Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Ανακρίνουν» Ανθούση για τα επιδόματα οι Βουλευτές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
05.07.2022 - 06:00

«Ανακρίνουν» Ανθούση για τα επιδόματα οι Βουλευτές

Στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής σήμερα η Υφυπουργός Πρόνοιας - Τα σημεία που «καίνε» τους βουλευτές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Άλλη μια επίσκεψη στη Βουλή θα έχει σήμερα το πρωί η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση. Σήμερα στις 11:15 το πρωί η Υφυπουργός θα βρεθεί ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής με βασικό αντικείμενο τα επιδόματα. Η συνεδρία  ήταν ορισμένη την Τρίτη 07 Ιουνίου 2022, αλλά αναβλήθηκε λόγω του αδόκητου θανάτου της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασγαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Οι βουλευτές θα ζητήσουν όπως πληροφορούμαστε τους λόγους για την καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων. Η Υφυπουργός θα αναφέρει ότι υπάρχουν λόγοι για τις καθυστερήσεις αφού το 95% των καθυστερήσεων οφειλονται σε ημιτελείς αιτήσεις ΄ή ελλιπή στοιχεία. Ακόμα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που δεν δικαιούται επιδόματος.

Η κα Ανθούση θα δώσει λεπτομέρειες για την απόφαση ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων και το σχεδιασμό που γίνεται με το Υφυπουργείο Καινοτομίας και Έρευνας ενώ θα ενημερώσει τους βουλευτές για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος που ενημερώνει τον κάθε αιτητή για την πορεία του κάθε αιτήματος. Το κάθε αίτημα έχει τέσσερα στάδια: Καταχωρήθηκε - Αξιολογείται - Εγκρινεται - Δεν εγκρίνεται.

Όπως πληροφορούμαστε, η Υφυπουργός θα δώσει στοιχεία και για την απόφαση της Κυβέρνησης για τα εφάπαξ ποσά που δόθηκαν  τέλος Ιουνίου 2022.  Σημειώνεται ότι  η Κυπριακή Κυβέρνηση, στο νέο πακέτο οικονομικής στήριξης 103 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε, περιλαμβάνεται και η εφάπαξ χορηγία, η οποία δόθηκε σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών αυτόματα, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται αίτηση.

Παράλληλα, η κα Ανθούση θα ενημερώσει καΙι για άλλους σχεδιασμούς που προωθούνται όπως την εξυπηρέτηση των αιτητών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 

Επίσης, θα γίνει ενημέρωση για την αναθεώρηση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων για εισδοχή των παιδιών σε παιδοκομικούς σταθμούς και σημαντική επιδότηση των τροφείων. Περαιτέρω προτείνεται αύξηση του αριθμού των δημόσιων νηπιαγωγείων, καθώς και στήριξη της λειτουργίας παιδοκομικών σταθμών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.  

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Αντρέας Καυκαλιάς μιλώντας στην Offsite News ανέφερε ότι θα ζητήσουμε από την Υγυπουργό να μας σχολιάσει την πολιτική των επιδομάτων στην Κύπρο. Θέλουμε πέραν των πολιτών που λαμβάνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και άλλα επιδόματα να πληροφορηθούμε για τα θέματα που αφορούν τους ανήλικους αλλά και τα άτομα με αναπηρία. 

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι «θα ζητηθούν λεπτομέρειες για το εφάπαξ ποσό που δόθηκε τέλος Ιουνίου το οποίο θεωρούμε χαμηλό».

>>>>Διαβάστε επίσης: Κοινωνική αντεπίθεση ετοιμάζει η Ανθούση / Οι σχεδιασμοί<<<<

 Από τον Ιούλιο 2021 έχει συσταθεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και με αποφάσεις της Κυβέρνησης έχουν τεθεί υπό την αρμοδιότητα του Υφυπουργείου από τον Ιούλιο 2021 οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και από τον Ιανουάριο 2022 η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.

Οποιαδήποτε ζητήματα αφορούν επιδόματα ή παροχές κοινωνικής πρόνοιας που βρίσκονται υπό τη διαχείριση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, περιλαμβανομένων και οποιωνδήποτε ενστάσεων για παροχές, πρέπει να υποβάλλονται προς την αρμόδια Υφυπουργό και το αρμόδιο Υφυπουργείο, αναλόγως της περίπτωσης. Τα κύρια επιδόματα και παροχές που έχουν μαζί με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας μεταφερθεί στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα,
  • Το Επίδομα Τέκνου και το Επίδομα Μονογονίας
  • Το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων
  • Τα επιδόματα σε βετεράνους Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και χήρες βετεράνων
Home