Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι αριθμοί είναι εκεί… Τις πταίει;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
31.10.2022 - 06:25

Οι αριθμοί είναι εκεί… Τις πταίει;

Οι μετρήσεις λοιπόν μιλούν από μόνες τους. Και όπως έγραψε και προ πολλών μηνών η Στήλη, μια ‘αξιόλογη εικόνα της τάσης θα έχουμε με τις μετρήσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου’. Και έχουμε.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp 

Στις 10 Ιουλίου 2022 η Στήλη σημείωνε πως αν τα όσα καταγράφονται στις Δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν στην κάλπη τότε «την επαύριον των εκλογών δεν θα μιλάμε για ‘περίοδο ανασύνταξης’ των δυο μεγάλων αλλά για περίοδο διάλυσης των δυο μεγάλων…», εννοώντας ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. 

Σε λιγότερες από 100 μέρες θα έχουμε εκλογές, και οι Μετρήσεις συνεχίζουν να παρουσιάζουν περίπου την ίδια εικόνα με αυτές που έγιναν 360 μέρες πριν τις εκλογές. 

Την περασμένη Πέμπτη (27/10) παρουσιάστηκε και η πρώτη στη σειρά δημοσκόπηση της Offsite News, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Pulse Market Research. Το αποτύπωμα πάνω κάτω το ίδιο, με 15% διαφορά του πρώτου (Ν. Χριστοδουλίδη) από τον δεύτερο (Α. Νεοφύτου) αλλά και με τις συσπειρώσεις να βρίσκονται περίπου στο ίδιο όπως και πριν, δηλαδή ο ΔΗΣΥ να συσπειρώνεται μόλις στο 45% γύρω από τον υποψήφιο του, Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ ένας στους τρεις Συναγερμικούς να υποστηρίζει την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Η κατάσταση για τον ΔΗΣΥ είναι πέραν από τραγική. Η πολιτική ανάγνωση αυτών των αριθμών (αλλά και των άλλων μετρήσεων) καταδεικνύουν πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται ενώπιον ενός πολύ σοβαρού ‘Σχίσματος’, το οποίο ίσως να αποτελέσει την αφετηρία για σημαντικές και μεγάλες αλλαγές στο κόμμα της Πινδάρου, αν η τελευταία δεν βρει τους τρόπους διαχείρισης και διατήρηση της ενότητας.  

Η θέση πως ‘φταίει ο Νίκος’ είναι εννοείται και επιδερμική και πολιτικά άστοχη. Είναι τόσο άστοχη όσο και η ευρύτερη θέση όσων αρέσκονται να το παίζουν ‘πολιτικά σοβαροί’ και ‘πολιτικά κορέκτ’ και επιρρίπτουν ευθύνη σε ένα -κατά τους ίδιους- ‘λαϊκιστή ηγέτη’ αντί να επιρρίπτουν την ευθύνη στους ίδιους τους εαυτούς τους που δεν έπεισαν και άρα οι πολίτες εμπιστεύονται και αναδεικνύουν -κατά τους ίδιους- ‘λαϊκιστές ηγέτες’ (αυτή η θέση εκφράστηκε από την Στήλη και πολύ παλαιότερα, προ της εκλογής Τραμπ).  

Ας τα ξεχωρίσουμε λοιπόν, διότι υπάρχουν δυο ζητήματα επί του προκειμένου: 

Το ένα είναι τα εσωτερικά του ΔΗΣΥ, και το άλλο η ευρύτερη πολιτική ανάγνωση.  

Ως προς το πρώτο, σημειώνω μόνο το εξής: Το αν ‘φταίει ο Νίκος’ διότι δεν ακολούθησε το κομματικό Καταστατικό ή τις κομματικές διαδικασίες, αυτό είναι μια αμιγώς ενδοκομματική διαφορά και αφορά μόνο τους ιδίους εντός του ΔΗΣΥ. Ως προς την ευρύτερη θέση κατά πόσο κάποιο πρόσωπο που ανήκει σε ένα Οργανωμένο Σύνολο (είτε αυτό λέγεται Κόμμα, είτε Εκκλησία, είτε Σύνδεσμος, είτε Οργανισμός, είτε Σύλλογος, είτε, είτε) μπορεί να ‘κάνει ό,τι θέλει’ χωρίς να ακολουθεί τους Κανονισμούς του Σώματος στο οποίο οικειοθελώς εντάχθηκε, η Στήλη έχει άποψη και θέση πως αυτό ούτε επιτρέπεται, ούτε είναι φρόνιμο, ούτε και τιμητικό. Αν κάποιος θέλει να κάνει ‘ό,τι θέλει’ μπορεί να αποχωρήσει και να κάνει αυτό που θέλει. 

Ως εδώ ξεκάθαρα τα πράματα. Πάμε όμως στην πολιτική ουσία του ζητήματος. Η οποία είναι η ευρύτερη πολιτική ανάγνωση και η οποία δεν χωράει ούτε συναισθηματισμούς, ούτε εικασίες διότι έχουμε να κάνουμε με αριθμούς. 

Οι μετρήσεις λοιπόν μιλούν από μόνες τους. Και όπως έγραψε και προ πολλών μηνών η Στήλη, μια ‘αξιόλογη εικόνα της τάσης θα έχουμε με τις μετρήσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου’. Και έχουμε. 

Και μπροστά σε αυτά τα αποτελέσματα, υπάρχουν δυο ενδεχόμενα: Είτε απορρίπτεις τις Δημοσκοπήσεις και τις ρίχνεις στον κάλαθο των αχρήστων και συνεχίζεις τον βαθύ σου ύπνο, είτε τις αποδέχεσαι, τις λαμβάνεις υπόψη και προβληματίζεσαι. 

Κάποιος θα μπορούσε να έλεγε, ‘ωραία, δεν κάνουν λάθος οι μετρήσεις;’. Μα εννοείται πως κάνουν λάθος αλλά άλλο είναι να μιλάς για μια ή δυο ή τρεις μετρήσεις και άλλο να μιλάς για 18 μετρήσεις. Και άλλο είναι να μιλάς για οριακές διαφορές μεταξύ υποψηφίων και άλλο να μιλάς για διαφορές πέραν του 11% (έως και 20%) από όλες ανεξαιρέτως τις μετρήσεις. Και άλλο να μιλάς για μέτρηση 300 μέρες πριν τις εκλογές και άλλο για μετρήσεις 100 μέρες πριν τις εκλογές. Και το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση; Πως όλες, μα όλες, δείχνουν το ίδιο πράμα. 

Δυο είναι τα ουσιαστικότερα ευρήματα ΟΛΩΝ των δημοσκοπήσεων ως προς τα του ΔΗΣΥ: 

Πρώτον, σε όλες βρίσκεται μπροστά ο Νίκος Χριστοδουλίδης με 15% διαφορά από τον δεύτερο Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Δεύτερον, σε όλες τις μετρήσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης αντλεί ψηφοφόρους από το ΔΗΣΥ από 31% έως 50% του Συναγερμού. 

Και είναι εδώ, επί αυτών των αριθμών,που σημειώθηκε και η πιο πάνω αναφορά ότι το να λέει κάποιος πως ‘φταίει ο Νίκος’ (ο όποιος Νίκος), είναι πολιτικός παραλογισμός κάτω από αυτά τα δεδομένα. Διότι έστω και να δεχτεί κάποιος ότι ενδοκομματικά και διαδικαστικά μπορεί να ‘φταίει ο Νίκος’ διότι δεν ακολούθησε τις διαδικασίες, αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι το ότι επειδή ένας στους τρεις Συναγερμικούς (τουλάχιστον, αφού άλλες μετρήσεις δείχνουν πως οι Συναγερμικοί που στηρίζουν Ν. Χριστοδουλίδη είναι ένας στους δυο) ακολουθεί τον Νίκο, φταίει ο Νίκος για αυτό σίγουρα ο μόνος που δεν φταίει είναι ο Νίκος. Ξανά; Πιο απλά: Ακόμη και κάποιος να δεχτεί ότι ‘φταίει ο Νίκος’ διότι έχει 2 υποψήφιους που θεωρούνται από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ ως ‘δικοί του’, το ότι 1 στους 3 Συναγερμικούς ακολουθούν τον Νίκο, σίγουρα δεν φταίει ο Νίκος! 

Την προηγούμενη βδομάδα, η Στήλη έκανε εκτενή αναφορά στην ‘Λαϊκή Δεξιά’ η οποία εδώ και μια 20ετία νιώθει ‘προδομένη και παραγκωνισμένη’ από το ΔΗΣΥ (επί Αναστασιάδη και περισσότερο επί Αβέρωφ), με αποτέλεσμα διάσπαρτα κάποιοι ήδη από παλαιότερα να προσπαθούν να στεγαστούν σε διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς που κατά καιρούς δημιουργήθηκαν από τα σπάργανα του ΔΗΣΥ και τώρα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές τα τελευταία 20 χρόνια δεύτερος Συναγερμικός υποψήφιος να βλέπουμε μια μαζική στήριξη αυτού του υποψηφίου αντί του Προέδρου του ΔΗΣΥ. 

Αυτό ο ωστόσο (όπως γράψαμε και την προηγούμενη βδομάδα) είναι μόνο μια παράμετρος, μια αιτία από τις πολλές. 

>>> Άλλα άρθρα του Παναγιώτη Τσαγγάρη <<<

 

Το τις πταίει λοιπόν θα πρέπει να το ανακαλύψει ο ΔΗΣΥ από μόνος του και κλείνοντας επαναλαμβάνω αυτό που σημείωσε η στήλη και την προηγούμενη βδομάδα: Στον ΔΗΣΥ η μετεκλογική περίοδος θα πρέπει να είναι περίοδος αυτοπροσδιορισμού ως προς τι τελικά είναι και τι πρεσβεύει…

Home