Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Ελεγκτική Υπηρεσία απαντά για τους ελέγχους της ΕΦ

Offsite Team
- 02.04.2024

Η Ελεγκτική Υπηρεσία απαντά για τους ελέγχους της ΕΦ

Η παρέμβαση του Λ. Αντωνίου στην OffsiteNews προκάλεσε την αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Η σημερινή παρέμβαση του Λοίζου Αντωνίου του συνεργάτη της OffsiteNews με τίτλο «Τι δουλειά έχει ο Οδυσσέας στις αποθήκες πυρομαχικών της ΕΦ;» προκάλεσε την αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. 

Ο Λ. Αντωνίου μεταξύ άλλων στο σημερινό του Άρθρο Άποψης αναφέρει πως: «Ο Οδυσσέας, μπήκε αιφνιδιαστικά σε στρατιωτικές μονάδες, άνοιξε αποθήκες πυρομαχικών και έλεγξε τον ατομικό οπλισμό και τις συνθήκες ασφαλείας στα στρατόπεδα. Το ερώτημα δεν είναι τι άλλο θα κάνει πια ο Γενικός Ελεγκτής αλλά εάν υπάρχει κάποιος να σταματήσει αυτό τον παραλογισμό». 

Πώς σχολιάζει η Ελεγκτική Υπηρεσία

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ανακοίνωση της υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως βάσει Συντάγματος ο Γενικός Ελεγκτής ελέγχει πάσα πληρωμή ή είσπραξη σε λογαριασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας πως για τον λόγο αυτό έχει το δικαίωμα επιθεώρησης όλων των σχετικών λογαριασμών. 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Ελεγκτική Υπηρεσία, προβαίνει εδώ και δεκαετίες σε ελέγχους σε εξοπλισμό που φυλάσσεται σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς. 

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:  

"Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Offsite» επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 116 του Συντάγματος, «Ο γενικός ελεγκτής βοηθούμενος υπό του βοηθού γενικού ελεγκτή ελέγχει εν ονόματι της Δημοκρατίας πάσαν πληρωμήν ή είσπραξιν και πάντα λογαριασμόν χρηματικών διαθεσίμων ή λοιπού ενεργητικού ή αναληφθεισών υπό της Δημοκρατίας ή διά λογαριασμόν αυτής υποχρεώσεων, του οποίου η διαχείρισις γίνεται υπό της Δημοκρατίας ή εν ονόματι αυτής θεωρών και ελέγχων συνάμα πάντα τοιούτον λογαριασμόν. Προς τον σκοπόν τούτον έχει το δικαίωμα της επιθεωρήσεως απάντων των σχετικών προς τοιούτους λογαριασμούς βιβλίων, αρχείων και καταστάσεων και των τόπων ένθα φυλάσσεται το περί ού ο λόγος ενεργητικόν».

Με βάση τα πιο πάνω, η Ελεγκτική Υπηρεσία προβαίνει εδώ και δεκαετίες σε ελέγχους των περιουσιακών στοιχείων της Δημοκρατίας (είτε αυτά αποτελούν στρατιωτικό εξοπλισμό ή οτιδήποτε άλλο) που φυλάσσονται σε Μονάδες της Εθνικής Φρουράς, πάντα με τη συνεργασία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ).

Είναι ίσως σημαντικό ότι στην τραγική για τη χώρα μας υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί, τόσο το Κακουργιοδικείο όσο και το Ανώτατο Δικαστήριο, επισήμαναν ότι στον έλεγχό της η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε αναδείξει τις επικίνδυνες συνθήκες φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων λίγους μήνες πριν αυτά εκραγούν.

Αμφότερα δε τα δικαστήρια έψεξαν το γεγονός ότι οι επισημάνσεις μας αγνοήθηκαν και διερωτήθηκαν: «Προς τι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εάν στην πραγματικότητα δεν λαμβάνονται υπόψη;»

Ευτυχώς δηλαδή που σε αυτή τη χώρα υπάρχει και η δικαστική εξουσία, αφού κάποιοι θα ήταν ευτυχείς εάν η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν υπήρχε καν ως θεσμός". 

0
Home