Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πεδίο δόξης για τις ΗΠΑ!

Πεδίο δόξης για τις ΗΠΑ!

ΣΤΗΛΗ: ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ με ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΡΑΣΧΟ

Το τέλος της ρωσικής επικυριαρχίας στο κυπριακό, δημιουργεί τη δυνατότητα λύσης ουσιαστικής, η οποία να μπολιάσει την ανατολική Μεσόγειο και τον αραβικό κόσμο με το δυτικό διαφωτισμό. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τις ΗΠΑ!  

Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Julie D. Fisher συναντήθηκε στην Αμμόχωστο με τον Ελληνοκύπριο δήμαρχο Δρα Σίμο Ιωάννου και τον Τουρκοκύπριο Δρα Süleyman Uluçay και πραγματοποίησαν, για μια κοινή περιοδεία στην πόλη, «όπου είδαν ιστορικά σημαντικά σημεία και συζήτησαν για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και τη σημασία της για το νησί», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, στην οποία επίσης τονίζεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τη μακροχρόνια δέσμευσή τους να φέρουν κοντά τους Κύπριους, προκειμένου να βρουν πορεία προς τα εμπρός για την ειρήνη και την ευημερία του νησιού».

Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία υπό τας περιστάσεις, την οποία η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τώρα που η Μόσχα δεν μπορεί να επηρεάσει τόσο αρνητικά όσο στο παρελθόν τις προσπάθειες λύσης. Θεωρούμε μάλιστα ότι η Julie D. Fisher, την οποία γνώρισα, εκτός από μια πολύ ευγενής κυρία είναι και μια δυναμική διπλωμάτης, η οποία φαίνεται να πατά στέρεα στη γη και να μη δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τις μπανανόφλουδες που χρόνια «καλλιεργούν», συντηρούν και σκορπάνε, πολιτικοί των δύο κοινοτήτων.

Πολιτικοί που αραγμένοι στο πολύ βολικό για τους ίδιους και τις μπίζνες τους status quo, εμποδίζουν με κάθε τρόπο την όποια προσπάθεια λύσης. Δύο σημαντικές ευκαιρίες ήταν, μία το 1978 με το αγγλο-αμερικανο-καναδικό σχέδιο, το οποίο η Μόσχα χαρακτήρισε υπεριαλιστικό και το ΑΚΕΛ το απέρριψε ενώ οι ντιβέλοπερς φίλοι και εταίροι του Σπύρου Κυπριανού πλάσαραν την μπανανόφλουδα, «δεν θα αμμοχωστοποιήσουμε το Κυπριακό» για να συνεχίσουν την ανέγερση των ξενοδοχείων τους στη Λεμεσό με ευνοικότατους όρους. Η άλλη το 2004, 30 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74, και παρέμβαση της Μόσχας στο Σχέδιο Ανάν έγειρε ξανά την πλάστιγγα στο ΑΚΕΛ το οποίο ψήφισε «Όχι» στο δημοψήφισμα και έτσι συντηρήθηκε το τραύμα στο μεσογειακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ.

Οι εθνικιστές του Τασσικού μετώπου μέχρι και σήμερα δεν αναγνωρίζουν το γεγονός ότι έστω και χωρίς να διαπραγματευτεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος το Σχέδιο Ανάν, η ε/κ πλευρά θα έπαιρνε πίσω τη Μόρφου, 51 χωριά, τμήμα της Καρπασίας και το Βαρώσι, το οποίο 20 χρονια μετά άρχισε πια να εποικίζεται. Το κυριότερο δε, το 2019 θα έφευγε και ο τελευταίος ξένος στρατιώτης, των Τούρκων περιλαμβανομένων και φυσικά θα έφευγε και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ που φέτος συμπλήρωσε 60 χρόνια παρουσίας στο νησί.

Το 2017, «τα χρυσά διαβατήρια», έκαψαν τη δυνατότητα λύσης που δημιούργησαν τα Η.Ε. και η δυτική συμμαχία, επιλέγοντας τα καλύτερα στοιχεία όλων των προηγούμενων σχεδίων λύσης και συμπυκνώνοντας τα στο Πλαίσιο Γκουτέρες. Ο Γ.Γ. μας είπε «καληνύχτα και καλή τύχη», ο Μουσταφά Ακιντζί πήρε το φιλότιμο του και σχόλασε και ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε τη λύση στις καλένδες, έβγαλε πασαπόρτια σε όπου γης τυχοδιώκτες και μας πήρε όλους ο δαίμονας!     

Κυρία Fisher, η Αθήνα και η Άγκυρα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε έχουν δημιουργήσει ένα δυνατό πλέγμα σχέσεων το οποίο αποβαίνει προς αμοιβαίο, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό όφελος, αλλά και γεωπολιτικό συμφέρον των χωρών της Δύσης στην  περιοχή. Το κλίμα αυτό, ναρκοθετείται από δυνάμεις στην Κύπρο που δεν υποτηρίζουν την προσέγγιση Ελλάδας–Τουρκίας και μια λύση στην  οποία οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο.  Στην τελευταία έκθεση του, ο ΓΓ «προτρέπει τα μέρη να καταβάλουν ειλικρινείς προσπάθειες για τη διερεύνηση επιλογών για βιώσιμη ενέργεια εντός και γύρω από το νησί που μπορεί να ωφελήσει όλα τα μέρη και να μην προβούν σε ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις.

Επανέλαβε ότι οι φυσικοί πόροι εντός και γύρω από την Κύπρο θα πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τα μέρη να επιδιώξουν αμοιβαία αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις σε διαφωνίες που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους».

Τώρα που οι ρώσοι ολιγάρχες έχασαν την απόλυτη κυριαρχία τους στην κυπριακή οικονομία και πολιτική και που η κυβερνητική εξουσία στη Λευκωσία αντιλαμβάνεται ότι μέθοδοι της προηγούμενης κυβέρνησης δεν έχουν πέραση, μην αφήσετε το τοπίο ανεπιτήρητο. Διότι η Κύπρος θα υποστεί πολύ πιο μεγάλο πλήγμα από αυτό που υπέστη το τελευταίο διάστημα με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και το ξέπλυμα αλλά και θα απωλέσει -κυρίως- τη δυνατότητα ως  ευρωπαϊκή βάση να μπολιάσει ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, με το δυτικό διαφωτισμό.

Αυτό που ο αραβικός κόσμος χρειάζεται τώρα, όπως όλος ο πλανήτης αντιλαμβάνεται, πολύ περισσότερο από ποτέ. Ας μην είναι λοιπόν αυτή η τελευταία σας επίσκεψη στην Αμμόχωστο. Πάρτε τους δύο δημάρχους από τα χέρια και πηγαίνετε από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι τον Ακάμα πέρνωντας μαζί σας τις νέες γενιές της Κύπρου που διψούν για μέλλον και για να αντιληφούν και οι πολιτικοί λευκού κολλάρου ότι τελείωσε το σαθρό status quo because you mean business!       

[email protected]

0
Home