Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

216 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων το 2022

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
25.09.2022 - 06:00

216 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων το 2022

Ανησυχία στην Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Τρομάζουν τα νούμερα για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Η Offsite News μέσα από έρευνα ανακάλυψε ότι τους πρώτους εννιά μήνες του 2022 έγιναν 216 καταγγελίες, κάποιες από τις οποίες προέρχονται από τα σχολεία (έγιναν και αυτό το μήνα - με την έναρξη της σχολικής χρονιάς)

Το νούμερο κρίνεται αρκετά υψηλό αφού δείχνει το τεράστιο πρόβλημα που αναδεικνύεται με δεδομένο ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι καταγγελίες ανήλθαν στις 187. Συνολικά με βάση τα στοιχεία που εξασφάλισε η Offsite News την περσινή περίοδο οι καταγγελίες ανήλθαν στις 278.

Η υπεύθυνη της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας (ΥΔΥΕΠ)  Κυριακή Λαμπριανίδου μιλώντας στην Offsite News αφού χαρακτήρισε τα αριθμητικά δεδομένα ανησυχητικά, ανέφερε ότι όλες οι καταγγελίες - αναφορές διερευνώνται. Οι αναφορές αυτές προκύπτουν από διαφορείς φορείς όπως: «Το Σπίτι του Παιδιού», τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας  αλλά και τα σχολεία.

Η κα Λαμπριανίδου είπε ότι μετά την υποβολή της καταγγελίας η Αστυνομία αρχίζει έρευνα ενώ τα παιδιά - θύματα εφόσον το θέλουν δίνουν οπτικογραφημένη κατάθεση. Η κα Λαμπριανίδου τόνισε ότι «η Αστυνομία κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες αλλά δεν οδηγούνται όλες οι υποθέσεις στα Δικαστήρια».

Διαβάστε επίσης: 12 χρόνια στο κελί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου<<<<

Υπουργείο Παιδείας: Καταγγέλλονται άμεσα οι υποθέσεις

 Η Offsite News επικοινώνησε με τον υπεύθυνο Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας Ηλία Μαρκάτζιη ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον υπάρχουν τέτοιες υποθέσεις στα σχολεία καταγγέλλονται στην Αστυνομία άμεσα. Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη τέτοιες καταγγελίες.

Εξελίσσεται το trafficking

Σε ομιλία της την περασμένη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 στη Λάρνακα η Υπιουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου ανέφερε ότι: «Τα παιδιά, οι γυναίκες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ευάλωτες στην εμπορία ανθρώπων. Στις μέρες μας το trafficking παίρνει μια ποικιλία μορφών και διαρκώς εξελίσσεται. 

Η πολυπλοκότητα των υποθέσεων δυσκολεύει αφάνταστα τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων». 

Όπως είπε η Υπουργός «η Κύπρος, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης από την Τουρκία μέσω της πράσινης γραμμής, είναι χώρα προορισμού για τα θύματα της εμπορίας.

Εντάθηκαν οι προσπάθειες

Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Το 2019, οι κυρώσεις για την εμπορία ανθρώπων που προβλέπονται από την εθνική μας νομοθεσία αυξήθηκαν σημαντικά και προστέθηκε μια νέα διάταξη σχετικά με την ποινικοποίηση της χρήσης σεξουαλικών υπηρεσιών από θύματα εμπορίας.

Home