Αυτά παθαίνεις όταν καλοπιάνεις τους φασίστες

Αυτά παθαίνεις όταν καλοπιάνεις τους φασίστες

Ο βάρβαρος με το κοστούμι είναι πιο επικίνδυνος από τον βάρβαρο με το γιαταγάνι

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ

Ακόμα και οι λέξεις ξεσηκώνονται. Τι να γράψεις πολιτισμένα και νούσιμα; Σε ποιους να μιλήσεις; Στους βαρβάρους; Στους φανατικούς; Στους φασίστες; Όχι. Δεν καταλαβαίνουν αυτοί από λόγια. Ούτε από φοβέρες καταλαβαίνουν. Ούτε και από κατάρες. Δεν αξίζουν τις λέξεις μας, μήτε το σάλιο μας. Μόνο το… βόλι μας αξίζουν. Μόνο τη γλώσσα της ισχύος καταλαβαίνουν. Και μόνο μπροστά σε αυτήν υποκύπτουν και υποχωρούν. 

Δεν θα μιλήσεις σ’ αυτούς. Θα μιλήσεις στα γιουσουφάκια τους και σε όσους άθελα τους, δεν βλέπουν, δεν ακούνε, δεν ξέρουν. Σε όλους αυτούς που πιστεύουν αυτό που θέλουν να πιστέψουν, που βλέπουν αυτό που θέλουν να δουν, που ξεχνούν επειδή θέλουν να ξεχάσουν. Είναι βολικό να λησμονείς. Γράφεις το μέλλον στα μέτρα που θέλεις και ξαμώνεις τα πράγματα αλλιώς. Είναι ωραίο να ακούς παραμύθια. Είναι τραγικό αυτά τα παραμύθια να γίνονται πολιτική.  

Η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας δεν είναι μία ακόμα πράξη επαίσχυντη και προκλητική από ένα καθεστώς βάρβαρο και φασιστικό. Ούτε είναι απλώς μία χυδαία έκφραση μικροπολιτικής από έναν αιμοσταγή δικτάτορα. Είναι μια μαχαιριά στην ψυχή κάθε πολιτισμένου ανθρώπου. Είναι ένα ξυπνητήρι μνήμης και συλλογικής αφύπνισης. Και είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους: Ο βάρβαρος με το κοστούμι είναι πιο επικίνδυνος από τον βάρβαρο με το γιαταγάνι. Μην τον εμπιστεύεστε και μην τον υποτιμάτε! Κυρίως, μην τον φοβάστε και μην το βάζετε στα πόδια! Θα τον βρείτε μπροστά σας… 

Αυτός που, όπως μας έλεγε το 2014 ο Τορναρίτης, προσπαθεί «να οικοδομήσει το προφίλ ενός φιλοευρωπαϊστή και ειρηνοποιού ηγέτη», είναι ο ίδιος που σήμερα βεβηλώνει την Αγία Σοφία. Είναι ο ίδιος που ο Άντρος θέλει να του δώσουμε μπαξίσι για να τον καθησυχάσουμε. «Να καταθέσουμε  ολοκληρωμένη πρόταση προς την Τουρκία, η οποία να απαντάει πρωτίστως στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και βέβαια, γιατί όχι, και στις ανησυχίες της Τουρκίας», έλεγε τον περασμένο Οκτώβρη ο επικεφαλής του ΑΚΕΛ. «Γιατί όχι» λοιπόν; Γιατί όχι;  

Γιατί να μην του τραγουδήσουμε και το «Happy Birthday», όπως έκαναν οι Ευρωπαίοι πρέσβεις στον Τσαβούσογλου πριν πέντε μήνες και παραλίγο να πάθει κανένα εγκεφαλικό ο Τούρκος ΥΠΕΞ που δεν πίστευε στα μάτια του; Γιατί να μην κάνουμε ένα fair συνεταιρισμό μαζί του; Γιατί να μην του δώσουμε κανένα οικόπεδο, μπας και ηρεμήσει το θεριό; Έλα μου ντε; «Γιατί όχι;»

Καλά κάνει λοιπόν και ο Ζόζεπ Μπορέλ,  ο λεγόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικά Θέματα, που λέει ότι θα φέρει ιδέες «πώς θα ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση» και «πώς θα προχωρήσει ο διάλογος με την Τουρκία» για την αποκλιμάκωση της κρίσης σε Λιβύη, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο. Δεν χρειάζονται βαρύγδουπες αναλύσεις, ούτε και προφητικές ικανότητες για να καταλάβουμε τι έρχεται. Μία Ένωση που τρέμει στους εκβιασμούς ενός παρανοϊκού δικτάτορα, το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να υπογράψει τους όρους παράδοσης. Όχι της δικής της παράδοσης, αλλά της δικής μας. Δεν είναι ούτε το Βερολίνο, ούτε τις Βρυξέλλες που απειλεί η επιθετική πολιτική Ερντογάν. Είναι τον Ελληνισμό που απειλεί και ας κάνουν πως αντιδρούν οι διεθνείς γραφειοκράτες. 

Όπως αντέδρασαν για την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για το τουρκολιβυκό σύμφωνο, έτσι θα αντιδράσουν και για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Θα συζητήσουν με τον Ερντογάν «τρόπους αποκλιμάκωσης». Μόλο που ο δικτάτορας πέτυχε ήδη τον σκοπό του, χωρίς να ρίξει πιστολιά. Και τώρα, θα ζητήσει ανταλλάγματα για να κάνει αυτό που του υπαγορεύουν οι διεθνείς νομικές συνθήκες και υποχρεώσεις. Αυτά παθαίνεις όταν καλοπιάνεις τους φασίστες. 

Μόνο που η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς μία ακόμα εκκλησία. Δεν είναι απλώς ένα αρχιτεκτονικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Δεν είναι ένα σύμβολο της παγκόσμιας ορθοδοξίας. Είναι η ψυχή μας. Και οι ψυχές δεν βεβηλώνονται από τους βαρβάρους. Δεν παζαρεύονται. Δεν έχουν τιμή για να ξεπουληθούν. Μένουν ολόρθες μες την καταχνιά και περιμένουν. Περιμένουν να ξανάρθει η ώρα που θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες. Οι καμπάνες της λευτεριάς. 

Να ‘χουμε πίστη και υπομονή! Πίστη και υπομονή… 

Υστερόγραφο: Είναι αστείο το επιχείρημα ότι επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στο πρόγραμμα της Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ), θα κληθούν τα Κυπριόπουλα να πολεμήσουν για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Μόνο σε ακαταλαβίστικα παλαιοκομματικά γλωσσάρια στέκουν τέτοιοι ισχυρισμοί. Ούτε οι σχέσεις μας με τη Ρωσία και την Κίνα θα διαλυθούν, αλλά ούτε και οι ΗΠΑ θα κάνουν πόλεμο με την Τουρκία για να απελευθερώσουν την Κύπρο. Το ζητούμενο είναι πώς αξιοποιούμε τη νέα αμερικάνικη προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο για το εθνικό όφελος.  

Υστερόγραφο 2: Δεν είναι λαϊκισμός να δοθεί η λίστα Γιωρκάτζη στη δημοσιότητα. Διαφάνεια είναι. Λαϊκισμός είναι να διαλέγεις ποια στοιχεία θα πεις και ποια θα αποκρύψεις. Ας το εμπεδώσουν κάποιοι εκεί στη Βουλή: Δεν απευθύνονται σε ανόητους. 

Το άσχετο: Συλλουρόπιττα 

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή 

Home