Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επ.Νομικών:Διαζύγια, βραχιολάκι υποδίκων & bullying από Σεπτέμβρη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
12.08.2022

Επ.Νομικών:Διαζύγια, βραχιολάκι υποδίκων & bullying από Σεπτέμβρη

Στην ατζέντα επίσης η ποινικοποίηση θεραπειών μεταστροφής και θέμα για ναρκωτικά-Οι προτεραιότητες της Επιτροπής Νομικών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Πλήρες είναι  το καλεντάρι θεμάτων της Επιτροπής Νομικών με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Η Offsite News σας παρουσιάζει ποια είναι τα βασικά θέματα που θα καταπιαστεί η Επιτροπή από τον ερχόμενο μήνα.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου. Στην ουσία εκκρεμούν 7 νομοσχέδια που με  την ψήφισή τους θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα  στον τομέα των διαζυγίων. Η Επιτροπή Νομικών θέλει να ξεμπλοκάρει το νόμο για τους διαμεσολαβητές ώστε υποθέσεις διαζυγίου να λύνονται εξωδικαστικά χωρίς να οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να ψηφιστούν οι κανονισμοί.

Παράλληλα θα αναθεωρηθεί το στάτους - κβο που αφορά την εκδίκαση υποθέσεων ώστε την εκδίκαση οικογενειακών διαφορών να αναλαμβάνει ένας δικαστής και όχι τρεις όπως είναι αυτή τη στιγμή. Ο εν λόγω δικαστής θα εκδικάζει υποθέσεις οικονομικών διαφορών, την προστασία παιδιού και όλα τα συναφή θέματα.

Βραχιολάκι σε φυλακισμένους

Στην Επιτροπή Νομικών εκκρεμεί το θέμα του κατ΄ οίκον περιορισμού των υποδίκων (βραχιολάκι), δηλαδή την εισαγωγή της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των υποδίκων αυτών.Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο εφαρμόζεται στην πράξη σε πολλές εκ των χωρών της ΕΕ.

Ταυτοχρόνως θα συζητηθεί ο Περί Φυλακών Νόμο, ο οποίος θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη Νομοθεσία σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη,εκκρεμεί πρόταση Νόμου που εισάγει ουσιαστικά την μαγνητοφωνημένη κατάθεση των υπόπτων σε κακουργήματα. Σήμερα εφαρμόζεται κατ εξαίρεση για θέματα που αφορούν βία στην οικογένεια ή σεξουαλικά αδικήματα. 

Πρόταση νόμου για «bullying»

 Στη Βουλή εκκρεμεί πρόταση νόμου της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου για τη  θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος του σχολικού εκφοβισμού, του γνωστού ως «bullying», το οποίο θα επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι δώδεκα (12) μήνες ή χρηματική ποινή μέχρι δύο χιλιάδες ευρώ (€2.000) ή και τις δύο αυτές ποινές.  Παρόμοια πρόταση υπέβαλε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης για το bullying στο κοινωνικό σύνολο.

>>>>Διαβάστε επίσης: Φθινόπωρο οι εξελίξεις που θα σε στέλνουν φυλακή για bullying<<<<

Ποινικοποίηση θεραπειών μεταστροφής

Πολύ σοβαρό θέμα είναι η πρόταση νόμου από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Κουκουμά που αφορά την ποινικοποίηση θεραπειών μεταστροφής. Με την πρόταση του ΑΚΕΛικού βουλευτή σκοπείται: H ποινικοποίηση της μετάβασης γονέων με τα παιδιά σε χώρες όπου επιτρέπονται τέτοιες θεραπείες. Η ποινικοποίηση της εφαρμογής αυτών των πρακτικών από επαγγελματίες υγείας. Η ανάγκη διάκρισης των θεραπειών μεταστροφής από τις επιστημονικά αποδεκτές πρακτικές, όπως η συμβουλευτική.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που εκκρεμεί είναι η πρόταση νόμου της βουλευτίνας του ΔΗΣΥ Φωτεινής Τσιρίδου για την έξαρση ναρκωτικών στην κυπριακή κοινωνία μετά τις μεγάλες ποσότητες που κατασχέθηκαν από την ΥΚΑΝ.

Εξάλλου, βουλευτές συμμετέχουν στην Επιτροπή που ορίστηκε από την Υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου για να συζητηθεί η μεταρρύθμιση και στα επαρχιακά Δικαστήρια. Παράλληλα, ορίστηκαν δικαστές για να εκδικάσουν τις καθυστερημένες υποθέσεις.Στο  Ανώτατο εκκρεμούν 5.000 εφέσεις με τις οποίες ασχολούνται 2.000 δικηγόροι. Οι υποθέσεις αυτές για να εκδικαστούν χρειάζονται πάνω από τρία χρόνια. Παραλλήλως, στα επαρχιακά Δικαστήρια εκκρεμούν γύρω στις 25.000 υποθέσεις που απαιτούνται ακόμα και 16 χρόνια μαζί με την έφεση για να εκδικαστούν. 

 

Home