Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μα ο Νικόλας θέλει να είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ για το 2023;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
21.02.2022 - 06:27

Μα ο Νικόλας θέλει να είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ για το 2023;

Αν κάποιος θέλει να εκνευρίσει πολιτικά το ΑΚΕΛ στο κυπριακό, ίσως να μην έχει καλύτερο τρόπο από το να αντιγράψει αυτά τα επτά tweets των τελευταίων ημερών του Νικόλα Παπαδόπουλου…

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Η πολιτική απορία που προκύπτει παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα είναι και ο τίτλος του σημερινού άρθρου. Και πρόκειται για πραγματική και όχι σχηματική ερώτηση. Μα ο Νικόλας Παπαδόπουλος όντως θέλει να είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ για το 2023; Πραγματικά, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, θέλει να υποστηριχτεί από το ΑΚΕΛ για να διεκδικήσει την Προεδρία του κράτους; 

Ο λόγος που προκύπτει αυτή η απορία είναι η εξής πολιτική εξίσωση: Γίνεται να έχει ήδη αρχίσει το ΑΚΕΛ να συζητά στις ομάδες βάσεις του για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΔΗΚΟ (και γιατί όχι με υποψήφιο τον ίδιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο) και ο Νικόλας Παπαδόπουλος εδώ και πέντε μέρες να μην έμεινε αναφορά -που αποτελεί για το ΑΚΕΛ κόκκινο πανί- για το Κυπριακό που να μην την έκανε; Αλλιώς: Δηλαδή το ΑΚΕΛ από την μια προσπαθεί να ‘μετρήσει’ αντιδράσεις εντός της βάσης του για τον Νικόλα, και ο Νικόλας από την άλλη τους προκαλεί; 

Αυτό προκαλεί τουλάχιστον απορία. Και ευλόγως μπορεί να διερωτηθεί κάποιος ‘μπας και ο Νικόλας δεν θέλει να τύχει στήριξη από το ΑΚΕΛ;’ Ή μήπως ο Νικόλας φοβούμενος ότι ενδεχομένως τελικά το ΑΚΕΛ να τον στηρίξει ως υποψήφιο της Δημοκρατίας προτρέχει να στείλει μηνύματα πανταχόθεν ότι δεν πρόκειται να ‘προδώσει’ τις θέσεις του στο κυπριακό ‘ασχέτως αν με στηρίξει το ΑΚΕΛ’; 

Όποιο όμως και από τα δυο να συμβαίνει, το θέμα είναι προβληματικό. Διότι αν ακόμη συμφωνία δεν έγινε, αν ακόμη ούτε καν τα προκαταρτικά δεν έγιναν, και ο καθένας από τα δυο μέρη (ΑΚΕΛ και Νικόλας) προσπαθεί να εμφανιστεί ως ‘αμετακίνητος’ από τις θέσεις του, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ξεκάθαρο: No deal!    

Όμως δια του λόγου το αληθές, ακολουθούν 7 αναρτήσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου (στο twitter) από τις 12 έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2022. Να τα δούμε και να επανέλθουμε:

17/2/22

Όσο η Τουρκία βλέπει ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις στην πολιτική της, δεν θα σταματήσει. Η πολιτική της επιδίωξης κόστους έναντι της Τουρκίας είναι σωστή, το ζήτημα ο τρόπος με τον οποίο θα την φέρουμε εις πέρας. 

16/2/22

Για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, όπως λέμε ότι θέλουμε όλοι, τότε θα πρέπει η Τουρκία να κάνει υποχωρήσεις. Χωρίς αυτές τις υποχωρήσεις της Τουρκίας δεν θα έχουμε λύση αλλά συνθηκολόγηση. 

16/2/22

Πάγωμα των χρηματοδοτήσεων της Τουρκίας, κυρώσεις για τη χρήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου, αξιοποίηση ευκαιριών για βέτο, είναι μερικές από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στη Νέα Στρατηγική του ΔΗΚΟ για το Κυπριακό. 

15/2/22

Μέσα στην απογοήτευσή τους για το τέλμα στο Κυπριακό, αυξάνονται από τη μία εκείνοι που θέλουν να τα δώσουμε όλα «για να τελειώνουμε». Κι από την άλλη εκείνοι που θέλουν τείχος: «Εκείνοι απ’ εκεί, εμείς απ’ εδώ». Και οι δυο αυτές προσεγγίσεις είναι λάθος. 

15/2/22

Το να λέμε ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την Τουρκία λόγω μεγέθους δεν αποτελεί λύση και δεν οδηγεί σε λύση. Το ζήτημα είναι να διαμορφώσουμε στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε τις επιδιώξεις της, παρά τη διαφορά μεγέθους. 

14/2/22

Πολιτική ισότητα σημαίνει ένα λειτουργικό κράτος που δεν θα καταρρεύσει όπως κατέρρευσε το κράτος του ’60 με τα #βέτο των Τουρκοκυπρίων. Διότι η παράλυση οδηγεί στη διάλυση και αυτό θα επιδιώξει η #Τουρκία 

12/2/22

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντανά έδωσε την εκ περιτροπής προεδρία, έδωσε τη μία θετική ψήφο στο υπουργικό συμβούλιο, την παραμονή των εποίκων, το περιουσιακό, τα δικαιώματα των τούρκων υπηκόων ως να είναι ευρωπαίοι πολίτες. Και στο τέλος η Τουρκία εισέπραξε συγχαρητήρια. 

Αν κάποιος θέλει να εκνευρίσει πολιτικά το ΑΚΕΛ στο κυπριακό, ίσως να μην έχει καλύτερο τρόπο από το να αντιγράψει αυτά τα επτά tweets των τελευταίων ημερών του Νικόλα Παπαδόπουλου. Το κάθε ένα «κτυπά» του ΑΚΕΛ και σε «διαφορετικό σημείο» ενώ κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως το περιεχόμενο αυτών των επτά tweets αποτελούν και σημαντικό λόγο όχι μόνο να μην υποστηρίξει το ΑΚΕΛ τον Νικόλα Παπαδόπουλο αλλά ούτε καν να συνομιλήσει μαζί του, αφού καταδεικνύουν χάος μεταξύ των θέσεων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ στο κυπριακό. 

Ακόμη και μόνο το tweet της 12ης Φεβρουαρίου 2022 να βάλει κάποιος ‘κάτω’ καταφαίνεται πως οι θέσεις ΑΚΕΛ – Νικόλα είναι από την Δύση στην Ανατολή. Ο μεν Νικόλας κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη για το Κραν Μοντανά ότι τα έδωσε σχεδόν όλα στην Τουρκία, το δε ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη πως έπρεπε να έδιδε περισσότερα και λόγω του πείσματός του για την κατάργηση των Τουρκικών εγγυήσεων κατέρρευσαν οι συνομιλίες. Και αυτοί οι δυο πάνε για συμμαχία; Αν μιλάμε για συμμαχία θέσεων και αρχών μόνο ένας πολιτικά αδαής θα μπορούσε να ‘βλέπει’ πιθανότητα σύναψης συμμαχίας μετά και από αυτά. Αν μιλάμε για συμμαχία χωρίς ‘αρχή, μέση και τέλος’, για συμμαχία πολιτικού περιπαιξίματος δηλαδή, τότε ναι, υπάρχει η δυνατότητα αυτή…

Υ.Γ.: Άσχετο και σχετικό: Στέφανε, το γοργόν και χάριν έχει…

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
27.06.2022 - 06:27

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Δεν είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης … κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσαν ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές… Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με ‘Πολιτική ΔΗΚΟ’ οπόταν δεν χρειάζεται να πουν ούτε τους όρους, ούτε τις προϋποθέσεις ούτε τις κόκκινες γραμμές.  

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Twitter: @tsangarisp

«Ήρθε η ώρα να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία ζητά μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που ενώνει και δεν διχάζει. Που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας και όχι τις κομματικές ατζέντες». Είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του την στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές του 2023. 

Αυτές οι δυο προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου έχουν αρκετά πολιτικά μηνύματα αλλά έχουν περισσότερα πολιτικά ερωτήματα. 

Ας πούμε, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει». Μα ποια κόμματα ένωσε μέχρι σήμερα η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη; Επί του παρόντος το μόνο κόμμα που τον υποστηρίζει είναι αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου, το ΔΗΚΟ. Αναμένεται ότι η ΕΔΕΚ, του Μαρίνου Σιζόπουλου, θα στηρίξει επίσης την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μα ως εδώ, καμία έκπληξη και καμία πρωτοτυπία. Προ ενός έτους ζήσαμε εκ νέου αυτό το «ενωμένο δίδυμο», ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής όπου και τα δυο κόμματα υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Άρα μέχρι στιγμής δεν είδαμε «υποψηφιότητα που να ενώνει» πέραν των τετριμμένων και των επαναλαμβανόμενων «ενώσεων», του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. 

Μπορεί όμως ο Νικόλας Παπαδόπουλος να μιλά για «υποψηφιότητα που ενώνει» διότι ίσως να έχει υπόψη του ότι την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη θα την υποστηρίξει και η ΔΗΠΑ. Άρα, αν γίνει αυτό, τότε μάλιστα θα μπορεί κάποιος να μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει» το παλαιό με το νέο ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ με την ΔΗΠΑ, και μαζί τους η ΕΔΕΚ. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε επίσης για μια υποψηφιότητα «που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας». Μα μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε ούτε τις προτεραιότητες ούτε τις μη προτεραιότητες του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν τον ακούσαμε να τοποθετείται στο θέμα της ακρίβειας. Ούτε στο θέμα της Παιδείας. Ούτε στο θέμα της Οικονομικής Ανάπτυξης. Ούτε στο θέμα της Ανεργίας. Ούτε στο θέμα των μισθών. Ούτε στο θέμα των Μικρομεσαίων. Μα αυτά δεν είναι οι προτεραιότητες της Κοινωνίας; Αλλά ούτε καν στις μη προτεραιότητες της πλειοψηφίας της Κοινωνίας (άσχετο αν είναι και τα σοβαρότερα θέματα αυτά) ακούσαμε κάτι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ούτε για Ουκρανικό, ούτε για ΝΑΤΟ, ούτε για Κυπριακό, ούτε για Αμμόχωστο. Τίποτα. Λέξη. Το μόνο που ακούσαμε ξεκάθαρα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι διεφθαρμένη. Σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος μέχρι πρότινος έθετε ως δική του προτεραιότητα την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ επειδή ακριβώς είναι διεφθαρμένοι. Αυτό δεν είναι που έλεγε; Άρα για ποιες προτεραιότητες της κοινωνίας μιλά ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι υπηρετεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα;

Ακόμη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν υπηρετεί κομματικές ατζέντες». Δηλαδή; Τι εννοεί ο Νικόλας; Μια «κομματική ατζέντα» μπορεί να είναι καλή, αν εννοούμε μια ατζέντα με πολιτικές προτάσεις ή μπορεί να είναι κακή αν εννοούμε μια ατζέντα για κομματικούς διορισμούς και κατ’ επέκταση ‘υπηρεσία προς όφελος του κόμματος’. Τρίτη ερμηνεία δεν υπάρχει. Και επειδή ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν εννοεί την πρώτη περίπτωση (την καλή ατζέντα δηλαδή η οποία περιέχει πολιτικές προτάσεις), ας δούμε αρχικά την δεύτερη περίπτωση: Εννοεί εδώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι δεν ζήτησε Υπουργεία το ΔΗΚΟ; Αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ΔΕΝ θα διοριστούν ΔΗΚΟικοί Υπουργοί ή σε άλλες θέσεις; Αν αυτό εννοεί μπορεί να το πει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηριχθεί και από ΕΔΕΚ και από ΔΗΠΑ δεν θα διορίσει πρόσωπα ούτε και από αυτά τα κόμματα; 

Διότι ‘οι κακές κομματικές ατζέντες’ δεν είναι κάτι στο υπερπέραν. Δεν είναι κάτι ‘κρυμμένο’, δεν είναι κάτι το ‘υπερφυσικό’. Μια κακή κομματική ατζέντα είναι ξεκάθαρο πως περιέχει το στοιχείο της συνδιαλλαγής και η συνδιαλλαγή είναι και μέσω των διορισμών σε θέσεις Υπουργείων, Υφυπουργείων, Αρχών, Επιτρόπων, Δ/Σ κτλ κτλ κτλ. 

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να περιπαιζόμαστε, ούτε και ο Νικόλας χρειάζεται να εκτίθεται. Κομματική ατζέντα, και μάλιστα όπως την εννοεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κακή κομματική ατζέντα υπάρχει και αυτή θα υπηρετήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Την κακή κομματική ατζέντα που του υπέβαλε το ΔΗΚΟ.   

Υπάρχει όμως και η καλή κομματική ατζέντα. Αυτή που περιλαμβάνει τις πολιτικές προτάσεις ενός κόμματος. Και αυτή η ατζέντα είναι και θεμιτή αλλά και λογικό να τίθεται και μάλιστα να τίθεται και ως προϋπόθεση. 

Αλλά ούτε για αυτή μας είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να δημοσιοποιήσει τη θέση του για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αλλά, δεν ένιωσε κανένας την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσε ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές. Είτε στην Οικονομία, είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση είτε στο Κυπριακό. Και τι είπε ο Νίκος; Τις αποδέχτηκε; Όλες; Ή απέρριψε και κάποιες; Και ποιες; 

Δηλαδή έχουμε μπροστά μας ένα deal, τους όρους του οποίου δεν γνωρίζει κανένας, πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ, από την Αρχή ως το Τέλος, σε όλα τα θέματα, και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με πολιτική ΔΗΚΟ.

Home