Λυπηθείτε μας κύριε Κληρίδη

Γράφει ο Γιώργος Αγαπίου

Μόνο στον πλανήτη Άρη δεν υπάρχει διαφθορά. Δεν υπάρχουν (ακόμη) πολιτικοί στον Άρη. Ο κανόνας είναι ότι όπου υπάρχουν οργανωμένες κοινωνίες, υπάρχει και διαφθορά. Η Κύπρος δεν αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Είναι ο ίδιος ο κανόνας.

Τα πράγματα είναι ήδη τόσο άσχημα, που θέλει μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν χειρότερα. Μέσα σε πέντε χρόνια, φτάσαμε στον πάτο. Σύμφωνα με τον δείκτη διαφθοράς της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2013 η Κύπρος είχε βαθμολογηθεί με 1.25 (από το 2.5) και το 2018, με 0.63. Δηλαδή, το μισό του μισού. Αν συνεχίσουμε έτσι, μέχρι τις προεδρικές του ‘23 θα έχουμε το μισό του μισού το μισό. Ούτε ο Άρης δεν μας σώζει! 

Δόξα τω Θεώ όμως, προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπάρχουν πάμπολλες και αν εφαρμοστούν έστω οι μισές, υπάρχει ελπίδα. Μόνο οι οκτώ αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων αράδιασαν καμιά 20αριά τέτοιες προτάσεις στην εκδήλωση του Φόρουμ Ακεραιότητας για την παγκόσμια μέρα διαφθοράς, που έγινε την περασμένη Δευτέρα σε μια δίωρη και βάλε συζήτηση. Αντί όμως σήμερα να συζητούμε στα σοβαρά τις προτάσεις των αρχηγών, ασχολούμαστε με τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν στο πάνελ ως ο ένατος πολιτικός αρχηγός. 

Είπε επί λέξει ο κ. Κληρίδης: «Υπάρχουν μια δύο εφημερίδες οι οποίες τα πρώτα χρόνια ήσαν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Γενικού Εισαγγελέα μέχρι παρεξηγήσεως (…) Όταν άρχισε η συγκεκριμένη διερεύνηση σοβαρής ποινικής υπόθεσης είχα άμεση ενημέρωση από τους ίδιους ότι ‘ξέρετε, έχουμε ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα και θα τύχουμε κάποιας οικονομικής ενίσχυσης από συγκεκριμένο πρόσωπο και θα αλλάξει άρδην η γραμμή της εφημερίδας εναντίον σας, θα αρχίσει ένας ανελέητος πόλεμος΄. Και αυτό έγινε έργο από την επόμενη ημέρα και συνεχίζει μέχρι σήμερα…». 

Αν όλα αυτά τα έλεγε ένας πολιτικός, ίσως και να βγάζαμε τον σκασμό, γιατί έχουμε πάθει ανοσία από τόσα που ακούμε καθημερινά. Τα είπε όμως ο Γενικός Εισαγγελέας και αυτό έχει μια σημασία διαφορετική. Είναι βαριά η καταγγελία, γιατί προέρχεται από τον εκπρόσωπο ενός θεσμού που έχει «εξουσίες Θεού» και μπορεί να ασκήσει ή να διακόψει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία κατά την κρίση του και χωρίς κανένα έλεγχο. Δεν είναι όμως υπεράνω κριτικής, ακόμα και υστερόβουλης κριτικής.

Όσο ανθρώπινη και αν είναι η όχλησή του από δημοσιεύματα, ένας Γενικός Εισαγγελέας έχει πολύ πιο σοβαρά πράγματα να ασχολείται από το να δίνει απαντήσεις σε μια-δύο εφημερίδες. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι «ξεχείλισε το ποτήρι» και δέχεται συντονισμένο πόλεμο λάσπης, οφείλει να είναι πιο συγκεκριμένος και να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και όχι να μιλά ως πολιτικός παλαιάς κοπής. Βεντετισμοί και νοοτροπίες «μη μου άπτου»  δεν χωρούν, όπως δεν χωρούν μηδενισμοί και εικονίσματα.
 
Ούτε αποδιοπομπαίος τράγος είναι ο Εισαγγελέας για να του φορτώσουμε τη συστημική διαφθορά, αλλά ούτε και Άγιος είναι, για να τον λιβανίζουμε κάθε τρεις και λίγο. Γενικός Εισαγγελέας είναι. Και ένα δημόσιο πρόσωπο με τέτοια θεσμική ισχύ θα κρίνεται αυστηρά στις αποτυχίες του και με φειδώ στις επιτυχίες του. Μέση λύση δεν υπάρχει. 

Αν τώρα θέλει να ακούει λόγια παχιά και «μπράβο», ας κατέβει στον στίβο της πολιτικής. Όσο όμως εκπροσωπεί ένα πανίσχυρο θεσμό, αναμένουμε λόγια σταράτα και κουβέντες μετρημένες. Χωρίς γκρίνιες, χωρίς υπονοούμενα και χωρίς… εμέσματα. Εάν ο Γενικός Εισαγγελέας σκούζει γιατί δέχεται πόλεμο, τι να πουν οι πολίτες που ζουν τη διαφθορά στο πετσί τους; 

Υστερόγραφο: Επειδή τα γραπτά μένουν, το απόσπασμα που ακολουθεί γράφτηκε πριν ακριβώς δύο χρόνια: «…Ο Κώστας Κληρίδης μπορεί να κριθεί για πολλά. Θετικά και αρνητικά. Με τους θεσμούς όμως δεν παίζουμε. Τους προστατεύουμε, ιδιαίτερα όταν έχουν αποδείξει στην πράξη πως αξίζουν της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης.» Ισχύει, με την προσθήκη ότι ο πρώτος που προστατεύει τον θεσμό είναι αυτός που τον εκπροσωπεί. 

Υστερόγραφο (2):  Είναι χοντρό ψέμα ότι εξοπλίζεται ο κατοχικός στρατός με μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη. Fake news που λένε και στη νεοελληνική. Αυτά συμβαίνουν μόνο όταν δεν υπάρχει κινητικότητα στο κυπριακό. Τώρα που «έσπασε ο πάγος» (όπως μας υποδείκνυε ο Τορναρίτης μετά την τριμερή του Βερολίνου) και τώρα που Αναστασιάδης και Ακιντζί είπαν τόσο ωραία λόγια στο συνέδριο «Μετασχηματική ηγεσία για την ειρήνη», συνεχίζουμε να ζούμε στην μπουρμπουλήθρα μας… 

Απορία: Πόσο προοδευτικός και φιλειρηνιστής είναι κάποιος που κάνει τουίτ για την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, αλλά βγάζει το σκασμό για τα πολεμικά drones στο Λευκόνοικο; 

Καλή Κυριακή & Αγία Υπομονή