Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Αντιδρούν οι δήμοι - Ακάθεκτος ο Πετρίδης

Του Στέλιου Στυλιανού
- 06.01.2019

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Αντιδρούν οι δήμοι - Ακάθεκτος ο Πετρίδης

Thumbnail
Πότε αναμένεται να είναι έτοιμα τα νομοσχέδια, και τι ζητούν Δήμοι και κοινότητες

Αποφασισμένος να πάρει μέχρι τέλους τις διαδικασίες μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο του, παρά τις έντονες αντιδράσεις των δήμων της Κύπρου.

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Offsite, οι διαδικασίες κινούνται με εντατικούς ρυθμούς καθώς ο στόχος που υπάρχει είναι το πρώτο τρίμηνο του έτους να ολοκληρωθούν σημαντικές διαδικασίες. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εσωτερικών, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και η προετοιμασία των σχετικών νομοσχεδίων, για να αποσταλούν στην νομική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και στην συνέχεια στη Βουλή για ψήφιση.

Τα πιο πάνω φανερώνουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση αυτή το συντομότερο, ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια και σίγουρα πριν από τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Οι κόκκινες γραμμές σε Δήμους

Παρά την επιμονή του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει την μεταρρύθμιση όπως το ίδιο την έχει σκεφτεί και δρομολογήσει, είναι πολύ πιθανόν να σκοντάψει στις κόκκινες γραμμές που θέτουν Δήμοι και Κοινότητες στην προσπάθεια τους να μην απωλέσουν κάποια από τα κεκτημένα που έχουν σήμερα

Συγκεκριμένα, οι Δήμοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν επιθυμούν για την ώρα συνένωση τους με άλλο Δήμο, καθώς στόχος τους είναι να διατηρήσουν την αυτοτελεια τους.

Γίνονται άλλωστε προσπάθειες από Δήμους να προσελκύσουν γειτονικές κοινότητες για δημιουργία νέου Δήμου, έτσι ώστε να διατηρηθούν εν ζωή.

Παράλληλα, βάζουν ενστασεις όσον αφορά την συνένωση με άλλους Δήμους αν δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την συνένωση Κοινότητες που βρίσκονται ανάμεσα, θέτοντας θέματα λειτουργικότητα, καθώς θα απέχουν μόνο μερικά χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Πηγές επισημαίνουν στην Offsite, ότι κάποιοι από τους Δήμους δεν επιθυμούν μέσα από την ένωση που θα γίνει να πάρουν μαζί τους και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι δήμοι.

Έτοιμοι δηλώνουν στην ένωση Κοινοτήτων 

Από πλευράς τώρα της Ένωσης των Κοινοτήτων, τονίζεται ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι όσον αφορά τα 37 συμπλέγματα υπηρεσιών των 350 κοινοτήτων, ζητώντας όπως προχωρήσει άμεσα η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου στη Βουλή .

Παράλληλα, η Ένωση Κοινοτήτων εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς κάποιων Δήμων να προχωρήσουν σε συνένωση με κάποιες κοινότητες, για την δημιουργία νέων δήμων, καθώς επισημαίνουν ότι αν γίνει αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιο από τα 37 συμπλέγματα κοινοτήτων να μην μπορεί να λειτουργήσει και αυτό θα επιφέρει επιπρόσθετα προβλήματα για τις κοινότητες.

Μάλιστα, από πλευράς της Ένωσης Κοινοτήτων φαίνεται να μην είναι αρνητικοί στο να γίνει συζήτηση στις περιπτώσεις που υπάρχει κάποια μεμονωμένη κοινότητα ανάμεσα σε δύο Δήμους που θα ενωθούν, αρκεί να μην επηρεάσει τον όλο σχεδιασμό και να μην επιφέρει καθυστερήσεις.

Τα πιο πάνω καταδεικνύουν καυτό χειμώνα, με όσους γνωρίζουν να επισημαίνουν στην Offsite ότι μπορεί οι αντιδράσεις να ενταθούν και σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο εάν μέσα από τις συνενώσεις Δήμων κόμματα χάνουν Δήμους τους οποίους κερδίζουν στις εκλογές.

Home