Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θα προσαρτήσει και επίσημα η Τουρκία τα κατεχόμενα όπως η Ρωσία;

Θα προσαρτήσει και επίσημα η Τουρκία τα κατεχόμενα όπως η Ρωσία;

Δεν αποκλείεται στο σύντομο μέλλον να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις και ως προς την περίπτωση της Κύπρου…

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp

«Η Ρωσία προσάρτησε τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, «ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον» είπε ο Πούτιν». Με αυτό τον τίτλο μετέφερε τις πληροφορίες σε σχετικό τηλεγράφημα (30/9) το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο σημειώνει: Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα τα έγγραφα για την ενσωμάτωση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία στη διάρκεια μιας τελετής στο Κρεμλίνο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Η Ρωσία κήρυξε τις προσαρτήσεις των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε αυτές τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά την ομιλία του από το Κρεμλίνο ενώπιον εκατοντάδων μελών του πολιτικού προσωπικού της Μόσχας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει. Δήλωσε, ακόμα ότι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που προσαρτά η Ρωσία θα είναι «πολίτες μας για πάντα». «Οι κάτοικοι του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας για πάντα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον». Δυτικές Κυβερνήσεις και το Κίεβο χαρακτηρίζουν τα δημοψηφίσματα ψευδή και δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματά τους.

Αυτό ήταν ένα από τα πολλά τηλεγραφήματα που ακολούθησαν ως προς το θέμα. Εννοείται πως το παγκόσμιο αντέδρασε… στα λόγια. Ως συνήθως. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε πως εδάφη που κατακτούνται με πόλεμο, σπάνια επιστρέφονται χωρίς πόλεμο. 

Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς εδώ στην Κύπρο, αφού από το 1974 η Τουρκία κατέχει παράνομα την μισή σχεδόν Κύπρο, και έκτοτε συζητούμε… και συζητούμε. Και κερδίζουμε και ψηφίσματα… και ψηφίσματα. Και καταδίκες κατά της Άγκυρας. Όλοι είναι υπέρ μας. Όλος ο κόσμος. Αλλά τα εδάφη παραμένουν υπό παράνομη κατοχή. 

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα με τις περιοχές της Ουκρανίας. Με την Ρωσία μάλιστα να προχωρά και ένα βήμα παραπέρα απ’ ότι η Τουρκία στην Κύπρο, αφού η Μόσχα προχώρησε και σε δημοψηφίσματα των περιοχών που κατέλαβε και αμέσως ανακοίνωσε και την πράξη προσάρτησής τους. 

Αντίθετα η Άγκυρα δεν προχώρησε μέχρι σήμερα σε επίσημη προσάρτηση των κατεχομένων, έχοντας προφανώς (τότε) άλλο σχέδιο κατά νου, την ανακήρυξη και μετέπειτα την  αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ ως ανεξάρτητου κράτους, μιας και όπως φαίνεται αυτό εξυπηρετούσε καλύτερα τους σχεδιασμούς της. Ωστόσο αυτό ίσχυε το 1983 όταν ανακήρυξε την ‘ΤΔΒΚ’ κάτι που δεν σημαίνει και αυτόματα ότι αυτό θα ισχύει πάντα ή και στα επόμενα χρόνια. 

Το προηγούμενο που δημιουργείται με την προσάρτηση των 4 περιοχών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) από την Ρωσία αναπόφευκτα θα αιωρείται και πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο και το πλέον πιθανό είναι πως θα ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας για ‘τελεσίδικες’ αποφάσεις ως προς τι δέον γενέσθαι με τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. 

Δεν αποκλείεται στο σύντομο μέλλον να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις και ως προς την περίπτωση της Κύπρου…   

Υγ. Ένα καλό case study για τους υποψήφιους προέδρους είναι να μας εξηγήσουν πώς θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πώς θα αποσύρουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων 

>>> Άλλα άρθρα του Παναγιώτη Τσαγγάρη <<<

Home