Δεν είναι η Σιούφτα, είναι η Δημοσιογραφία που την γέννησε

Η Ιωάννα Χριστοδούλου για την απαγωγή στη Λάρνακα
Όταν η τηλεόραση παθαίνει «κακό» διαδίκτυο

της Ιωάννας Χριστοδούλου 

Για κάποιον συγκεκριμένο λόγο το τελευταίο δεκαπενθήμερο ασχολούμαστε με μία εκπαιδευτικό ονόματι Σιούφτα. Και για να ξηγούμαστε η Σιούφτα δεν θα είναι το θέμα μας, αφορμή είναι, οπότε κρατάμε τον άγνωστο (μέχρι και την 28η Οκτωβρίου) στο ευρύ κοινό άνθρωπο για να σκουντήξουμε το παρακάτω να τρέξει.

Το θέμα μας είναι ο λόγος, ο συγκεκριμένος λόγος, γιατί η ομιλία μιας εκπαιδευτικού στην εκκλησιά του χωριού της γίνεται θέμα 13 λεπτών, σε τηλεοπτικό ιδιωτικό κανάλι. Το ιδιωτικό κράτα το και θα το δούμε αργότερα.

Κάποια στιγμή ίσως να πρέπει να ξανανοίξουμε και να αναγνώσουμε πιο καλά το κεφάλαιο της ρητορικής μίσους και να εξετάσουμε κατά πόσο τουμπάρει την ατακάρα την εύκαιρη "Εν δημοκρατία, ο καθένας δικαιούται να λαλεί ό,τι θέλει ρε κουμπάρε".

Γιατί με τον κουμπάρο οδηγούμαστε στην ιδιωτική πόρτα των Μέσων που συνήθως επιμένουν να διαχωρίζουν την οντότητά τους από το βρώμικο διαδίκτυο των σόσιαλ μίντια επιμένοντας πως υπηρετούν την Δημοσιογραφία κάνοντας τη δουλειά τους έγκυρα και τίμια και δεν συμμαζεύονται.

Η άλλοτε βασίλισσα των Μέσων ελεύθερης μετάδοσης φαίνεται πως πλέον ζει από τα ψίχουλα που της πετάει το διαδίκτυο, φορώντας τα τσαλακωμένα -και λερωμένα- αυτοκρατορικά της ενδύματα απ’ την μια και επιλέγοντας την ξεπέτα που σνομπάρει από την άλλη.

Την ίδια στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα που τελειώνει ο "καθένας" που "δικαιούται να λαλεί ό,τι θέλει" και αρχίζει ο νόμος, η τηλεοπτική ξεπέτα αφιερώνει 13 ολόκληρα λεπτά για να δώσει χώρο και χρόνο για επανάληψη (ο καθένας αυτό που ξέρει καλύτερα κάνει) μιας ρητορικής και ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Μία θιγμένη προσκεκλημένη εμφανίζεται σε μία εκπομπή-πλυντήριο για τους "αδικημένους των σόσιαλ μίντια" για να ξεκαθαρίσει, ουσιαστικά, την θέση της. Μία θέση που όπως η ίδια δηλώνει αλλά και εξ όσων φαίνεται μέσα απ’ το μονόπλευρο και εύκολο δημοσιογραφικό ερωτηματολόγιο, συμβαδίζει χέρι χέρι με το εν λόγω ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι που την φιλοξενεί.

Στα 13 βασανιστικά λεπτα ξανακούμε ουσιαστικά το ίδιο ποίημα που κυκλοφόρησε, ξεχειλώθηκε και συζητήθηκε απ’ τα βρώμικα σόσιαλ με την διαφορά ότι αυτό χειροκροτείται και υπογραμμίζεται απ’ το Μέσο που ως Godfather ανέλαβε να διασώσει το όνομα της προσκεκλημένης του απ’ την μια και να ανεβάσει νουμεράκι (σε ελεύθερη μετάδοση αλλά και ονλαίν) απ’ την άλλη.

Η ρητορική τάδε σε επανάληψη και με βούλα των έγκυρων τηλεοπτικών δημοσιογράφων που σνομπάρουν την βρωμιά των κοινωνικών δικτύων.

"Εν ιδιωτική επιχείρηση, ό,τι θέλουν ας κάμνουν", μπορεί να υποστηρίξει ο ίδιος που τοποθετείται και για την Δημοκρατία με τον ίδιο τρόπο.

Σε μία εποχή που μπλέκουμε καθημερινά τα μπούτια και τις δημοκρατίες μας, δεν μπορεί να είναι όλα τόσο απλά. Κι επειδή η δημοκρατία της "Σιούφτα" (φανταστικό όνομα) και η δημοκρατία του ιδιωτικού καναλιού (sic!) δεν θα σημαίνουν τίποτα σε 15 ημέρες, το ερώτημα είναι: "Στις πόσες 'Σιούφτες' και ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για την άλλη Δημοκρατία;".

 

Οι απόψεις αποτελούν προσωπικές σκέψεις των αρθρογράφων και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν άποψη της Offsite.

16