Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οδηγοί λεωφορείων: Δεν πάνε οι Κύπριοι - Φέρνουν Ελλαδίτες

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 06.07.2023

Οδηγοί λεωφορείων: Δεν πάνε οι Κύπριοι - Φέρνουν Ελλαδίτες

Α. Βαφεάδης: «Χρειαζόμαστε άμεσα 40 οδηγούς για κάλυψη των αναγκών μας».

Με οδηγούς που μιλούν ελληνικά θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών λεωφορείων το Υπουργείο Μεταφορών για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς  του Park & ride και door to door. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη 06 Ιουλίου 2023 στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής μετά την πρόταση νόμου του προέδρου της Επιτροπής - βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνου Μουσιούττα.

Όπως δήλωσε στην Offsite News ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης «χρειαζόμαστε άμεσα 40 οδηγούς για κάλυψη των αναγκών μας». Σύμφωνα με τον Υπουργό, «στοχεύουμε σε οδηγούς που μιλούν άπταιστα την ελληνική γλώσσα. Για το λόγο αυτό η προτίμηση είναι Ελλαδίτες οδηγοί αλλά δεν θα υπάρξει πρόβλημα εάν ένας οδηγός από άλλη χώρα της Ευρωπαίκής Ένωσης που μιλά πολύ καλά την ελληνική θα κάνει αίτηση για εργοδότηση. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ειδική επιτροπή θα ελέγξει την ικανότητά του οδηγού στην ελληνική γλώσσα». Σημειώνεται ότι οι Κύπριοι οδηγοί δεν έδειξαν ενδιαφέρον, αφού επιλέγουν να εργαστούν σε άλλα επαγγέλματα και ειδικά σε φορτηγά.

Απαραίτητο το λευκό ποινικό μητρώο

Ο κ. Βαφεάδης ξεκαθάρισε ότι για την εργοδότηση κάποιου οδηγού απαιτείται να κατέχει λευκό ποινικό μητρώο. Ωστόσο, για την έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού από την Αστυνομία απαιτείται περίοδος έξι μηνών κάτι που θα΄φέρει μεγάλη καθυστέρηση και θα χαλάσει τα σχέδιά μας». Σύμφωνα με τον Υπουργό, η πρόταση νόμου του προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνου Μουσιούττα δίνει τη λύση αφού παραχωρεί τη  δυνατότητα  σε ευρωπαίους πολίτες, κατόχους επαγγελματικής άδειας οδηγού, να εργοδοτηθούν άμεσα ως οδηγοί λεωφορείων στην Κύπρο, υποβάλλοντας αποδεικτικό λευκού ποινικού μητρώου που εκδόθηκε από τις χώρες τους.  Ο κ. Βαφεάδης τόνισε όμως ότι εάν εντός 9 μηνών από την ημερομηνία εργοδότησής τους οι οδηγοί δεν εξασφαλίσουν λευκό ποινικό μητρώο από την Αστυνομία θα χάσουν την άδειά τους. 

Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα υπάρξει ενδιαφέρον

Ο κ. Βαφεάδης τόνισε ότι μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο οι ανάδοχοι των λεωφορείων θα προχωρήσουν στην πρόσληψη των οδηγών.

Το σύστημα door to door 

Οι αρμόδιοι θέλουν να εφαρμόσουν το σύστημα door to door στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Στροβόλου., αφού μέσω των λεωφορειών θα μεταφέρονται μαθητές από και προς τα σχολεία τους. Στους στόχους είναι η επέκταση του συστήματος σε ολόκληρη τη Λευκωσία, αλλά και στη Λεμεσό, όπου σύμφωνα με τον Υπουργό Αλέξη Βαφεάδη το πρόβλημα του κυκλοφοριακού είναι πολύ σοβαρό.

Το σύστημα park  and ride

Το σύστημα park and ride που ο Υπουργός θέλει να εφαρμοστεί με τη χρήση λεωφορείων που θα μεταφέρουν μαζικά εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το Στάδιο ΓΣΠ αρχικά προς το κέντρο της Λευκωσίας βρίσκεται και αυτό στον αέρα, λόγω έλλειψης οδηγών. Το Υπουργείο προχώρησε ήδη σε συμφωνία με το ΓΣΠ ώστε να σταθμεύουν τα λεωφορεία και να μεταφέρουν κόσμο στις δουλειές τους. Το Υπουργείο ήδη τροχιοδρόμησε τη συμφωνία για τον εντοπισμό νέων σταθμών αφού βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΚΟΑ για τη χρήση του Μακαρείου Σταδίου, ενώ ψάχνει να καλύψει και άλλες περιοχές όπως τη λεωφόρο Στροβόλου. Η έλλειψη οδηγών  όμως δεν   αφήνει περιθώρια για υλοποίηση των σχεδιασμών. Την ίδια ώρα γίνονται σκέψεις και για άλλες διαδρομές όπως η μεταφορά του κοινού στο Δικαστήριο Λευκωσίας με λεωφορείο κάτι που θα αποσυμφορήσει την κίνηση στην περιοχή αυτή.

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

Home