Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βαφεάδης: Θα φύγουν και τα 2500 κυρτώματα εντός του 2024 - Δεύτερες σκέψεις για κάμερες

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 22.11.2023

Βαφεάδης: Θα φύγουν και τα 2500 κυρτώματα εντός του 2024 - Δεύτερες σκέψεις για κάμερες

Ο Υπουργός Μεταφορών ζήτησε μελέτη για άλλα μέτρα - Στους κυπριακούς δρόμους υπάρχουν 2.500 κυρτώματα που θα αφαιρεθούν

Ειλημμένη είναι η απόφαση του Υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη για να αφαιρεθούν σχεδόν όλα τα κυρτώματα που υπάρχουν στους κυπριακούς δρόμους σε Δήμους και Κοινότητες  Μοναδική εξαίρεση με βάση το σχεδιασμό αποτελούν τα κυρτώματα σε σχολεία τα οποία θα παραμείνουν.Η Offsite News πληροφορείται ότι υπάρχει νέο πλάνο στα σκαριά από το Υπουργείο για αντικατάσταση των κυρτωμάτων με μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης, αντί με κάμερες.

Ζήτησε μελέτη

Ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης μιλώντας στην Offsite News ανέφερε ότι «τα κυρτώματα θα αφαιρεθούν. Ωστόσο, μας προβληματίζει η τοποθέτηση καμερών γι αυτό ζήτησα από το Τμήμα Δημοσίων Έργων μελέτη για λήψη μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης». Ο κ. Βαφεάδης δήλωσε ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ετοιμάζουν και κανονισμούς για κάμερες

Παρά το γεγονός ότι ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην τοποθετηθούν κάμερες οι επιτελείς του Υπουργείου ετοιμάζουν και κανονισμούς για τη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης στη θέση των κυρτωμάτων. Όπως πληροφορούμαστε, το Υπουργείο Μεταφορών διαθέτει ποσό 100.000 ευρώ για την τοποθέτηση του συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Όπως πληροφορείται η Offsite News  εντός του  2024  θα αφαιρεθούν και τα 2.500 κυρτώματα που βρίσκονται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και τοποθετήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

>>>>Διαβάστε επίσης: Bαφεάδης: Θέλουμε να φύγουμε τα κυρτώματα από τους δρόμους<<<<

Το θέμα των κυρτωμάτων απασχολεί έντονα αφού: Aπό τη μια άπτεται της οδικής ασφάλειας και από την άλλη τίθεται θέμα με τους ρύπους. Συγκεκριμένα, το φρενάρισμα των οχημάτων και η καύση που προκαλούν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.

Που τοποθετούνται - Προυποθέσεις

Τα κυρτώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία τοποθετούνται κυρίως σε κατοικημένες περιοχές ή χώρους που κινείται πολύς κόσμος. Αποκλειστικός στόχος της τοποθέτησής τους είναι ο περιορισμός των μεγάλων ταχυτήτων που αναπτύσσουν οι οδηγοί στις κατοικημένες περιοχές. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει την ευθύνη για το αστικό οδικό δίκτυο. Αντίθετα, τα Κοινοτικά Συμβούλια είναι αρμόδια για την τοποθέτηση κυρτωμάτων στις κοινότητες/χωριά.

Η  απόφαση για την τοποθέτηση των κυρτωμάτων ανήκει στον Κεντρικό Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων. Τα μέλη του Φορέα που είναι επαγγελματίες πολεοδόμοι και συγκοινωνιολόγοι  μελετούν την κατάσταση  του δρόμου και ετοιμάζουν πρόταση που αποστέλλεται στο Τμήμα Δημοσίων Έργων και υλοποιείται. Η τοποθέτηση κυρτωμάτων εξαρτάται από τα εξής: 

1. Εάν ένας δρόμος διαθέτει στροφή.

2. Την επικινδυνότητά του.

3. Τη μαζική χρήση του δρόμου κυρίως από πεζούς.

4. Σε πόσο κοντινή απόσταση βρίσκεται η κατοικημένη περιοχή.

5. Πόσο υψηλές ταχύτητες αναπτύσσουν οι οδηγοί.

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home