Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ένα βίντεο για τις γυναίκες αφιερωμένο στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ένα βίντεο για τις γυναίκες αφιερωμένο στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

ΑΠΟΨΗ - Γράφει ο Γιώργος Αγαπίου

Και, με αφορμή της Ημέρα της Γυναίκας, ένα αναπάντητο ερώτημα προς την Επίτροπο Ισότητας Φύλων του Προεδρικού 

 

Μεταξύ μας, ευτυχώς που υπάρχει και αυτή η επέτειος μία φορά τον χρόνο, να μας θυμίζει ότι οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα και (πρέπει να έχουν) ίσες ευκαιρίες σε μια κοινωνία που ακόμα ανδροκρατείται. Αν ήμασταν δίκαιοι, ίσως θα έπρεπε να δώσουμε κάτι περισσότερο, αλλά ας αρκεστούμε στο μισό. Ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστούν… 300 χρόνια για να καταφέρουμε την πλήρη ισότητα των φύλων, όπως ήταν η εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά να πετύχουμε τα αυτονόητα πιο σύντομα.   

Τα πράγματα, βέβαια, σήμερα είναι καλύτερα από άλλες εποχές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο επιθυμητό. Μπορεί η γυναίκα στην Κύπρο να θεωρείται (και να είναι) ο πυρήνας της οικογένειας και της κοινωνίας, αλλά δεν έχει ακόμα την αντίστοιχη θέση και αναγνώριση, ούτε στις υψηλές βαθμίδες διοίκησης, ούτε στα δημόσια αξιώματα. Μακάρι να είχαμε φτάσει στο σημείο που δεν θα μετρούσαμε στα δάκτυλα του ενός χεριού τις γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο ή στη Βουλή. Που θα ήταν αυτονόητη η συμμετοχή γυναικών σε κάθε θεσμικό και δημόσιο αξίωμα, όχι ασφαλώς λόγω φύλου, αλλά λόγω ικανοτήτων. Όσον αφορά δε τη δικαιολογία (που ακούγεται συχνά στα πολιτικά πηγαδάκια) ότι «δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενες», αυτό είναι ομολογία αποτυχίας, όχι διαπίστωση.   

Για κάθε γυναίκα αρχηγό κόμματος, πρόεδρο Βουλής, υπουργό, βουλευτή, επίτροπο, υποψήφια σε κομματικό ψηφοδέλτιο, υπάρχουν χιλιάδες άλλες που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Η κριτική δεν γίνεται για να μηδενιστούν όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, αλλά επειδή το χάσμα παραμένει μεγάλο, όσο και αν φτιάξαμε τη βιτρίνα μας. 

Να πιστώσουμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό γυναικών σε σημαντικές θέσεις της κυβέρνησης, αποσιωπώντας ότι αθέτησε (δύο φορές) την προεκλογική του υπόσχεση για την ίση συμμετοχή των δύο φύλων στα δημόσια αξιώματα. Να τον πιστώσουμε ότι προσπαθεί, όπως προσπαθεί και η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, να προωθήσει την απάλειψη των διακρίσεων και την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών. 

Ξεχνούν όμως μια σημαντική λεπτομέρεια. Η προσπάθεια κάθε τέτοιας πολιτικής έχει στο επίκεντρο τις γυναίκες, όχι τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Είναι τουλάχιστον ατυχές, για να μην γράψουμε εγωπαθές, το επετειακό τηλεοπτικό μήνυμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Κυριολεκτικά και επί λέξει με «αφορμή».

Σε ένα βίντεο 76 δευτερολέπτων, στο οποίο συμμετέχουν δέκα αξιότιμες κυρίες και μέλη της κυβέρνησης, απαριθμούν τις προεκλογικές υποσχέσεις του κυρίου Χριστοδουλίδη. Το βίντεο ξεκινά με το εξής μήνυμα, «σε αυτή τη διακυβέρνηση, ναι, θέσαμε ψηλούς στόχους! Για αυτό και ανοίξαμε δρόμους» και συνεχίζει ότι, αυτή η κυβέρνηση πέτυχε τη «μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Κύπρο». Στο καπάκι ακολουθούν οι βαρύγδουπες υποσχέσεις για «το πρόγραμμα Νίκου Χριστοδουλίδη (…) και τις πολιτικές» που εφαρμόζει και στο τέλος, ο θεατής διερωτάται αν αυτό που μόλις παρακολούθησε είναι αφιερωμένο στις γυναίκες αυτού του τόπου ή βγαλμένο από τις προεκλογικές βιντεοθήκες του Προέδρου.    

Το σχόλιο δεν είναι κριτική προς τις συμμετέχουσες. Είναι κριτική, ξεκάθαρα, προς τον Πρόεδρο και προς την Επίτροπο Ισότητας Φύλων, οι οποίοι είχαν την τελική ευθύνη για το περιεχόμενο του και τα μηνύματα του βίντεο. Με την αναγκαία υπενθύμιση: ο συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κ. Χριστοδουλίδης εκλέγηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι της Βορείου Κορέας.     

Υστερόγραφο: Με αφορμή τη χθεσινή επέτειο, επαναφέρουμε ένα ερώτημα που τέθηκε προς την Επίτροπο Ισότητας κ. Τζόζη Χριστοδούλου αλλά ουδέποτε απαντήθηκε.  Το ερώτημα ήταν, «κατά πόσον ο ρόλος της πρώτης κυρίας  προωθεί την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας, αποδομεί στερεοτυπικές αντιλήψεις και είναι ο πρότυπος ρόλος της γυναίκας;» (από το άρθρο του περασμένου Οκτωβρίου με τίτλο «Ο σεξιστικός ‘θεσμός’  της πρώτης κυρίας»). 

Υστερόγραφο 2: Γράψαμε θετικά σχόλια για το έργο της υπουργού Παιδείας ή κάναμε κριτική στην απερχόμενη υπουργό Δικαιοσύνης, όχι επειδή ήταν γυναίκες, αλλά με βάση τα πεπραγμένα τους. Ασκούμε κριτική, ξεκάθαρη, στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όχι επειδή είναι «ορφανός» κομματικά, αλλά επειδή έβαλε τον πήχη ψηλά και το καλάμι ψηλότερα. 

Το άσχετο: Λευτεριά στον Φρέντι Μπελέρη. 

[email protected]

0
Home