Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ελλάδα – Τουρκία προχωρούν, χωρίς Κυπριακό 

Ελλάδα – Τουρκία προχωρούν, χωρίς Κυπριακό 

Στον ‘Οδικό Χάρτη’ Ελλάδας – Τουρκίας δεν υπάρχει κανένας ‘σταθμός’ που να ονομάζεται ‘Κυπριακό’

Στις 9 Ιουλίου 2023, η Στήλη είχε αναφερθεί στα Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό ενόψει –τότε- και της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (11/7), όπου θα πραγματοποιείτο και η πρώτη μετεκλογική συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Ο τίτλος του τότε άρθρου ήταν το ερώτημα: «Θα θυσιαστεί η Κύπρος στο Βίλνιους ή θα αρχίσει μια νέα εποχή;».

Οι Μητσοτάκης – Ερντογάν συναντήθηκαν τότε (12/7) και συναντήθηκαν και για δεύτερη φορά 20 Σεπτεμβρίου 2023 στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο μεσοδιάστημα υπήρχαν επαφές μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών ενώ υπήρξε και ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Άγκυρα, όπου συνάντησε (5/9) τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Ελλάδα και Τουρκία διανύουν μια ήρεμη περίοδο σχέσεων εν συγκρίσει με τις πολύ έως και ισχυρές εντάσεις που είχαν μεταξύ τους τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την ‘ήρεμη περίοδο’ και οι δυο θέλουν να την διατηρήσουν και, αν τα καταφέρουν, να την ενισχύσουν. Η κάθε μια χώρα για τους δικούς της λόγους, αλλά το δεδομένο είναι πως η ‘καλή γειτονία’ πάντοτε λειτουργεί ευεργετικά για τους συντελεστές της. 

Ωστόσο στην διατήρηση και ενίσχυση αυτής της ‘ήρεμης περιόδου’, μέσα από την λεγόμενη ‘Θετική Ατζέντα’, υπάρχουν δυο αγκάθια. Κυπριακό και Αιγαίο. Οι διαφορές Αθήνας και Άγκυρας σε αυτά τα δυο ζητήματα είναι θεμελιώδεις. Όπως φάνηκε και από τις επίσημες ανακοινώσεις των δυο χωρών μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν της 20ης Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη, οι δυο επέλεξαν να μην ‘πουν λέξη’ ούτε για το Κυπριακό ούτε για το Αιγαίο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις των δυο κυβερνήσεων, με το πέρας της συνάντησης, ήταν πανομοιότυπες. Ας δούμε τι αναφέρει η Ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου της Ελλάδας και να επανέλθουμε:  

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού γραφείου της Ελλάδας, ημερομηνίας 20 Σεπτεμβρίου (μετά την συνάντηση των δυο δηλαδή) και προστίθεται: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου». 

Ο Οδικός Χάρτης για τον οποίο γίνεται λόγος, περιλαμβάνει τρία ορόσημα, τα οποία είναι, όπως αυτά καταγράφονται στην ίδια ανακοίνωση, τα εξής: 

Ένα. «Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών,

Δύο. τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και, 

Τρία. τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη».

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν πως «οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη», ενώ οι δυο άντρες συμφώνησαν και σε δυο θέματα: 

Πρώτο: «Συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα».

Δεύτερο: «Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση».

Είναι ξεκάθαρο ότι οι δυο ηγέτες επέλεξαν να μην αναφερθούν στα θέματα που ‘χαλάνε’ την ‘Θετική Ατζέντα’, Κυπριακό και Αιγαίο. 

Όμως τα δυο ζητήματα είναι διαφορετικής βάσης, διαφορετικής αφετηρίας και αυτό ήταν που η Κυπριακή Κυβέρνηση έπρεπε να είχε προσέξει.

Ενώ μεν τα θέματα του Αιγαίου εμπίπτουν –αδιαμφισβήτητα- στα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό αφέθηκε απ’ έξω.

Η Αθήνα περιορίστηκε στην φραστική στήριξη και υποστήριξη αλλά την ίδια ώρα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει την δική της ‘θετική Ατζέντα’, τον δικό της Οδικό Χάρτη με την Άγκυρα ανεξαρτήτως αν στο Κυπριακό η δεύτερη ζητά λύση δυο κρατών, ανεξαρτήτως αν δεν αποδέχεται διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ, ανεξαρτήτως αν δεν αποδέχεται την επανέναρξη των συνομιλιών. 

Στον ‘Οδικό Χάρτη’ Ελλάδας – Τουρκίας δεν υπάρχει κανένας ‘σταθμός’ που να ονομάζεται ‘Κυπριακό’. 

Αυτή η εξέλιξη είναι ανησυχητική και πρέπει να προβληματίσει. Πρέπει να προβληματίσει, πρώτα και κύρια την ίδια την Κυβέρνηση, της οποίας η πολιτική της ήταν η διασύνδεση των Ευρωτουρκικών με το Κυπριακό, αλλά εδώ δεν κατάφερε να υλοποιηθεί το αυτονόητο, δηλαδή το Κυπριακό να είναι μέρος του Οδικού Χάρτη Ελλάδας – Τουρκίας…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp  

0
Home