7 αντάρτες σε Λευκωσία, Λεμεσό & Λάρνακα - Πως εκλέγονται

7 αντάρτες σε Λευκωσία, Λεμεσό & Λάρνακα - Πως εκλέγονται

Διακόπηκε στην ελεύθερη Αμμόχωστο η ψηφοφορία για τις Προεδρικές
Τι προνοεί η νομοθεσία για τους Ανεξάρτητους υποψήφιους

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 13/05 η διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Βουλευτικές Εκλογές της 30ης Μαϊού.

Υποβλήθηκαν συνολικά 658 υποψηφιότητες (Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλους τους υποψήφιους), εκ των οποίων 651 αφορούν κομματικούς συνδυασμούς και 7 είναι μεμονωμένες υποψηφιότητες.

Οι 7 ανεξάρτητες υποψηφιότητες κατατέθηκαν 3 στην Λευκωσία και συγκεκριμένα οι Μαρδαπίττας Χρύσανθος, Χρίστου Ανδρέας και Χρυσάνθου Σπύρος στη Λεμεσό οι Πουργουρίδης Ευάγγελος, Σπάρος Φοίβος και Χριστοδούλου Χριστόδουλος και στην επαρχία Λάρνακας ο Θεμιστοκλέους Αβραάμ.

Πως εκλέγονται οι Ανεξάρτητοι;

Σύμφωνα με τον περί εκλογής νόμο για να εκλεγεί ένας Ανεξάρτητος υποψήφιος θα πρέπει στη πρώτη κατανομή να πάρει το εκλογικό μέτρο της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι υποψήφιος με τα τυχόν υπόλοιπα μεταφέρονται στην δεύτερη κατανομή μόνο για κόμματα και για συνδυασμούς κομμάτων καθώς ανεξάρτητοι και συνδυασμοί ανεξάρτητων δεν συμμετέχουν στην 2η κατανομή εδρών.

Συγκεκριμένα μετά το τέλος της καταμέτρησης των ψηφοδέλτιων ο έφορος κάθε εκλογικής περιφέρειας προχωρά στην διαδικασία κατανομής εδρών με τις έγκυρες ψήφους της κάθε επαρχίας να διαιρούνται με τον αριθμό των εδρών της επαρχίας έτσι ώστε να καθοριστεί το εκλογικό μέτρο. 

Το εκλογικό μέτρο ανα επαρχία το 2016

  • Στη Λευκωσία το εκλογικό μέτρο διαμορφώθηκε στις 6130 ψήφους
  • Στην επαρχία Λεμεσού το εκλογικό μέτρο διαμορφώθηκε στις 5980 ψήφους
  • Στην επαρχία Αμμοχώστου το εκλογικό μέτρο διαμορφώθηκε στις 6546 ψήφους
  • Στη Λάρνακα, το εκλογικό μέτρο για την 1η κατανομή διαμορφώθηκε στις 6.136 ψήφους
  • Στην επαρχία Πάφου το εκλογικό μέτρο της 1ης κατανομής διαμορφώθηκε στις 7505
  • Στην επαρχία Κερύνειας το εκλογικό μέτρο της 1ης κατανομής διαμορφώθηκε στις 6055

Τέλος σημειώνεται ότι όσον αφορά τους μεμονωμένους Ανεξάρτητους κερδίζουν έδρα αφού πάρουν το εκλογικό μέτρο της επαρχίας στην οποία κατέρχονται. 

Home