Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Κύπρος στον αστερισμό των Smart Cities - €35 εκατ. στους Δήμους από ΕΕ

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 28.12.2023

Η Κύπρος στον αστερισμό των Smart Cities - €35 εκατ. στους Δήμους από ΕΕ

Έξυπνος φωτισμός, έξυπνοι χώροι στάθμευσης και έξυπνη συλλογή σκυβάλλων - Δηλώσεις Χατζηζαχαρία

Η Κύπρος είναι σε ετοιμότητα να αποκτήσει έξυπνες πόλεις. Σάρκα και οστά πήρε η απόφαση δημιουργίας «έξυπνων πόλεων» από το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας. Ήδη, ο διαγωνισμός τρέχει και πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο ύψους 35 εκ. ευρώ, ποσό που θα αντληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Το project περιλαμβάνει τρεις πυλώνες και αφορά έξυπνο φωτισμό, έξυπνο χώρο στάθμευσης και έξυπνη συλλογή σκυβάλων. Θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα όπου θα ενσωματωθούν όλες οι πόλεις ακόμα και οι κοινότητες. Όσοι Δήμοι προχώρησαν σε σχεδιασμό για smart cities θα αποζημιωθούν από το ποσό των 35 εκ. ευρώ. Οι σχεδιασμοί θα ολοκληρωθούν και θα αποκτήσουμε τις έξυπνες πόλεις μέχρι το 2026.

Εξηγώντας το πλάνο στην Offsite News o Yφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Φίλιππος Χατζηχαχαρίας ανέφερε ότι ο «έξυπνος φωτισμός» εξυπηρετεί την πράσινη οικονομία. Πρόκειται για ειδικούς λαμπτήρες που θα τοποθετηθούν σε όλους τους δρόμους. Σε περίπτωση που ένας δρόμος δεν έχει τροχαία κίνηση θα υπάρχει φωτισμός. Σε περίπτωση τροχαίας κίνησης ο δρόμος θα φωτίζεται από τα φώτα των οχημάτων και ο φωτισμός στους δρόμους θα χαμηλώνει. Τέτοιοι αισθητήρες θα υπάρχουν σε όλη την Κύπρο.

Οι έξυπνοι χώροι στάθμευσης (smart parkings) όπως ανέφερε ο Υφυπουργός  θα αφορούν τους δημόσιους χώρους στάθμευσης.Οι πολίτες με τη χρήση του  κινητού τους θα μπορούν.να κλείνουν μέσω του application του smart cities, χώρο στάθμευσης σε δημόσιους χώρους από την μια πόλη στην άλλη. Στο apjplication θα αναγράφεται ο αριθμός του χώρου στάθμευσης και ο χρόνος - ώρες  που θα παραμείνει σταθμευμένο το όχημα.

>>>>Διαβάστε επίσης: 87 έργα για την e-Kύπρο του 2024<<<<<

Η έξυπνη συλλογή σκυβάλων θα λειτουργήσει με τη χρήση ειδικών αισθητήρων κυρίως σε τουριστικές περιοχές. (Δήμοι Αγίας Νάπας Παραλιμνίου (Πρωταράς) , Πάφου) που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση. Ο αισθητήρας θα ενημερώνει άμεσα ποια σκυβαλοδοχεία γέμισαν για να μεταφέρονται σε ειδικό χώρο  ώστε να αποφεύγεται η δυσοσμία από τα σκουπίδια..Ο κ. Χατζηζαχαρίας είπε ότι η συλλογή σκυβάλων θα καλύψει όλες τις πόλεις.

 Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας,«η ανάδοχος  εταιρεία που θα συμβληθεί με το Υφυπουργείο μας θα μπορεί να ενσωματώσει επιπλέον εργαλεία στο application των «έξυπνων πόλεων».

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home