Υποκριτές του χειρίστου είδους

Υποκριτές του χειρίστου είδους

«Η σύγκρουση συμφέροντος από όπου και να προέρχεται και όποιον και να αφορά δεν είναι επιτρεπτή και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ

Η Γενική Λογίστρια ΔΕΝ κατηγορείται επειδή είναι σύζυγος του ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra. Δεν ελέγχεται επειδή ο σύζυγος της εργοδοτούσε δεκάδες παράνομους αλλοδαπούς ή επειδή εξαργύρωσε με ύποπτο τρόπο εγγυητική που είχε κατασχεθεί. Ούτε ακόμα ελέγχεται εάν οι αρμόδιες αρχές έκλειναν τα μάτια σε παρανομίες του Σφαγείου τα προηγούμενα χρόνια ή εάν το Σφαγείο τύγχανε ευνοϊκής μεταχείρισης λόγω της συγγενικής σχέσης του ιδιοκτήτη με υψηλόβαθμο κρατικό αξιωματούχο. Άλλοι είναι που λογοδοτούν για όλα αυτά. Δεν ισχύει η «οικογενειακή ευθύνη». Ούτε νομικά-πολιτικά, ούτε -κυρίως- ηθικά. 

Η Γενική Λογίστρια ελέγχεται πολιτικά, νομικά και δεοντολογικά για ένα και μόνο πράγμα. Για το γεγονός ότι ως επικεφαλής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕΕλΕΠ) έλεγχε το γραφείο του αδελφού της που είναι ο ελεγκτής της εταιρείας του συζύγου της. Οικογενειακή υπόθεση. Γι’ αυτό, ναι, ελέγχεται. Και ελέγχεται αυστηρά, τόσο αυστηρά ώστε η κυβέρνηση χωρίς καμιά χρονοτριβή ζήτησε νομική συμβουλή από τον Γενικό Εισαγγελέα εγείροντας θέμα «σύγκρουσης συμφέροντος»! Και καλά έκανε. 

Όπως καλά έκανε και η Πινδάρου που βγήκε με ανακοίνωση και ζητούσε την «άμεση διερεύνηση» της υπόθεσης, τονίζοντας μάλιστα ότι «η σύγκρουση συμφέροντος από όπου και να προέρχεται και όποιον και να αφορά δεν είναι επιτρεπτή και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή». Σωστά τα λέει. «Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή». Ακούμε κάθε μέρα παχιά λόγια από τους πολιτικούς μας, χορτάσαμε, αλλά αυτή είναι μια από τις εξαιρέσεις. Ήταν λόγια μετρημένα και καθαρά. «Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή». Μόνο έτσι θα κάνουμε έστω και… μισό βήμα μπροστά. Αν τέτοιες συμπεριφορές, δεν γίνονται αποδεκτές. 

Όπως, για παράδειγμα, δεν έγινε αποδεκτή  η… τριπλή σύγκρουση συμφέροντος του επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής για τα χρυσά διαβατήρια Μύρωνα Νικολάτου, ο οποίος διορίστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου και δύο μήνες μετά ανακοίνωσε ότι αυτοεξαιρείται από τον έλεγχο 100 και βάλε υποθέσεων, διασφαλίζοντας έτσι το «εχέγγυο της αμεροληψίας». Ή όπως, άλλο παράδειγμα, «επιτρέπεται» στον Γενικό Ελεγκτή να ερευνήσει τους φακέλους του καζίνο για να μάθουμε αν καλά έκαμε η κυβέρνηση που έδωσε αβέρτα υπηκοότητες ή όπως «δεν είναι αποδεκτό» να πηγαίνει οικογενειακώς διακοπές ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη δωρεάν ναύλωση ιδιωτικού τζετ ή ακόμα χειρότερα, «δεν είναι αποδεκτό» μέλη του Υπουργικού να αποφασίζουν για τις αιτήσεις των πρώην δικηγορικών τους γραφείων. Τέτοια πράγματα «δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά», αλλά όσο και αν ψάξαμε δεν βρήκαμε καμιά ανακοίνωση από την Πινδάρου. 

Είμαστε, ωστόσο, πολύ τυχεροί γιατί υπάρχει μια σοβαρή μείζον αντιπολίτευση που ούτε αυτή κάνει «αποδεκτά» τέτοια φαινόμενα. Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της. Γι’ αυτό κάνει πορείες εναντίον της διαφθοράς, όπως έκανε πορείες εναντίον της… Δρομολαξιάς ή όπως διαβάζει το πόρισμα του Συνεργατισμού από τη σελίδα 88 και μετά. 

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Όπως είναι η Βουλή, με την εξαίρεση κάποιων μικρών κομμάτων που δεν ξέρουν ή δεν έμαθαν ακόμα να μιτσοκαμμούν και δεν έχουν λάβει χορηγίες από μαφιόζους ντιβέλοπερ και διαπλεκόμενους επιχειρηματίες. Πάλι καλά που γίνονται… αποδεκτές οι συστάσεις της Greco για το πόθεν έσχες, τα επιδόματα των βουλευτών και άλλα πολλά και γι’ αυτό, ούτε οι μισές δεν υλοποιήθηκαν. Όλα αυτά, το εμπεδώσαμε, δεν γίνονται «αποδεκτά». 

Μιλούμε βέβαια για υποκρισία του χειρίστου είδους από εξουσίες διαπλεκόμενες με λογής λογής οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Είναι διπλή και τριπλή υποκρισία, γιατί αυτοί που κόπτονται σήμερα για την υπόθεση της Γενικής Λογίστριας είναι οι ίδιοι που καταπίνουν τον κάμηλο όταν αφορά τα δικά τους κομματικά αμπελοχώραφα. Δεν είναι όλοι το ίδιο. Υπάρχουν λίγες φωτεινές εξαιρέσεις βουλευτών που στέκουν στον πούντο τους και επιμένουν να εφαρμόζονται κανόνες και διαδικασίες που «δεν κάνουν αποδεκτές» ούτε σκιές για σύγκρουση συμφέροντος, διαπλοκή και διαφθορά. Αλλά αυτοί είναι η εξαίρεση που δεν είναι αποδεκτή… 

ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Αυτή η Βουλή, ιδιαίτερα τα μεγάλα κόμματα έχουν μια καλή ευκαιρία. Αντί να ποτίζουν την ερημωμένη γη με κροκοδείλια δάκρυα, ας ψηφίσουν τα του οίκου τους, εφαρμόζοντας τις συστάσεις Greco και δίνοντας το καλό παράδειγμα. Προλαβαίνουν, όπως πρόλαβαν την προηγούμενη φορά ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να αλλάξουν τα φώτα στον εκλογικό νόμο στο παρά-πέντε των βουλευτικών. 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Οι γιατροί και το παραϊατρικό προσωπικό συνεχίζει να δίνει τη μάχη απέναντι στην πανδημία. Αυτήν τη φορά δεν ακούγονται χειροκροτήματα όπως τον περασμένο Μάρτη, αλλά η μάχη είναι πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη. Ας τους δώσουμε τουλάχιστον ό,τι χρειάζονται… 

ΤΖΙΧΑΝΤ: Μετά από δύο χρόνια οικογενειακής διαμονής, με τη γυναίκα και τα πέντε παιδιά του, ένας αιτητής ασύλου, πρώην μαχητής του Ισλαμικού Κράτους, συνελήφθη την Πέμπτη στην Ελλάδα. Κατηγορείται για ένταξη στον ISIS και για συνδρομή σε ανθρωποκτονία. Αρχές του μήνα, είχε συλληφθεί ακόμα ένας ύποπτος τρομοκράτης κατά τη διάρκεια τυπικού ελέγχου, ο οποίος και αυτός διέμενε οικογενειακώς στη χώρα. Τα πράγματα με τις μεταναστευτικές ροές δεν είναι πάντα τόσο απλά ή τόσο αθώα όσο θα θέλαμε να είναι. Ούτε τσουβαλιάζουμε όλους τους κατατρεγμένους, ούτε ξαφνικά γίναμε ξενοφοβικοί και άλλες μπούρδες. Σε θέματα (εθνικής) ασφαλείας τα πράγματα είναι πιο σοβαρά για να μείνουμε στα συνθήματα και στις ταμπέλες. Ευτυχώς που στην Κύπρο γίνεται σωστός έλεγχος και τηρούνται οι διαδικασίες…  

ΤΟ ΑΣΧΕΤΟ: Veto

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή 

 

Home