Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πάει για το 2025 το app που θα μας ενημερώνει για ακραία καιρικά φαινόμενα

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 16.02.2024

Πάει για το 2025 το app που θα μας ενημερώνει για ακραία καιρικά φαινόμενα

Άκυρος ο διαγωνισμός λόγω προσφυγών-Ανοίγει ξανά ο διαγωνισμός από την αρχή και πάει για το 2025 η λειτουργία του app

Σε περιπέτειες μπαίνει η προσπάθεια της Πολιτικής Άμυνας για να να φέρει ένα επαναστατικό μέτρο στην Κύπρο που αφορά  την ενημέρωση  των πολιτών εάν υπάρχει πυρκαγιά,  έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα, καταιγίδα ανεμοστρόβιλο… ακόμα και πυρηνική επίθεση. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε με σκοπό να βρεθεί η προσφοροδότρια εταιρεία ή κοινοπραξία που θα αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος ακυρώθηκε.

Αιτία οι δυο προσφυγές που έγιναν από ισάριθμες εταιρείες στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Μετά την εξέλιξη αυτή, η αρμόδια Αρχή δηλαδή η Πολιτική Άμυνα θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη διαγωνισμού. Όπως μάς ενημέρωσαν πολύ σύντομα θα προκύψουν εξελίξεις.

Μετά την ακύρωση του συμβολαίου με την κοινοπραξία που πλειοδότησε, τα  πάντα πάνε πολύ πίσω και παραμένει γρίφος πότε θα τεθεί σε λειτουργία το πρωτοποριακό αυτό σύστημα. Με βάση τη συνήθη πρακτική, χωρίς απρόοπτα μετά την έγκριση του διαγωνισμού, το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία μετά την παρέλευση οκτώ μηνών. Πάντως, οι αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι το application θα τεθιεί σε λειτουργία εντός του 2025.

Με βάση τους τωρινούς υπολογισμούς το σύστημα προειδοποίησης  θα λειτουργεί πιλοτικά για περίοδο ενός μήνα με βάση το σκεπτικό της αρμόδιας Αρχής που είναι η  Πολιτική Άμυνα. 

Η εγκατάσταση του συστήματος θα αγγίξει το ποσό των 3.5 εκ. ευρώ και η συντήρησή του από την εταιρεία που θα αναλάβει την προσφορά θα κοστίσει άλλο 1.5 εκ. ευρώ.

Εμπλοκή στην εφαρμογή του νέου πρωτοποριακού app θα έχουν πέραν της Πολιτικής Άμυνας η, Αστυνομία, η  Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλες υπηρεσίες.

>>>>Διαβάστε επίσης: Εφαρμογή θα σε ενημερώνει για φωτιά & πλημμύρες στην περιοχή σου<<<<

Πώς θα λειτουργεί

Το νέο application θα λειτουργεί σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Άμυνα  ως εξής:

Η προειδοποίηση θα γίνεται μέσω του συστήματος το οποίο θα συνδέεται με κεραίες κινητής τηλεφωνίας ενημερώνοντας όσους συνδρομητές είναι χρήστες του application.

Η ενημέρωση θα γίνεται σε τοπικό και όχι παγκύπριο επίπεδο. Παγκύπρια η ενημέρωση θα γίνεται με βάση τους σχεδιασμούς όταν προκύπτει κίτρινη και κόκκινη προειδοποίηση για έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σημειώνεται ότι πέραν της προειδοποίησης το application θα δίνει συμβουλές  για λήψη μέτρων και αντιμετώπισης των φαινομένων.

 

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home