Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τρεις εξελίξεις εντός του 2021…

Τρεις εξελίξεις εντός του 2021…

Thumbnail

Το 2021, θα είναι χρονιά δείκτης για την οικονομική πορεία της χώρας η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της Πανδημίας – Βουλευτικές για γερά νεύρα – Ίσως κάποιοι να διαλυθούν – Οι δε εξελίξεις στο κυπριακό ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κολοσσιαίες αλλαγές – Ας τα δούμε ένα, προς ένα

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Σιγά σιγά εισήλθαμε στην τελευταία βδομάδα αυτού του… περίεργου έτους, του 2020. Ένα έτος που ενώ το θεωρούσαμε ως κομβική χρονιά για την οικονομία, ένα έτος που αναμέναμε ένα ισχυρό come back στο επιχειρείν, ένα έτος με υποσχόμενη περαιτέρω μείωση της ανεργίας και ένα έτος που σηματοδοτούσε το τέλος της «μαύρης» 9ετίας (από το 2011 όπου αρχίσαμε να πηγαίνουμε οικονομικά πίσω πίσω), τελικά μετατράπηκε σε ένα έτος εφιάλτη, που μας πήρε πίσω, ίσως σε χειρότερη θέση απ’ ότι ήμασταν ως κράτος και κατ’ επέκταση ως πολίτες το 2013. Την ίδια ώρα, το χτύπημα ήταν πανίσχυρο αφού το οικονομικό πισωγύρισμα ήταν απότοκο της μεγαλύτερης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που πέρασε ο πλανήτης τα τελευταία 80 χρόνια, μετά δηλαδή την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης (1918-1920). 

Παράλληλα στο 2020 είχαμε την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να παραβιάζει αλλά να διεξαγάγει και έρευνες εντός  της κυπριακής ΑΟΖ, μετέπειτα είχαμε την κρίση στο Μεταναστευτικό με τα επεισόδια στον Έβρο, ενώ εν συνεχεία είχαμε την σοβαρή κρίση στο Αιγαίο όπου Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου. 

Στο δε εσωτερικό μέτωπο και τι δεν ζήσαμε το 2020. Ζήσαμε ανασχηματισμό, αποσκιρτήσεις από κόμματα ενώ είχαμε την πελώρια κρίση των Διαβατηρίων που ώθησε σε παραίτηση τον Πρόεδρο της Βουλής καθώς και ένα βουλευτή. Την ίδια ώρα είχαμε τις εκλογές στα κατεχόμενο με τον Ερσίν Τατάρ να αναλαμβάνει τα ηνία της τ/κ κοινότητας μετά την νίκη του κατά του Μουσταφά Ακκιντζί. 

Τέλος, ζήσαμε την κρίση του Προϋπολογισμού, και για την οποία μάλλον είμαστε σε πορεία εξομάλυνσης. 

Όπως και να έχει, το 2020 ήταν ένα «γεμάτο έτος», δυστυχώς με τα γεγονότα να μην ήταν και τόσο ευχάριστα. 

Το 2021 θα είναι καλύτερο; Ποιες θα είναι οι τρεις εξελίξεις που αναμένονται; 

Από υγειονομικής απόψεως, όπως γράψαμε ξανά παλαιότερα, η κρίση του Κορωνοιού αναμένεται να αρχίσει μια πτωτική πορεία μετά τον Μάρτιο 2021 ή καλύτερα θα αρχίσει να βρίσκεται «εκτός υψηλού κινδύνου» μετά τον Μάρτιο 2021 αφού ήδη σε όλες τις χώρες σχεδόν, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, άρχισε ο εμβολιασμός. Αν όλα πάνε καλά, αν δεν προκύψουν επιπλοκές και αν ο κόσμος εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό (οι ειδικοί λένε πως μια χώρα θα θεωρείται ασφαλής όταν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού) τότε πολύ πιθανό το καλοκαίρι του 2021 να αρχίσει να μας φέρνει και την κανονικότητα. Το πλεονέκτημα της Κύπρου, ως μικρή και ευέλικτη οικονομία μπορεί να αποτελέσει και σε αυτή την περίπτωση μια παράμετρο, η οποία να βοηθήσει στην γρηγορότερη ανάκαμψη χωρίς να αποκλείεται και ένα «οικονομικό μπουμ», με τους αναλυτές ωστόσο να παραμένουν «ψύχραιμα αισιόδοξοι» αλλά όχι υπεραισιόδοξοι.

Συνεπώς, το 2021, θα είναι χρονιά δείκτης για την οικονομική πορεία της χώρας. Αυτό είναι το ένα το κρατούμενο. 

Το δεύτερο αναμενόμενο μεγάλο συμβάν του 2021 είναι οι Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου. Αυτές οι εκλογές έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα σχεδόν για όλους τους «παίκτες» και κυρίως τους τέσσερεις παραδοσιακούς, αφού και οι τέσσερεις έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές ιδιαιτερότητες. Την ίδια ώρα κρίσιμες θεωρούνται οι εκλογές αυτές και για όλους τους μικρούς. Ας δούμε τι γίνεται:

ΔΗΣΥ – Η φθορά της εξουσίας: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παλεύει από την μια σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να «περνούν» τα κυβερνητικά νομοσχέδια και από την άλλη να μαζεύει τα «σπασμένα» της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Αυτά, σε συνδυασμό με την φθορά της εξουσίας, αφού βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 8 χρόνια δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ, το οποίο ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα πρέπει να το διαχειριστεί ώστε ο ΔΗΣΥ να βγει από τον εκλογική πάλη, όσο το δυνατό με υψηλότερα ποσοστά. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΗΣΥ το 2016 έλαβε 30,69% και εξέλεξε 18 βουλευτές. Συνεπώς η μάχη για τον Συναγερμό είναι σε δυο επίπεδα: 1/ Να συγκρατήσει τα ποσοστά του και 2/ αν είναι δυνατόν να μην χάσει την πρωτιά. 

ΑΚΕΛ – Come back; Η αξιωματική αντιπολίτευση, παλεύει εδώ και μια 10ετία να ξεπεράσει την πενταετία που βρέθηκε στην εξουσία, 2008 – 2013. Το ΑΚΕΛ έλαβε το 2016 ποσοστά της τάξεως του 25,67% και εξέλεξε 16 βουλευτές. Ωστόσο κανένας στο κόμμα της Αριστεράς δεν είναι ικανοποιημένος με ποσοστά που δεν ξεπερνούν τις τρεις δεκάδες. Ως εκ τούτου για το ΑΚΕΛ είναι ιδιαίτερης σημασίας οι εκλογές του 2021, αφού σε αυτές θέλει να αποδείξει ότι ξεπέρασε την εσωστρέφεια και κυρίως ότι πλέον οι πολίτες το εμπιστεύονται εκ νέου. Για το ΑΚΕΛ επίσης ο στόχος είναι διπλός: 1/ να εξασφαλίσει ποσοστά πέραν του 30% και 2/ να κόψει το νήμα των εκλογών ως πρώτο κόμμα. 

ΔΗΚΟ – Η παγίδα εκ των έσω. Για τον Νικόλα Παπαδόπουλο οι εκλογές αυτές κρίνονται ως οι σημαντικότερες της μέχρι τώρα πολιτικής του σταδιοδρομίας. Η «παγίδα» που του έστησαν συνοδοιπόροι του με την μαζική αποχώρηση τους από το κόμμα, σίγουρα θα αφήσει τα δικά της στίγματα, κάτι που γνωρίζουν στο ΔΗΚΟ και εργάζονται σε αυτό, ώστε η ζημιά να είναι όσο το δυνατό μικρότερη. Το ΔΗΚΟ έλαβε στις προηγούμενες εκλογές 14,49% και εξέλεξε 9 βουλευτές ενώ στην πορεία εντάχθηκε στο ΔΗΚΟ και ο Παύλος Μυλωνάς κάτι που αύξησε την κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος σε 10 ψήφους, μέχρι την αποχώρηση των τριών βουλευτών, κάτι που έριξε το ΔΗΚΟ στους 7 βουλευτές. Στόχος του ΔΗΚΟ είναι τα ποσοστά να βρίσκονται όσο το δυνατό πιο κοντά σε αυτά του 2016 ενώ παράλληλα για το κόμμα θα είναι πολιτικό συν αν ο συνδυασμός Καρογιάν δεν καταφέρει να πάρει έδρα. 

ΕΔΕΚ – Η παρτίδα του Σιζόπουλου. Η ΕΔΕΚ επίσης πάει στις εκλογές λαβωμένη με τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που προηγήθηκαν που είχαν ως αποτέλεσμα την διαγραφή του ευρωβουλευτή του Κινήματος Δημήτρη Παπαδάκη να παίζουν το δικό τους ρόλο. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος πλέον πήρε «το παιχνίδι πάνω του»Στόχος του αφενός να αποδείξει πως η ΕΔΕΚ «δεν διαλύθηκε» και ότι άνετα παραμένει 4η δύναμη. Η ΕΔΕΚ έλαβε το 2016 ποσοστό 6,18% και εξέλεξε 3 βουλευτές. 

Επιβιώνουν ή σβήνουν; Για 4 σχηματισμούς οι επερχόμενες εκλογές είναι θέμα επιβίωσης. Είτε δηλαδή πετυχαίνουν την είσοδό τους στην Βουλή είτε πλέον θα βρίσκονται σε τροχιά διάλυσης. Πρόκειται για ΑλληλεγγύηΕΛΑΜΑνεξάρτητοι (Άννα Θεολόγου) και ΔΗΠΑ

Σε αυτή την εξίσωση δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι Οικολόγοι, αφού λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του και της εξειδικευμένης πολιτικής του θεματολογίας θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να μην πετύχει είσοδο στην Βουλή. Ωστόσο και για το Κίνημα αυτό οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμες αλλά και οι πρώτες εκλογές με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου στο πηδάλιο των πρασίνων. Σε αντίθεση με τα άλλα μικρά κόμματα, έκπληξη στην προκειμένη θα θεωρείται η μη είσοδός τους στη Βουλή και όχι το αντίστροφο

Μια τρίτη εξέλιξη που πρέπει να αναμένεται εντός του 2021 είναι το Κυπριακό. Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει να τρέχει με την εξαγγελία του ΓΓ ΟΗΕ για Πενταμερή διάσκεψη, μια εξαγγελία η οποία έγινε πριν τις τουρκοκυπριακές εκλογές. Η εκλογή του Ερσίν Τατάρ (18 Νοεμβρίου 2020) δεν φαίνεται να ανατρέπει τα σχέδια για σύγκληση της πενταμερούς, τουναντίον κάποιοι είναι της άποψης ότι τώρα επιβάλλεται η Πενταμερής ώστε να ξεκαθαρίσουν και επίσημα οι θέσεις της Άγκυρας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς ως προς τη λύση του κυπριακού, αφού και οι δυο κάνουν λόγο για «λύση δυο κρατών». 

Όπως και να έχει, το 2021 φέρνει ισχυρές εξελίξεις στο κυπριακό, οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κολοσσιαίες αλλαγές ως προς το πλαίσιο του κυπριακού, όπως το γνωρίζαμε εδώ και τέσσερεις δεκαετίες.    

Το άνοιγμα της αυλαίας των εξελίξεων στο Κυπριακό αναμένεται να σημειωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, περίοδος κατά την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ορισθεί η πενταμερής. 

Την ίδια ώρα οι προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για το 2021 εκτιμάται ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα λειτουργήσουν είτε παράγοντας περαιτέρω όξυνσης μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας είτε παράγοντας για ένα «mega deal», στο οποίο θα περιλαμβάνεται πέραν του κυπριακού και του θέματος της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ και θέματα διαφορών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ωστόσο κάτι τέτοιο «είναι το ίδιο πιθανό όσο και απίθανο» ήταν η εκτίμηση διπλωματικών κύκλων. 

Εν κατακλείδι, το 2021 προδιαγράφεται ένα άκρως ενδιαφέρον έτος με αρκετές και σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες -κάποιες πολύ και κάποιες λιγότερο- θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας. Ας ευχηθούμε λοιπόν πως το 2021 θα είναι πολύ καλύτερο από το 2020 και ας ελπίσουμε ότι όλα θα εξελιχθούν με θετικό πρόσημο… 

Καλό νέο έτος 

Home