελώς πολιτικά φυσιολογική (!) και πολιτικά ορθή (!) Την ώρα δηλαδή που το ΑΚΕΛ κατηγορεί την σημερινή κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα για «καταστροφική δεξιά πολιτική» αναζητεί δεξιό υποψήφιο για τις Προεδρικές του 2023 (!) Αν το πιο πάνω δεν κάνει νόημα, μην μπείτε στον κόπο να το ξαναδιαβάσετε διότι και πάλι δεν θα κάνει νόημα. Ακόμη και 10 φορές ανάγνωση, πάλι νόημα δεν θα κάνει. Ρωσική σαλάτα, θα έλεγε κάποιος. 

Δεν θα υπεισέλθουμε σε θεωρίες ότι τάχα το ΑΚΕΛ σκέφτηκε πως ο μόνος τρόπος για να ανέλθει στην εξουσία είναι η «τριχοτόμηση της Δεξιάς και άρα αφού έχουμε Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη ας βάλουμε κι’ εμείς τον τρίτο Δεξιό για να τους κερδίσουμε» διότι η Πολιτική δεν είναι ούτε απλή εξίσωση με σταθερές ούτε excel και αυτό -φαντάζομαι- το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά στην Εζεκία Παπαιωάννου. 

Όπως και να έχει, τα πράγματα πλέον έχουν πάρει μια πορεία, η οποία -πολιτικά- ακόμη είναι διαχειρίσιμη. Δεν εκτιμώ ότι θα επαναληφθεί το σενάριο των προηγούμενων προεδρικών εκλογών όπου το ΑΚΕΛ έχρισε υποψήφιο του τον Μάικ Σπανό (7/6/17) (με 66 ψήφους υπέρ, 17 εναντίον και 6 αποχές στην Κ.Ε.) και με την πάροδο οκτώ ημερών (15/6/17) τελικά ανακοινώθηκε ότι οι δυο πλευρές δεν τα βρήκαν στα της Οικονομίας και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν. 

Το ΑΚΕΛ, ένεκα των δικών του λανθασμένων χειρισμών, από μόνο του εισήλθε σε μια μάχη με τον χρόνο. Διότι ενόσω δεν λαμβάνεται μια καθαρή, σταράτη απόφαση για τον υποψήφιό του, τόσο πιο πολύ «πληγώνεται» η δυναμική που θα έχει ο υποψήφιος, ο οποίος τελικά θα επιλεγεί. Αλλιώς: Όσο δεν αποφασίζεις τολμηρά και ξεκάθαρα υπέρ ενός προσώπου και όσο συνεχώς «αλλάζεις» πιθανούς υποψηφίους ή εμφανίζεσαι «να αλλάζεις» πρόσωπα, συνεπάγεται ή καλύτερα δημιουργείται η αντίληψη ότι ο τελικός σου υποψήφιος θα είναι «δεύτερης» ή «τρίτης» διαλογής. 

Δεν θα μπούμε στα εσωτερικά του ΑΚΕΛ όπου ενδεχομένως όλο αυτό το αλαλούμ να βολεύει κάποιους, αλλά ο Στέφανος Στεφάνου, ως ο Γενικός Γραμματέας, θα πρέπει να χαράξει γραμμή, θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση και να δώσει ένα τέλος σε αυτή την όχι και τόσο τιμητική εικόνα που σχηματίζεται για ένα κόμμα όπως το ΑΚΕΛ. Το γοργόν και χάριν έχει…    

Home