Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αναβάθμιση/Σπύρος Κυπριανού:Ακυρώνεται ο διαγωνισμός-Εκτοξεύτηκαν στα €16 εκ. οι προσφορές

Σωτήρης Νικηφόρου
- 21.03.2024

Αναβάθμιση/Σπύρος Κυπριανού:Ακυρώνεται ο διαγωνισμός-Εκτοξεύτηκαν στα €16 εκ. οι προσφορές

Στα €11 εκ. το εκτιμώμενο κόστος, στα €16 εκατ. οι προσφορές - Πιέζουν τα χρονικά περιθώρια ενόψει Eurobasket 2025
  • Θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός - Δηλώσεις Βαφεάδη

Σε περιπέτειες φαίνεται να μπαίνει το θέμα της πλήρους αναβάθμισης του Αθλητικού Κέντρου «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, ούτως ώστε να είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τη διοργάνωση αγώνων Ομίλου του FIBA EUROBASKET τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2025. Ο διαγωνισμός που προκήρυξε το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα ακυρωθεί και το έργο, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες θα επαναπροκηρυχθεί, με τα χρονοδιαγράμματα όμως, να πιέζουν πλέον ασφυκτικά. 

Την περασμένη Παρασκευή 15 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για  την πλήρη αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, Το έργο αφορά και διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων του σταδίου. Ουσιαστικά όλα τα έργα θα γίνουν με σκοπό το «Σπύρος Κυπριανού» να πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές της FIBA για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση. 

>>> ΝΕΟΤΕΡΟ: Μουζουρίδης για Σπύρος Κυπριανού: Είναι στενά τα χρονοδιαγράμματα, δεν θα κρυφτώ

Το έργο αναβάθμισης του  «Σπύρος Κυπριανού», αφορά μελέτη, κατασκευή αλλά και πενταετή συντήρηση του έργου και η εκτιμώμενη αξία στην προκήρυξη του διαγωνισμού ήταν στα €10.925.000.

Για τον έργο υπέβαλαν προσφορές δύο εταιρείες. Το σημαντικό νέο που προκύπτει είναι ότι οι προσφορές και κατ’ επέκταση το κόστος του έργου εκτοξεύτηκαν στα €16 εκατομμύρια.

Πιο συγκεκριμένα οι δύο προσφορές:

  • Α κ΄ Α ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ  - €15980769,00
  • A.N.IOANNOU CONSTRUCTION LTD - €16452460,00

Οι δύο προσφορές είναι από 46% έως 50% πάνω από το αρχικό εκτιμώμενο κόστος, γεγονός που αναμένεται να φέρει και την ακύρωση του διαγωνισμού. 

Βαφεάδης: Θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός - Πολύ πάνω από το κόστος οι προσφορές

Ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, μιλώντας στην OffsiteNews, ανέφερε ότι «από τη στιγμή που οι προσφορές ξεπερνούν, κατά πολύ μάλιστα, τον προϋπολογισμό του έργου (το αρχικό εκτιμώμενο κόστος), αφού είναι πέραν από το 20% που ορίζεται από τη νομοθεσία, τότε ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει. Θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός και θα επαναπροκηρυχθεί, αφού μελετηθούν ξανά κάποια δεδομένα, με στόχο να είναι επιτυχής ο επόμενος διαγωνισμός». 

Ο κ. Βαφεάδης υπογράμμισε ότι «θα ακολουθήσουμε πλήρως ό,τι λέει η νομοθεσία. Εμείς θα εισηγηθούμε στο Συμβούλιο Προσφορών, βάσει και της νομοθεσίας, να ακυρωθεί ο διαγωνισμός γιατί οι προσφορές ξεπερνούν κατά πολύ το αρχικό εκτιμώμενο κόστος. Η τελική απόφαση ανήκει στο Συμβούλιο Προσφορών. Είναι πολύ πάνω και από το 20%, άρα δεν μπορεί να επικαλεστούμε και τις ειδικές περιστάσεις που προνοεί ο νόμος. Θα ακυρωθεί και θα επαναπροκηρυχθεί ούτως ώστε να γνωρίζουν όλοι οι δυνητικοί προσφοροδότες ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα». 

Οι διαδικασίες

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός, θα δοθεί χρόνος για τυχόν ενστάσεις για την ακύρωση του διαγωνισμού από τις εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές, όπως ορίζεται από τη νομοθεσια. 

Ταυτόχρονα, θα γίνει εκ νέου μελέτη για το κόστος του έργου και πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ο νέος προϋπολογισμός του έργου για το νέο διαγωνισμό.

Ερωτηθείς για τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα ενόψει του Eurobasket, ο κ. Βαφέαδης σημείωσε ό,τι πρέπει να βρεθούν οι τρόποι για τρέξουν οι διαδικασίες να συμπτυχθεί ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου για να είναι έτοιμο το Αθλητικό Κέντρο. Πρέπει να πετύχουμε το μεγάλο στόχο, σημείωσε. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι έτοιμο το στάδιο για τη διοργάνωση». 

Πιέζουν ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα

Τα χρονικά περιθώρια είναι ήδη πάρα πολύ στενά αφού μέσα στους επόμενους 16-17 μήνες πρέπει να γίνει η διαδικασία ακύρωσης του πρώτου διαγωνισμού, να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να επαναπροκηρυχθεί το έργο, να τρέξει ο διαγωνισμός, να αξιολογηθούν οι προσφορές, να κατοχυρωθεί το έργο, να ετοιμαστούν και να υπογραφούν τα συμβόλαια και φυσικά να ολοκληρωθούν τα πολύ μεγάλα έργα που θα γίνουν αφού ουσιαστικά στο γήπεδο θα γίνει φουλ ανακαίνιση. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων, σύμφωνα με τα έγγραφα του διαγωνισμού, μαζί με την ετοιμασία των μελετών, είναι 12 μήνες.

>>> Διαβάστε επίσης: Ψάχνουν στάδιο για προπονήσεις χιλιάδες παιδιά λόγω αναβάθμισης του Σπύρος Κυπριανού

Σημειώνεται ότι στις διευκρινίσεις που κατέθεσαν διάφορες εταιρείες ενώ ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, ήταν αρκετά αιτήματα για παράταση της ημερομηνίας λήξης του διαγωνισμού, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Μεγάλο στοίχημα για όλους

Αδιαμφησβήτητα πρόκειται για την μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση σε ομαδικό άθλημα που θα γίνει πότε στην Κύπρο και σαφώς δεν θέλει να μείνει κανείς εκτεθειμένος. Το στοίχημα είναι μεγάλο και η χώρα μας πρέπει να είναι πανέτοιμη τόσο από πλευράς εγκαταστάσεων όσο και από πλευράς προετοιμασιας και διαδικαστικών για να φιλοξενήσει αυτό το μεγάλο event. 

Τόσο η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, όσο και ο ΚΟΑ, το Υπουργείο Μεταφορών, τα Δημόσια Έργα και άλλες κρατικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την όλη προσπάθεια, γνωρίζουν ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά και ήδη τρέχουν για να προχωρήσουν τις διαδικασίες και τον προγραμματισμό. 

Τι θα γίνει στο Σπύρος Κυπριανού

Η αναβάθμιση που θα γίνει στο Αθλητικό Κέντρο Σπύρος Κυπριανού θα είναι πολύ μεγάλη αφού το γήπεδο πρέπει να πληροί όλες τις αυστηρές προδιαγραφές της FIBA για το Eurobasket 2025. 

Πιο κάτω παραθέτουμε κάποια από τα έργα που θα γίνουν με βάση τα έγγραφα του διαγωνισμού:

Μεταξύ άλλων: 

  • Θα αυξηθεί η χωρητικότητα του γηπέδου. Σήμερα στο «Σπύρος Κυπριανού» υπάρχουν 5.517 θέσεις Η χωρητικότητα του σταδίου με βάση τις προδιαγραφές της FIBA πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον  σε 8,300  θέσεις. Όπως αναφέρεται στα έγγραφα του διαγωνισμού, η Πολεοδομική Άδεια που έχει εκδοθεί αφορά για 9.039 θέσεις. Για την επίτευξη των απαιτούμενων 8.300 θέσεων, ο Εργολάβος, θα μπορεί να αξιοποιήσει για τις επιπλέον θέσεις σε κερκίδες και καθίσματα, σε διάφορους χώρους του σταδίου που αναφέρονται στα έγγραφα. Ο τελικός αριθμός της χωρητικοτητας θα προκύψει μέσα από την μελέτη που θα κάνει η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο. 
  • Θα αντικατασταθεί το παρκέ με βάση τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
  • Προμήθεια και εγκατάτασταση τριών καλαθιών
  • Προμήθεια και εγκατάσταση δύο νέων ηλεκτρονικών πινάκων
  • προμήθεια και εγκατάσταση με ανάρτηση στο κέντρο του γηπέδου ένός κύβου ηλεκτρονικών οθονών (Video Screen/Cube) 
  • Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών πινακίδων LED περιμετρικά του γηπέδου 
  • Θα ανακαινιστούν τα αποδυτήρια και οι χώροι υγιεινής του Αθλητικού Κέντρου ενώ θα κατασκευαστούν επιπλέον χώροι υγιεινής ανάλογα με την αύξηση της χωρητικότητας του σταδίου. 
  • Θα αντικατασταθεί το δάπεδο σε διάφορους χώρους
  • Αναβάθμιση και διαμόρωση χώρων VIP, δημοσιογραφικών  θεωρείων (κέντρο τύπου), χώρων συνεντεύξεων, χώρων εστίασης και πολλών άλλων δωματίων, 
  • Διαμόρφωση χώρων εισόδου τόσο στο γήπεδο όσο και στον αγωνιστικό χώρο, 
  • Εγκατάσταση εξοπλισμού και επίπλωσης σε διάφορα δωμάτια και εντός του γηπέδου
  • Εγκατάσταση απαιτούμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σε όλους τους χώρους
  • Θα τοποθετηθούν συστήματα συναγερμού, πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κ.α.
  • Θα αναδιαμορφωθούν οι χώροι στάθμευσης ανάλογα και με την αύξηση της χωρητικότητας του σταδίου. Επιπλέον θα πρέπει να διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης για λεωφορεία αλλά και για τις ανάγκες των VIP. 
  • Γενικότερα θα τοπιοτεχνηθούν οι εξωτερικοί χώροι. (φωτισμοί, χώροι πρασίνου, πινακίδες, σημαίες, σκυβαλοδοχεία κ.α.)

Σημειώνεται ότι το έργο θα είναι υπό επίβλεψη πέραν από τα Δημόσια Έργα, τόσο από την ΚΟΚ και τον ΚΟΑ όσο και από την FIBA. 

Το αγωνιστικό - Η ιστορική στιγμή της Κύπρου και η Ελλάδα

Η Κύπρος, αν όλα πάνε καλά, θα φιλοξενήσει λοιπόν ένα από τους τεσσερεις ομίλους του EUROBASKET 2025. Οι άλλοι τρεις όμιλοι θα διεξαχθούν στο Nokia Arena στο Τάμπερε της Φινλανδίας, στο Arena Riga στη Ρίγα της Λετονίας και στο Spodek στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Σε κάθε όμιλο θα συμμετέχουν 6 ομάδες. Οι 4 πρώτοι κάθε ομίλου, θα προκριθούν στην τελική φάση της διοργάνωσης, στα νοκ άουτ, που θα διεξαχθούν στη Ρίγα της Λετονίας. 

Η Κύπρος αν και συμμετέχει στα προκριματικά σε όμιλο με την Γαλλία, την Κροατία και την Βοσνία, ως διοργανώτρια έχει εξασφαλισμένη τη θέση της στον όμιλο που θα διεξαχθεί στη Λεμεσό. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Για πρώτη φορά θα υπάρξει συμμετοχή Εθνικής Ομάδας οποιουδήποτε ομαδικού αθλήματος, σε τελική φάση Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Παράλληλα, κάθε διοργανώτρια χώρα, έχει την δυνατότητα να επιλέξει μια συνδιοργανώτρια χώρα η οποία θα συμμετέχει επίσης στον όμιλο της, εάν εξασφαλίσει την πρόκριση της από την προκριματική φάση που θα διεξαχθεί φέτος. 

Η Κύπρος επέλεξε την Ελλάδα και όλοι ευχόμαστε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα άλλα αστέρια της Εθνικής Ελλάδας να είναι στη Λεμεσό τον Αύγουστο του 2025. Η Ελλάδα στα προκριματικά συμμετέχει στον έκτο όμιλο με Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Τσεχία. Ήδη μετρά δύο νίκες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν χάνει την πρόκριση. 

Η διοργάνωση αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες φιλάθλους από το εξωτερικό που θα ακολουθήσουν τις Εθνικές τους ομάδες. 

Σωτήρης Νικηφόρου

0
Home