Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βομβαρδισμένο τοπίο - Σήκωσε τα πάντα στο πέρασμα του ο ανεμοστρόβιλος (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Offsite Team
- 15.02.2024

Βομβαρδισμένο τοπίο - Σήκωσε τα πάντα στο πέρασμα του ο ανεμοστρόβιλος (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Τεράστιες ζημιές σε 150 σπίτια - Πέντε οικογένειες έμειναν ψες σε ξενοδοχείο - Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα (ΦΩΤΟΣ)

Βομβαρδισμένο τοπίο. Αυτή είναι η εικόνα που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος που χτύπησε κυρίως την περιοχή Γερμασόγειας στη Λεμεσό γύρω στις 3:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης. 

>>> Δείτε σχετικά: ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - Οι καταστροφές που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος

γ

Από την θεομηνία προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές σε περίπου 150 κατοικίες (κυρίως στην περιοχή Πανιώτη), σε αρκετά επαγγελματικά υποστατικά καθώς και σε αρκετά αυτοκίνητα. Ένα πρόσωπο υπέστη ακρωτηριασμό των δαχτύλων του δεξιού του χεριού, όταν έσπασαν τα τζάμια γυάλινης πόρτας στην οικία του. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Λευκωσίας, για συγκόλληση των δακτύλων του. Κινδύνεψαν ζωές και οι πολίτες, και αρκετά μικρά παιδιά έζησαν εφιαλτικές στιγμές. 

η

Έφυγαν κεραμίδια αλλά και ολόκληρες στέγες, ξηλώθηκαν φωτοβολταϊκά, έσπασαν πόρτες και παράθυρα, σπασμένα τζάμια βρέθηκαν στους δρόμους, πετούσαν τσίγκοι, σωλήνες, μηχανήματα και διάφορα οικοδομικά υλικά. Δεκάδες πάσσαλοι της ΑΗΚ και καλώδια καταστράφηκαν, ξεριζώθηκαν δέντρα ενώ έπεσε στη μέση του δρόμου και ολόκληρος γερανός που βρισκόταν σε υπό ανέγερση οικοδομή. 

γ

Πέντε οικογένειες διανυκτέρευσαν χθες βράδυ σε ξενοδοχείο μετά από διευθέτηση του Υπουργείου Εσωτερικών αφού δεν μπορούσαν να μείνουν στο σπίτι τους λόγω των ζημιών. 

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, προσωπικό του Δήμου, ο Έπαρχος Λεμεσού Μάριος Αλεξάνδρου, 

μέλη της Πολιτικής Άμυνας και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν οι προσπάθειες για καθαρισμό, καταγραφή των ζημιών και αποκατάσταση όσων μπορούσα να αποκατασταθούν άμεσα. 

η

Στην περιοχή βρέθηκε το πρωί και ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος αφού ενημερώθηκε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Γερμασόγειας, επισκέφθηκε οικίες που επλήγηκαν. Όπως ανέφερε: «Εκεί και όπου πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις και το κράτος θα σταθεί αρωγός. Πρέπει να γίνει καταγραφή πρώτα. Προέχει η καταγραφή, η στέγαση του κόσμου και λέω πως εκεί που πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις, θα δοθούν αποζημιώσεις, τελεία και παύλα». 

Η πορεία του ανεμοστρόβιλου

Ο ανεμοστρόβιλος αφού βγήκε από τη θάλασσα προκάλεσε αρκετές ζημιές αρχικά σε ξενοδοχεία και υποσταστικά στον παραλιακό, ξερίζωσε πολύ μεγάλα δέντρα με αποτέλεσμα να κλείσει για αρκετή ώρα ο δρόμος. Δέντρα και πινακίδες έπεσαν και πάνω σε αυτοκίνητα. 

η

Ακολούθως κατευθύνθηκε βορειοδυτικά, προκάλεσε αρκετές ζημιές στην περιοχή του Ποταμού Γερμασόγειας (πτώση γερανού) και  σε περιοχή κοντά στον κυκλικό κόμβο Γερμασόγειας για να κατέληξει στην περιοχή Πανιώτη όπου σήκωσε κυριολεκτικά ότι έβρισκε μπροστά του. Όπως προαναφέραμε, περίπου 150 σπίτια υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Γερμασόγειας (Πανιώτη) έμειναν κλειστά λόγω ζημιών. Για αρκετές ώρες η περιοχή δεν είχε ρεύμα λόγω των ζημιών σε πασσάλους και καλώδια. 

γ

Πλέον η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των ζημιών. Συνεργεία του Δήμου και της Επαρχιακής Διοίκησης καθώς και μέλη της Πολιτικής Άμυνας θα συνεχίσουν και σήμερα να επιχειρούν με στόχο να καθαρίσουν δρόμους και σπίτια για να προχωρήσει και η αποκατάσταση των ζημιών. 

γ

0
Home