Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αποτίμηση των εκλογών στην Τουρκία - «Λαβωμένος» ο Ερντογάν αλλά…

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
03.04.2019 - 06:00

Αποτίμηση των εκλογών στην Τουρκία - «Λαβωμένος» ο Ερντογάν αλλά…

Thumbnail
Τα νέα δεδομένα στο εσωτερικό της Τουρκίας και το ερωτηματικό για την εξωτερική πολιτική Ερντογάν

«Λαβωμένος» βγαίνει από τις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού έχασε τις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, επιφορτίζοντας έτσι με νέα πίεση την Κυβέρνηση.

Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία έδειξαν πως οι κάτοικοι στα μεγάλα αστικά και κοσμικά κέντρα της χώρας είναι απογοητευμένοι από τα μέτρα του Κυβερνώντος κόμματος (AKP), τόσο στην Οικονομία της χώρας αλλά και στην Δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα, δίνει την ευκαιρία στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) που βγήκε κερδισμένο, να ετοιμάσει το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές σε περίπου 4 χρόνια.

Παρόλο που το κυβερνών κόμμα έχασε την πρωτοκαθεδρία στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο παραμένει ο νικητής των εκλογών, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί από τον Τούρκο Πρόεδρο και ως εμπιστοσύνη στις πολιτικές που ακολουθεί.

Ερωτηματικό παραμένει το πώς θα κινηθεί στην εξωτερική πολιτική και συνάμα στο Κυπριακό η Κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, αφού το τελευταίο διάστημα είχε εντείνει την επιθετική ρητορική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε μία προσπάθεια να κερδίσει ψήφους από την εθνικιστική γραμμή της χώρας.

Με τα πιο πάνω ως δεδομένα, ο Τούρκος Πρόεδρος παραμένει ο απόλυτος άρχοντας της χώρας, και είναι πολύ πιθανόν να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο τις αυξημένες συνταγματικά αρμοδιότητες που έχει από το δημοψήφισμα του 2017.

Εξάλλου, το μόνο που μπορεί να τον επηρεάσει αρνητικά, είναι οι σοβαρές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της παρατεταμένης πτώσης της τούρκικης λίρας, κάτι που φαίνεται να τον απασχολεί σοβαρά αφού με το τέλος των εκλογών δήλωσε πως θα προχωρήσει με μέτρα για οικονομική ανάκμψη.

Δεν αλλάζει στρατηγική στο Κυπριακό

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, Ζήνωνα Τζιάρα, δεν αναμένεται κάποια διαφοροποίηση στην στρατηγική της Τουρκίας στο Κυπριακό, καθώς οι θέσεις της Τουρκίας είναι πάγιες για όσα υποστηρίζει ως «δικαιώματα» της στην Ανατολικής Μεσόγειο και την Κύπρο. Αυτό που ενδεχομένως να αλλάξει είναι η μείωση της εθνικιστικής ρητορικής που ήταν έντονη στην προεκλογική περίοδο.

Όπως επεσήμανε στην Offsite ο διεθνολόγος, η Τουρκία θεωρείται δεδομένο πως θα συνεχίσει τα τελεσμένα στα κατεχόμενα, ενώ θα συνεχίσει να ασκεί και πίεση στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και για λύση δύο κρατών.

Ωστόσο, με την τούρκικη λίρα να κάνει «ελεύθερη πτώση», είναι πιθανή μία διαφοροποίηση στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στις σχέσεις της με χώρες της Δύσης όπως οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Τζιάρα, η Τουρκία ίσως επιδιώξει μία εξομάλυνση στην τεταμένη σχέση που έχει με τις ΗΠΑ αναφορικά με την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, και το εμπάργκο στην αγορά των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ.

Με τα σημερινά δεδομένα οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ θεωρείται πολύ δύσκολο να εξομαλυνθούν. Πέραν του εμποδίου που θέτουν οι ΗΠΑ αναφορικά με την αγορά των ρώσικων πυραύλων από την Κυβέρνηση Ενρτογάν, είναι και η διαφοροποίηση της πολιτικής Τραμπ προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. 

Τα τελευταία γεγονότα με την εμπλοκή των ΗΠΑ στα ενεργειακά της περιοχής, τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, στην Ιερουσαλήμ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον Τούρκο Πρόεδρο.

Τι ελπίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Ανασστασιάδης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τούρκικων δημοτικών εκλογών, ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει η Τουρκία.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Άγκυρα θα επιδείξει συμπεριφορά που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις λύσης του Κυπριακού επ` ωφελεία όλων, και πως θα αναγνωρίσει αυτό που και ο Γενικός Γραμματέας είχε αναγνωρίσει στον Κραν Μοντάνα για τον αναχρονισμό του συστήματος των εγγυήσεων, για την ανάγκη αντικατάστασης με έναν αποτελεσματικό μηχανισμό με διεθνή εμπλοκή και γενικότερα μια από πλευράς τους συμπεριφορά που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις λύσης του Κυπριακού επ` ωφελεία όλων.

Παράλληλα, σύμφωνα με Κυβερνητική πηγή, το Υπουργείο Εξωτερικών, αξιολογούν τα αποτελέσματα των τούρκικων εκλογών και στην βάση σχετικών αναλύσεων που ετοιμάζονται θα μπορούν να εξάγουν και συμπεράσματα.  

Home