Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Δέλτα», όπως λέμε… Αναστασιάδης

«Δέλτα», όπως λέμε… Αναστασιάδης

Thumbnail
Τα γεγονότα μιλούν πιο δυνατά από τον ίδιο και τα γεγονότα μάς λένε ότι ο Πρόεδρος είναι ο Αρχιερέας της Διαπλοκής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ 

Δεινοπαθεί η ελληνική γλώσσα κάθε φορά που μιλά ο Πρόεδρος. Ιδιαίτερα, δεινοπαθεί το τέταρτο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Το γράμμα «δέλτα». Όπως λέμε «δεσμεύομαι», «διάγγελμα», «διαφθορά», «διαπλοκή», «διαφάνεια», «δικηγορικό», «Δρουσιώτης».   

Έχουν χάσει οι λέξεις το νόημά τους. 

Όσο και αν προσπαθεί ο Πρόεδρος να πείσει, όσα «διαγγέλματα» και αν κάνει, όσα μέτρα και αν εξαγγείλει, τα γεγονότα μιλούν πιο δυνατά από τον ίδιο. Και τα γεγονότα μάς λένε ότι ο Πρόεδρος είναι ο Αρχιερέας της Διαπλοκής. Βαριά κουβέντα, αλλά οι ευθύνες του υπέρτατου θεσμικού άρχοντα του τόπου είναι πιο βαριές.  

Επειδή όμως εδώ οι λέξεις έχουν τη σημασία τους, δεν λέμε ότι ο Πρόεδρος φυγάδευσε στις Σεϋχέλλες εκατομμύρια ή ότι μετέφερε κεφάλαια στο εξωτερικό λίγο πριν το κούρεμα. Με τη λέξη «διαπλοκή», κύριε Πρόεδρε, εννοούμε τη «στενή αλληλεξάρτηση» (Λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη για το Γραφείο, σελ. 261) και τη «δημιουργία βλαπτικών για το δημόσιο συμφέρον σχέσεων ανάμεσα κυρίως σε πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες ενός τόπου» (Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών, Τόμος 2, σελ. 301).  

>>>Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις του Γιώργου Αγαπίου <<<<

Ο Πρόεδρος δεν αντιλαμβάνεται (ή κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται) πόσο βλαπτική είναι για το δημόσιο συμφέρον η συγκυρία κατά την οποία, ως επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, ενέκρινε σωρηδόν αιτήσεις για πολιτογραφήσεις από το πρώην δικηγορικό του γραφείο. Δεν αντιλαμβάνεται (ή κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται) ότι από τη στιγμή που οι δύο θυγατέρες του κατέχουν το 50% του πρώην γραφείου του, προκύπτει εκ των πραγμάτων σύγκρουση συμφέροντος. Δεν αντιλαμβάνεται (ή κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται) ότι το «δώρο» του Σαουδάραβα φίλου του, συνιστά παραβίαση κάθε έννοιας πολιτικής δεοντολογίας, για να μην πούμε κάθε έννοια πολιτικής ηθικής. 

Αν όλα αυτά συνέβαιναν σε ένα Κράτος Δικαίου, ο Πρόεδρος θα είχε παραιτηθεί ή θα υποχρεωνόταν σε παραίτηση. Είναι περιπαίξιμο να μας λέει ότι «αναγνωρίζω και αναλαμβάνω τις πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν την Κυβέρνηση», αλλά να παραμένει ακλόνητος στη θέση του, διορίζοντας φίλους σε θέσεις ισχύος, ραντίζοντας τα κοντέινερ της διαπλοκής και εμποδίζοντας κάθε ανεξάρτητο έλεγχο στο βόθρο των χρυσών διαβατηρίων. 

Ο Πρόεδρος δεν έχει απλά απωλέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, έχει απωλέσει κάτι πολύ πιο σημαντικό. Έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του λαού. Έχει χάσει την αξιοπιστία του. Εντός και εκτός Κύπρου. 

Δεν είναι πλέον ο στιβαρός «ηγέτης της κρίσης» όπως μας τον παρουσίαζαν στις προεδρικές του ‘13. Ούτε κάνει «σταθερά βήματα μπροστά», όπως μας έλεγαν το ’18. Είναι ο πρώην συνέταιρος ενός δικηγορικού γραφείου που έχει το ονοματεπώνυμό του. Αν ήθελε να είναι ο Πρόεδρος, δεν θα μόλυνε τον θεσμό που εκπροσωπεί εγκρίνοντας τις μπίζνες του πρώην γραφείου του. 

Τα πράγματα είναι απλά.  

«This is not the Cyprus we want», που θα ΄λέγε και η Γιολίτη. 

ΤΑΔΕ ΕΦΗ: «Είχα δύο επιλογές. Είτε διαφωνείς δημόσια τζιαι φεύκεις – παραιτείσαι, είτε προσπαθείς να σάσεις τα πράγματα και επέλεξα τη δεύτερη επιλογή. Φυσικά και εξέφρασα τις απόψεις μου όταν έπρεπε και εκεί που έπρεπε, αλλά σεβάστηκα αυτή την κυβερνητική πολιτική…» (Κ. Πετρίδης, υπ. Οικονομικών, 24 Νοεμβρίου 2020) 

ΦΑΓΟΠΟΤΙ: Αρκούντως αποκαλυπτική για το σκάνδαλο των διαβατηρίων είναι η έκθεση της διοικητικής λειτουργού του υπ. Εσωτερικών, Χριστίνας Καούλλα, που αποκάλυψε ο συνάδελφος Χρύσανθος Μανώλη στον Φιλελεύθερο της Παρασκευής. Μεταξύ άλλων, η κα Καούλλα στην (προφητική) έκθεσή της προς τον νεοδιορισθέντα τότε Υπουργό Κ. Πετρίδη (Μάιος 2017, τρία χρόνια πριν το βίντεο του Αλ Τζαζίρα) αναφέρει μεταξύ άλλων «λειτουργοί (…) γίνονται συχνά δέκτες παρεμβάσεων στο έργο τους για ταχύτερη εξέταση ή ακόμη και για έγκριση ιδιαιτέρως προβληματικών αιτήσεων», «οι πάροχοι υπηρεσιών επιδίδονται σε αμφισβητούμενες το λιγότερο μεθόδους και έχουν εφαρμόσει επιθετική διαφημιστική εκστρατεία στην οποία ξεκάθαρα αναφέρονται σε πώληση διαβατηρίων», «εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία για τη διεξαγωγή σωστού ελέγχου για τους επενδυτές…». Αυτά τα έλεγε μια λειτουργός του Υπουργείου το 2017 αλλά ο Πρόεδρος τα ανακάλυψε το 2021. Καλά κρασιά.  

ΤΟ ΑΣΧΕΤΟ: Διάγγελμα – παρωδία 

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή…   

 

Home