Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

"Άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία" ζητά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Offsite Team
- 28.10.2023

"Άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία" ζητά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έκανε έκκληση την Παρασκευή με μεγάλη πλειοψηφία για "άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία" στη Γάζα, την 21η ημέρα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την χερσαία επιχείρησή του.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ <<<

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο επικρίθηκε από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή δεν ανέφερε τη Χαμάς, έλαβε 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές από τα μέλη του ΟΗΕ.

>>> Διαβάστε επίσης: 

Το Ισραήλ απέρριψε το μέτρο και δήλωσε ότι η χώρα θα χρησιμοποιήσει "κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας" για την αντιμετώπιση της Χαμάς.

"Σήμερα είναι μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία ως ατιμία. Όλοι μας γίναμε μάρτυρες ότι ο ΟΗΕ δεν διαθέτει πλέον ούτε ένα γραμμάριο νομιμότητας ή σημασίας", δήλωσε ο Ισραηλινός Πρέσβης Γκιλάντ Ερτνάν, μιλώντας στη συνέλευση και σημείωσε: "Ντροπή σας".

"Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Θα υπερασπιστούμε το μέλλον μας, την ίδια την ύπαρξή μας, απαλλάσσοντας τον κόσμο από το κακό της Χαμάς, ώστε να μην μπορεί να απειλήσει ποτέ ξανά κανέναν άλλο", είπε.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς χαιρέτισε την έκκληση για διακοπή της σύγκρουσης.

"Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή της για να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους", ανέφερε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι καθώς η εκστρατεία του Ισραήλ "φτάνει σε νέα κορύφωση της βιαιότητας", υπάρχει "μια σταθερή διεθνής θέση που απορρίπτει την ανερμάτιστη επιθετικότητα του Ισραήλ".

Το κείμενο που πρότεινε η Ιορδανία στο όνομα 22 αραβικών χωρών ζητούσε "μια άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών".

Μια προηγούμενη εκδοχή ζητούσε "άμεση κατάπαυση του πυρός".

Ο Πρέσβης της Ιορδανίας Μαχμούντ Χμούντ, λίγο πριν από την ψηφοφορία, τόνισε ότι: "Δεν είναι απλώς δική μας ευθύνη, αλλά βαθιά ηθική υποχρέωση να υπερασπιστούμε την υπόθεση της ειρήνης".

Το Ισραήλ βομβαρδίζει σφοδρά τη Γάζα από τότε που ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στη μεθόριο στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και απάγοντας πάνω από 220 άλλους, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το Υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, σε μια ενημέρωση την Παρασκευή, ανέφερε ότι τα ισραηλινά πλήγματα έχουν πλέον σκοτώσει 7.326 ανθρώπους, κυρίως αμάχους και πολλά από αυτά παιδιά.

Το ψήφισμα που συνυπογράφουν σχεδόν 50 άλλες χώρες επικεντρώθηκε κυρίως στη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση στην αποκλεισμένη Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς του.

Το έγγραφο προτρέπει την "άμεση" παροχή νερού, τροφίμων, ιατρικών προμηθειών, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος και την απρόσκοπτη πρόσβαση του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσπαθούν να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους.

Καταδικάζει "όλες τις πράξεις βίας που στρέφονται κατά των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων όλων των τρομοκρατικών ενεργειών και των επιθέσεων χωρίς διακρίσεις", αλλά δεν αναφέρει τη Χαμάς.

Το ψήφισμα εξέθεσε τη διαίρεση στο εσωτερικό των δυτικών χωρών, με τη Γαλλία να ψηφίζει υπέρ του μέτρου, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία να απέχουν, ενώ η Αυστρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν κατά.

"Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι το ψήφισμα αυτό δεν κατονομάζει τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου", δήλωσε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

"Μια άλλη λέξη-κλειδί που λείπει από αυτό το ψήφισμα είναι η ομηρία", πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ 

0
Home