Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καθυστερεί η ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων στη Λεμεσό

Offsite Team
- 17.03.2023

Καθυστερεί η ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων στη Λεμεσό

Δεν προκηρύχθηκαν ακόμα οι προσφορές - Τι θα αλλάξει στην ιστορική πλατεία της Λεμεσού

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Με… αργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση της ιστορικής Πλατείας Ηρώων στη Λεμεσό. 

Αν και ο τελευταίος προγραμματισμός ήταν το έργοα να ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβριο, όπως πληροφορείται η OffsiteNews προέκυψαν διάφορα προβλήματα και ακόμα δεν προκηρύχθηκαν καν οι προσφορές για την κατασκευή του. (Αξίζει να αναφέρουμε ότι ψάχνοντας στοιχεία, εντοπίζουμε αναφορές του Δημάρχου Λεμεσού για να ξεκινούσαν τα έργα το 2021).

Κάποια από τα προβλήματα αφορούσαν για παράδειγμα περίπτερα που βρίσκονται στην Πλατεία και έπρεπε μεταξύ άλλων να ξεκαθαρίσει η χωροθέτησή τους στην πλατεία μετά την ανάπλαση. Τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και τώρα το έργο είναι στο στάδιο μελέτης και διόρθωσης των τελικών σχεδίων. 

Μάιο οι προσφορές

Μέσα στον Μάιο αναμένεται ότι θα προκηρυχθούν οι προσφορές για την κατασκευή του έργου. Ακολούθως θα δοθούν τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα για ενστάσεις μετά την κατακύρωση της προσφοράς, και εκτιμάται ότι μετά το καλοκαίρι θα μπορέσουν τα έργα να ξεκινήσουν. Χρόνος αποπεράτωσης του έργου είναι 18 μήνες περίπου ενώ το κόστους υπολογίζεται περίπου στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025. 

4

Θα γίνει προσπάθεια ούτως ώστε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας να μην επηρεαστούν και να λειτουργούν κανονικά κατά την εκτέλεση των έργων. 

Οι αλλαγές που θα γίνουν

Τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, κέρδισε η μελέτη των Σωκράτη Στρατή – AA&U for Architecture και Χρήστου Πασαδάκη – KIS architecture.

1

Η βραβευμένη μελέτη, εμπλουτίζει τα ορόσημα της πλατείας, το μνημείο Ηρώων και την είσοδο του Ριάλτο. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της σημασίας και της ιστορικότητας της πλατείας Ηρώων. 

Η Πλατεία θα αναβαθμιστεί με βάση τις σύγχρονες τεχνολογίες. Αυτές οι τεχνολογίες αφορούν και αισθητικά αλλά και τεχνολογικά σημεία, δηλαδή σε ό,τι αφορά φωτισμό, όμβρια ύδατα, τα δάπεδα.

Το δάπεδο θα ξηλωθεί και θα διαμορφωθεί ένα δάπεδο χωρίς υψομετρικές διαφορές ούτως ώστε ο χώρος να προσφέρεται για την διεξαγωγή διαφόρων εκδηλώσεων. Η πλατεία θα ενωθεί με το Θέατρο Ριάλτο, τα εστιατόρια και τα καφέ, δημιουργώντας μια ενιαία εικόνα. 

Ο γενικός φωτισμός θα είναι κυρίως κρεμαστός, για να είναι ελεύθερο το δάπεδο. Τα περίπτερα της πλατείας θα φιλοξενήσουν δομές για συλλογική διαχείριση της πλατείας. Προτείνουν δομές όπως «Μικρό Ριάλτο», «Θερμοκήπιο Ιδεών για Ολους», «Παιχνιδοθήκη» και «Κρεμαστοί κήποι».. Μπροστά από τα εστιατόρια και μπαρ που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας, δημιουργείται ικανοποιητικός χώρος εστίασης με τη πεζοδρόμηση των δύο από τους τέσσερις δρόμους, γύρω από την πλατεία. 

Βάσει σχεδιασμού, θα γίνει βελτίωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων με τη δημιουργία σκίασης, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειες αλλά και τοπιοτέχνηση. Παράλληλα θα τοποθετηθούν καθίσματα για στάση και ανάπαυση των επισκεπτών της πλατείας.

Θα επιδιορθωθούν επίσης ζημιές στο μνημείο των Ηρώων στο κέντρο της Πλατείας. 

Δημόσια Παρουσίαση Βραβευμένης Πρότασης για την Πλατεία Ηρώων - AA&U, KIS-architecture -13 Ιουλίου 2020 from AAPLUSU on Vimeo.

Home