Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αρχίζει σήμερα έλεγχος για αδήλωτη εργασία σε οικοδομές, ξενοδοχεία και εστιατόρια

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 28.08.2023

Αρχίζει σήμερα έλεγχος για αδήλωτη εργασία σε οικοδομές, ξενοδοχεία και εστιατόρια

Ιωάννου και Παναγιώτου έδωσαν αυστηρές οδηγίες αφού εντοπίστηκαν 83 αδήλωτοι σε 3 μήνες

Η Κύπρος αποτελεί ελκυστικό προορισμό για αδήλωτη και παράνομη εργασία από υπηκόους τρίτων χωρών. Το θέμα «πονοκεφαλιάζει» την Κυβέρνηση με αποτέλεσμα οι Υπουργοί Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου και Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου να συναντηθούν και να αποφασίσουν την εντατικοποίηση των ελέγχων σε εργοδοτούμενους από τρίτες χώρες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε όπως από σήμερα Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023 θα αρχίσει  στοχευμένη εκστρατείας για πάταξη της αδήλωτης / παράνομης εργασίας .Η εκστρατεία θα επικεντρωθεί στο παρόν στάδιο σε στοχευμένους κλάδους και σε περιοχές που διαφαίνεται ότι εργοδοτούνται παράνομα υπήκοοι τρίτων χωρών.

Μέσω της συνεργασίας  των δυο υπουργείων γίνονται  ενέργειες ώστε οι επιθεωρήσεις από την αρμόδια υπηρεσία να καταστούν πιο άμεσες και αποτελεσματικές. Διαφάνηκε μέσα από  ελέγχους που διενεργήθηκαν ότι  αλλοδαποί  πλαστογραφούν έγγραφα. Ως εκ τούτου μια από τις ενέργειες περιλαμβάνει την ανταλλαγή  πληροφοριών μεταξύ των δυο Υπουργείων  σε ό,τι αφορά στο καθεστώς των  αλλοδαπών και το δικαίωμα τους στην εργασία που θα βοηθά στον αποτελεσματικότερο έλεγχο αλλά και στη μείωση της γραφειοκρατίας. 

Σημειώνεται ότι κατά το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου 2023, έχουν διενεργηθει  1.525 ελέγχοι και έχουν εντοπιστεί 83 περιπτώσεις παράνομης εργοδότησης υπηκόων τρίτων χωρών.

>>>>Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΣ: Ερευνα για συμπεριφορά λειτουργού της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας<<<<

Πρόσβαση στο σύστημα αλλοδαπών

Τα δύο Υπουργεία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά  για την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αναβάθμιση των μηχανισμών επιθεώρησης. Οι δυο  υπουργοί αποφάσισαν,  σύμφωνα με πληροφορίες,  την αξιολόγηση της κατάστασης σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και ορθόδοξη κάλυψη των αναγκών της.

 Η εν λόγω προσπάθεια στοχεύει στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η αδήλωτη και παράνομη εργασία στην κοινωνία και την οικονομία, καθώς και  στη διασφάλιση νόμιμης μετανάστευσης και εργασίας.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Η   νομοθεσία προβλέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου μέχρι και €1.500 (το οποίο φτάνει και μέχρι €3.000 σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταγενέστερης παράβασης), καθώς και στέρηση του δικαιώματος απασχόλησης υπηκόου τρίτης χώρας σε εργοδότες που παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως νομοθεσίας η εργοδότηση αλλοδαπού χωρίς τηv απαιτoύμεvη από τo Νόμο άδεια. Η  εργoδότηση κατά παράβαση τωv όρων άδειας εργοδότησης. Η  εργoδότηση κατά παράβαση oπoιoυδήπoτε άλλoυ vόμoυ ή καvovισμoύ, συvιστά αδίκημα που τιμωρείται  με πoιvή φυλάκισης μέχρι 5 έτη ή/και με χρηματική ποινή μέχρι €20.000.

Όπως αναφέρει η  περί Προσφύγων νομοθεσία, εργοδότης που απασχολεί αιτητή διεθνούς προστασίας κατά παράβαση του νόμου, διαπράττει ποινικό αδίκημα και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι και 3 έτη ή/και σε χρηματική ποινή μέχρι και €8.000.

Μιλώντας στην Offsite News ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Άντης Αποστόλου ανέφερε ότι η εκστρατεία είναι στοχευμένη και αφορά παράνομους μετανάστες των οποίων απορρίφθηκε η αίτησή τους για άσυλο και εργάζονται παράνομα, είτε για αιτητές που αναμένουν απάντηση, αλλά εργάζονται σε ειδικότητες που δεν δικαιούνται.

Ο κ. Αποστόλου είπε ότι οι αιτητές δεν δικαιούνται να εργαστούν στην οικοδομική βιομηχανία. Απαγορεύσεις υπάρχουν για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία όμως εξαιρούνται οι καμαριέρες και οι βοηθοί κουζίνας.

Παράλληλα, απαγορεύσεις υπάρχουν και στα κέντρα αναψυχής αφού οι αιτητές επιτρέπεται να εργαστούν μόνο στον τομέα του βοηθού κουζίνας. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου με την πάροδο δυο μηνών οι δυο Υπουργοί θα επαναξιολογήσουν τα δεδομένα.

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

Home