Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή 2022 (COP27)

Offsite Team -
06.11.2022 - 06:40

Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή 2022 (COP27)

Το Ισραήλ σε μια συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης

Όρεν Ανόλικ

Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο

Εν έτει 2022 καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε στο μέσον μιας εξαιρετικά μεγάλης κλιματικής κρίσης, η οποία ολοένα και χειροτερεύει. Εκτεταμένες πλημμύρες στο Πακιστάν βύθισαν σχεδόν το 1/3 της χώρας κάτω από το νερό και οδήγησαν στον εκτοπισμό δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από τα σπίτια τους. Καταστροφικοί τυφώνες κτύπησαν την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ και της Καραϊβικής προκαλώντας χάος σε μεγάλη κλίμακα.

Έντονη ξηρασία είχε ως αποτέλεσμα την αποξήρανση μεγάλων ποταμών στην Ευρώπη και την Κίνα. Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος των μεγάλων καταστροφών, τις οποίες οι ειδικοί του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών μας έχουν πολλάκις επαναλάβει, και οι οποίες ενδέχεται να αυξηθούν όσο συνεχίζεται η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. 

Πολιτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι κυβερνήσεων, ειδικοί, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκοί, καθώς και άτομα που διαμορφώνουν πολιτικές και την κοινή γνώμη, συναντιούνται αυτές τις μέρες στην ετήσια Διάσκεψη για το Κλίμα COP 27 στο Σιαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου για να συζητήσουν τρόπους αποτροπής της κλιματικής κρίσης. Η επιτυχία της Διάσκεψης έχει βαρύνουσα σημασία. Εξίσου σημαντική είναι, επίσης, και η προώθηση όλων των ζητημάτων στα οποία θα επικεντρωθεί η Διάσκεψη, όπως η συνέχιση των διεθνών προσπαθειών για μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, η υιοθέτηση ενός διεθνούς στόχου για την προσαρμογή και ρύθμιση της κλιματικής αλλαγής, η αύξηση της χρηματοδότησης για το κλίμα, καθώς και η προώθηση της συνεργασίας στην ανταλλαγή γνώσης και εξειδίκευσης.

Το Ισραήλ, μια χώρα σε ημι-ξηρή κλιματική ζώνη, αντιμέτωπη με παρατεταμένη λειψυδρία, υψηλές θερμοκρασίες και με περιβάλλον δύσκολο για γεωργική ανάπτυξη, έπρεπε να εφεύρει επινοητικές λύσεις. Μέσα από δεκαετίες γνώσης και εμπειρίας, το Ισραήλ βρήκε πρακτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων και είναι πρόθυμο να τους μοιραστεί και να προχωρήσει με συνεργασίες με στόχο την πραγμάτωσή τους.

Πρόκειται για προτάσεις σε τομείς με καίρια σημασία για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, όπως η αποδοτικότητα των υδάτινων πόρων και η δημιουργία νέων πηγών νερού, οι ανθεκτικές στην ξηρασία καλλιέργειες και η γεωργία ακριβείας, η δημιουργία υποκατάστατων ζωικών πρωτεϊνών και βιώσιμων καλλιεργειών, η ενεργειακή απόδοση και η αποθήκευση ενέργειας, η αποκατάσταση και προστασία των δασών σε άγονες περιοχές, η κυκλική οικονομία και η παραγωγή νέων πρώτων υλών φιλικών στο κλίμα και το περιβάλλον. Πολλές άλλες ιδέες προέρχονται από την ενεργή και ευαισθητοποιημένη κοινωνία των πολιτών, η οποία συμβάλλει με τη σειρά της στο διάλογο και τις δράσεις για το κλίμα και το περιβάλλον. Πολύ συχνά, αυτές οι ιδέες ενσωματώνονται στη συνέχεια και στο κυβερνητικό έργο. 

Εμμένοντας στη  πρόταση του για διάθεση αυτών των προτάσεων, το Ισραήλ συμμετέχει για πρώτη φορά στην Διάσκεψη COP27 με δικό του περίπτερο. Το περίπτερο εστιάζει στην κλιματική  καινοτομία για την κλιματική αλλαγή, και προγραμματίζονται δεκάδες εκδηλώσεις που στοχεύουν στη δημιουργία διεθνών και περιφερειακών συνεργειών στη Μέση Ανατολή. Πιστεύουμε πως η περιφερειακή και διεθνής συνεργασία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση των κλιματικών προκλήσεων.

Επομένως, ο στόχος μας είναι μέσα από κάθε εκδήλωση στο ισραηλινό περίπτερο να προκύπτουν μακροχρόνιες συνεργασίες και πρόοδος. Επιπλέον, συμμετάσχει στη Διάσκεψη μια ιδαίτερα μεγάλη αποστολή ισραηλινών υψηλόβαθμων αξιωματούχων με εκπροσώπους από διάφορους τομείς.

Για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, η ανθρωπότητα χρειάζεται πρακτικές και εφαρμοσμένες λύσεις προκειμένου να επιτευχθεί ανθεκτικότητα στις κλιματικές μεταβολές και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα. Δράσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της προσαρμοστικής ικανότητας των χωρών και των κοινοτήτων που έχουν ήδη επηρεαστεί. Που θα μπορούν, επιπλέον, να βοηθήσουν στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών. 

Η διεθνής σύμπραξη και η από κοινού αντιμετώπιση των κρίσεων που σχετίζονται με το κλίμα αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ενδυνάμωση της οικονομίας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και προώθησης της ευημερίας των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα διαφυλάσσει την προστασία της φύσης, το κλίμα και οικολογική ποικιλομορφία. 

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Κύπρου να αναλάβει συντονιστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην περιοχή. Το Ισραήλ δεσμεύεται, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο, να υποστηρίξει αυτήν την ενέργεια και να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να πετύχει. Το 2022 συμμετείχαμε σε σημαντικά συνέδρια που διοργανώθηκαν στην Κύπρο, μαζί με άλλους φορείς στη περιοχή, που κι αυτοί αντιλαμβάνονται την ανάγκη να ενώσουμε τα χέρια προς όφελος των πολιτών μας.

Αναμφίβολα, όλοι έχουμε ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε για την αποτροπή της κλιματικής κρίσης. Ευελπιστούμε πως η Διάσκεψη στο Σιαρμ Ελ Σέιχ θα έχει επιτυχή κατάληξη και θα σηματοδοτήσει ένα θετικό σηµείο καµπής για το μέλλον της ανθρωπότητας. 

Home