Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λευκωσία – Αναγέννηση: Αρχιτεκτονική σχολή στο κέντρο

Offsite Team -
08.05.2021

Λευκωσία – Αναγέννηση: Αρχιτεκτονική σχολή στο κέντρο

Έρευνα της offsite για τα μεγάλα έργα που έρχονται και θα αναγεννήσουν την Λευκωσία - Η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Φανερωμένη - Θα δημιουργηθούν και φοιτητικές εστίες - Τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο που υπέγραψαν ΥΠΟΙΚ, Αρχιεπίσκοπος & Δήμος Λευκωσίας

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Τον φάκελο των μεγάλων έργων τα οποία έρχονται και θα αλλάξουν την αισθητική εικόνα της πρωτεύουσας άνοιξε η Offsite εδώ και δύο εβδομάδες. Μετά το project που αφορά τα τρία Υπουργεία που θα μεταφερθούν στο κέντρο της Λευκωσίας κοντά στο παλαιό ΓΣΠ αλλά και τους ποδηλατόδρομους που θα ενώνουν τα Πανεπιστήμια με το κέντρο της πρωτεύουσας, σειρά έχει ένα άλλο μεγάλο έργο.

Σήμερα παρουσιάζουμε το έργο που αφορά την μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο σχολείο της Φανερωμένης. Η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής εντάσσεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, του Δήμου Λευκωσίας και του Πανεπιστημίου Κύπρου το οποίο στοχεύει στην ανάπλαση και αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας.

Αρμόδια πηγή που μίλησε στην ιστοσελίδα μας, μας επεσήμανε πως η μεταφορά πανεπιστημιακών σχολών και η δημιουργία φοιτητικών εστιών στην παλιά πόλη υπήρξε διαχρονικό αίτημα του Δήμου Λευκωσίας προς τα αρμόδια Υπουργεία.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Η προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος εδώ και δεκαετίες για την αναζωογόνηση της παλιάς πόλης είναι μεγάλη και εντατική. Στόχος του Δήμου, ως τοπική Αρχή, είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος και η δημιουργία των απαραίτητων ελάχιστων υποδομών και προϋποθέσεων που θα προσελκύσουν τον ιδιοκτήτη και τον ιδιώτη επενδυτή, πείθοντας τον ότι η περιοχή έχει δυνατότητες και προοπτική», δήλωσε στην Offsite αρμόδια πηγή από πλευράς του Δήμου Λευκωσίας. 

Το Μνημόνιο Συναντίληψης

Στα τέλη Απριλίου και συγκεκριμένα στις 22 του περασμένου μήνα, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τάσος Χριστοφίδης υπέγραψαν το Μνημόνιο συναντίληψης.

Συγκεκριμένα το μνημόνιο περιλαμβάνει:

- Τη μακροχρόνια μίσθωση του κτηρίου της Φανερωμένης προς την Κυβέρνηση με σκοπό την παραχώρησή του προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου για στέγαση πανεπιστημιακών σχολών, όπως επίσης και τη δέσμευση του Πανεπιστημίου Κύπρου όπως, με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου της Φανερωμένης μεταστεγάσει το Τμήμα Αρχιτεκτονικής και οποιεσδήποτε άλλες πανεπιστημιακές οντότητες κρίνει σκόπιμο.

- Την εξέταση κατάλληλων κτηρίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ή και άλλων ιδιοκτητών και τρόποι αξιοποίησης τους με το Δήμο ή το Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών σχολών ή και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών.

Παράλληλα, το σχέδιο δράσης για ανάπλαση και αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας, περιλαμβάνει επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των σχολείων της περιοχής, σειρά προγραμμάτων για τα παιδιά που θα μεταστεγαστούν καθώς και τη σύνδεση του ιστορικού πυρήνα με τους χώρους του Πανεπιστημίου στη λεωφόρο Καλλιπόλεως και της Πανεπιστημιούπολης στην Αγλαντζιά, μέσω της επέκτασης του δικτύου των μικρών λεωφορείων του Δήμου.

Για την υλοποίηση του Μνημονίου Συναντίληψης θα συσταθεί Ομάδα Εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Δήμου Λευκωσίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τα έργα στην εντός των τειχών πόλη

Εκτός από το μεγάλο έργο που αφορά την Αρχιτεκτονική Σχολή, στην περιοχή της εντός των τειχών πόλης έχουν γίνει σημαντικά έργα –αναπλάσεις οδών, εξωραϊσμός προσόψεων κτηρίων, πολιτιστικές υποδομές, ανακαινίσεις διατηρητέων και άλλων οικοδομών, κ.α.– με πολύ θετικά αποτελέσματα για την αναζωογόνηση της περιοχής.

Η προσπάθεια όμως δε μένει μέχρι εδώ, συνεχίζεται με έργα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και με άλλα που πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν.

Έργα που υλοποιήθηκαν πρόσφατα και υπό εξέλιξη έργα στην παλιά πόλη. Μεταξύ άλλων:

- Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης της οδού Ρηγαίνης.

- Ολοκληρώθηκε επίσης και φωτίστηκε το αρχαιολογικό πάρκο που εφάπτεται του νέου Δημαρχείου.

- Ακόμη πιο σημαντική θεωρεί ο Δήμος την προοπτική στην περιοχή, με τη δημιουργία ευκαιριών σε νέους και δημιουργικούς ανθρώπους από τη λειτουργία του Κέντρου Έρευνας CYENS. Το CYENS ήδη λειτουργεί στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας. Λειτουργίες του Κέντρου έχουν μεταφερθεί στο προσφάτως ανακαινισμένο κτήριο Κόμβος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (πρώην κτήριο Στοά) στην Πλατεία Δημαρχίας. Αυτό το διάστημα γίνεται ανακαίνιση στο κτήριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς το οποίο επίσης θα φιλοξενήσει λειτουργίες του CYENS. To κτήριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς και ο Κόμβος

Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας θα αποτελέσουν τον πυρήνα του έργου «Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων» που ήδη υλοποιείται και που αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς οικονομίας γνώσης και στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας ως περιφερειακού κόμβου δημιουργικότητας, τεχνολογικής προόδου και επιχειρηματικής καινοτομίας, με οφέλη που θα επεκταθούν σε ολόκληρη την Κύπρο.

- Ολοκληρώθηκε επίσης η Α’ φάση του έργου που αφορά την αναβάθμιση του κτιστού περιβάλλοντος της συνοικίας δημιουργικών επιχειρήσεων (συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων 51 οικοδομών και ανάπλαση τμήματος των οδών Τρικούπη και Αισχύλου κοντά στην Πράσινη Γραμμή).

- Η προσπάθεια συνεχίζεται με τις εργασίες αναβάθμισης της οδού Βουλγαροκτόνου, τα βελτιωτικά έργα που διεξάγονται σε τμήμα της περιοχής του Δημαρχείου (πεζόδρομος της οδού Επτανήσου).

- Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται επίσης οι εργασίες συντήρησης τμήματος της Λαϊκής Γειτονιάς καθώς και οι εργασίες για τη σύνδεση του τμήματος της τάφρου -μεταξύ των προμαχώνων Νταβίλα και Κωστάντζα- με νέα διάνοιξη περάσματος κάτω από την Πλατεία Δώρου Λοΐζου (γέφυρα Κάνιγγος) για πεζούς και ποδήλατα. Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της συνέχειας της τάφρου σε ένα ενιαίο δακτύλιο που θα περιβάλλει το τείχος και θα επιτρέπει τη συνεχή διακίνηση πεζών και ποδηλάτων, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα και αυξάνοντας την ελκυστικότητα και επισκεψιμότητα του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου).

- Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ανακαίνιση τριών διατηρητέων κτηρίων στην παλιά πόλη (Ηρακλέους, Περικλέους, Τρικούπη) τα οποία θα φιλοξενήσουν κοινωνικά προγράμματα του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε το έργο Solitarity, του Πολυδύναμου Κέντρου, το οποίο έχει στεγαστεί στο Αρχοντικό Ζεμενίδη (οδός Χρυσαλινιωτίσσης). Και αυτό το κτήριο ανακαινίστηκε από τον Δήμο.

Home