Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία

Offsite Team -
18.03.2022 - 15:50

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία

* Του Άντρου Κυπριανού

Πολλά λέχθηκαν και γράφτηκαν για τον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Παραβιάζει την κυριαρχία ανεξάρτητου κράτους και την εδαφική ακεραιότητα του, που μαζί με τη μη επέμβαση στα εσωτερικά κρατών, είναι συστατικά στοιχεία του Διεθνούς Δικαίου που πρέπει να γίνονται πάντα σεβαστά. 

Αυτή πρέπει να είναι η θέση όλων ανεξάρτητα από το ποιός είναι ο επιτιθέμενος και ποιός δέχεται την επίθεση. Δεν γίνεται όταν επιτίθεται η Ρωσία να «διαρρηγνύουμε τα ιμάτια μας» αλλά όταν επιτίθενται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ ή η Ε.Ε. να «σφυρίζουμε αδιάφορα» ή το αντίθετο. Τέτοια παραδείγματα υποκρισίας της Δήσυς υπάρχουν πάμπολλα: Σερβία, Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη, και βέβαια Κύπρος. Αυτό ισχύει βέβαια και για το ποιός δέχεται την επίθεση. Δεν γίνεται τώρα να αντιδρούμε γιατί τα θύματα είναι ορθόδοξοι χριστιανοί ή ξανθοί και να αδιαφορούμε όταν αυτά είναι μουσουλμάνοι ή μελαμψοί, όπως κάνουν πλείστες κυβερνήσεις. 

Αξιοσημείωτη είναι και η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις κυρώσεις. Στην περίπτωση της Ρωσίας εξαντλούν όλη την σκληρότητα τους, ενώ όταν τα στρατηγικά τους συμφέροντα επιβάλλουν (δες Τουρκία- Κύπρος) κωφεύουν. Δεν γίνεται όταν οι πρόσφυγες είναι ξανθοί η Ένωση να ανοίγει την αγκαλιά της ενώ όταν είναι μελαμψοί να πληρώνει την Τουρκία για να τους κρατήσει.

Προκύπτει όμως και ένα άλλο ερώτημα: Έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε και να επικρίνουμε ενέργειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και που υπέθαλψαν τις συγκρούσεις; Το αντίθετο θα ήταν αντιδιαλεκτικό και υποκριτικό και δεν θα έδινε ολοκληρωμένη εικόνα για το πλαίσιο και τα διακυβεύματα αυτής της σύγκρουσης και της κάθε σύγκρουσης. Απλώς εξυπηρετεί τους πάγιους στόχους της Δύσης και της Δεξιάς που θέλουν οι ευθύνες τους να αποκρύβονται και να μην τους απονέμονται ποτέ. 

Ποιός ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ στο σύγχρονο κόσμο; Αποδεχτήκαμε ότι στόχος του είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας; Ποιός ο λόγος επέκτασης του σε κάθε γωνιά του πλανήτη; Γιατί θέλει να περικυκλώσει την Ρωσία; Αποδεχτήκαμε ότι είναι οι προστάτες του Διεθνούς Δικαίου και του δικαίου γενικά; Του αναθέσαμε τον ρόλο του διεθνούς χωροφύλακα; 

Ούτε η προϊστορία του, ούτε η σύγχρονη του δράση συνηγορεί σε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως οι παρεμβάσεις του σε κάθε γωνιά του πλανήτη μόνο αστάθεια, πολέμους και καταστροφές προκαλεί. Στις πλείστες περιπτώσεις μάλιστα οι επεμβάσεις του βασίζονται στο ψέμα και αφορούν ανθρώπους που οι ίδιοι εξέθρεψαν. 

Τέλος, χρειάζεται και εμείς εδώ στην Κύπρο να αντλήσουμε κάποια διδάγματα από το τί συνέβη στην Ουκρανία. 

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξώθησαν τον Ζελένσκι να προβεί σε ενέργειες (ένταξη στο ΝΑΤΟ, αντιπαράθεση με Ρωσία) υποσχόμενοι στήριξη του. Αυτός θεωρώντας ότι είχε ισχυρή στήριξη ρίσκαρε έναντι της Ρωσίας. Όταν η Ρωσία επιτέθηκε οι πάντες ξεκαθάρισαν ότι η στήριξη τους θα είναι πολιτική, οικονομική αλλά ως εκεί. 

Ας το θυμόμαστε για την δική μας περίπτωση, όταν καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες στον λαό και όταν ακούμε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. 

Καταδικάζουμε λοιπόν τον απάνθρωπο και καταστροφικό πόλεμο. Την ρωσική επίθεση. Καταδικάζουμε όμως και τον ρόλο των Δυτικών. Απαιτούμε τερματισμό του πολέμου, αλλά και τη διάλυση του ΝΑΤΟ που αποτελεί κίνδυνο για όλο τον πλανήτη. 

*Τεως ΓΓ ΚΕ ΑΚΕΛ

Βιωσιμότητα: Το μεγάλο στοίχημα των κυπριακών πόλεων

Offsite Team -
22.06.2022 - 13:45

Βιωσιμότητα: Το μεγάλο στοίχημα των κυπριακών πόλεων

Του Γιάννη Αρμεύτη*

Πριν από μερικές ημέρες το έγκριτο καναδικό περιοδικό Corporate Knights δημοσίευσε το Sustainable Cities Index, την ετήσια έκθεσή του δηλαδή σε σχέση με τις πιο βιώσιμες πόλεις του πλανήτη. Ειδικοί και αρθρογράφοι του περιοδικού, χρησιμοποιούν μία σειρά παραμέτρων για την αξιολόγηση των υπό εξέταση πόλεων, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά κάτοικο, η έκταση των δημόσιων χώρων, η αναλογία πρασίνου, η διαχείριση του νερού, η αποδοτικότητα του οδικού δικτύου και των υποδομών, καθώς και η εξάρτηση των κατοίκων τους από τα αυτοκίνητα.

Η αναφορά στην τελευταία και μόνο παράμετρο, είναι αρκετή για να κατανοήσουμε έναν από τους λόγους που οι κυπριακές πόλεις δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των βιώσιμων πόλεων. Δεν είναι ωστόσο η μόνη, αφού γενική παραδοχή πολιτών και αρμοδίων, είναι πλέον η ανάγκη προώθησης σημαντικών αλλαγών που να βελτιώνουν το αστικό περιβάλλον των κυπριακών πόλεων και κατά συνέπεια να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.  

Κομβικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση η ενίσχυση του κράτους

Στην Κύπρο έχουν γίνει σημαντικά βήματα, σε διάφορα επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Η εισαγωγή καλών πρακτικών από το εξωτερικό, η καθιέρωση συστημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως τα πράσινα σημεία και η προσπάθεια δημιουργίας δικτύων διακίνησης χωρίς τη χρήση ιδιωτικών οχημάτων, είναι παραδείγματα που θα πρέπει να σημειώνονται. Παράλληλα όμως θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό ότι η χώρα μας έχει πολλές από τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για την ταχεία ενσωμάτωση ευρύτερων «πράσινων» λύσεων.

Όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, η προώθηση των λύσεων αυτών προϋποθέτει το σχεδιασμό και τη στήριξη του κράτους, είτε σε κεντρικό, είτε σε αποκεντρωμένο επίπεδο.  Όπως δείχνει άλλωστε η ευρωπαϊκή εμπειρία, οι χώρες που καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις στο ζήτημα της πράσινης μετάβασης, είναι εκείνες όπου το κράτος σχεδίασε και υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο πλάνο, προωθώντας παράλληλα κίνητρα προς τους πολίτες τους να ενσωματώσουν πράσινες πρακτικές στην καθημερινότητά τους.

Οι πόλεις μας πρέπει να αλλάξουν

Η ανάπτυξη του αστικού ιστού στην Κύπρο χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες που εξηγούνται μεν ιστορικά, μας έχουν αφήσει δε δύσκολες παρακαταθήκες που θα πρέπει να διαχειριστούμε. Η ευρεία διάδοση των single family homes, παράλληλα με την έλλειψη ενός συνολικού πολεοδομικού σχεδιασμού κατά το παρελθόν, έχουν εντείνει το πρόβλημα του urban sprawl, το οποίο με τη σειρά του έχει σημαντικές επιπτώσεις: Το κυκλοφοριακό, η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για τις μεταφορές, η σπατάλη χρόνου για τη διακίνηση των ανθρώπων, αλλά και η έλλειψη της αίσθησης της συνέχειας της πόλης, αποτελούν στοιχεία που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. 

Με αυτό λοιπόν ως δεδομένο, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από το κράτος, που θα επιτελούν δύο βασικούς στόχους:

  • Τη διαμόρφωση πράσινων πόλεων
  • Την απεξάρτηση των ανθρώπων από τη χρήση ιδιωτικών οχημάτων 

Αναφορικά με την επίτευξη του πρώτου στόχου, είναι αναγκαία η εφαρμογή ολοκληρωμένων master plans, που να εισάγουν ουσιαστικές αλλαγές εντός των πόλεων της Κύπρου. Η αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων χώρων και η μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου, η δημιουργία περιαστικών και αστικών χώρων πρασίνου, αλλά και πιο ριζικές αλλαγές, όπως η εισαγωγή των πράσινων διαδρομών, ενός δικτύου δηλαδή ήπιας κυκλοφορίας για πεζούς και ποδηλάτες, κατά μήκος του οποίου θα υπάρχει βλάστηση, αποτελούν παρεμβάσεις με άμεσο αντίκτυπο. 

Η πόλη μου, η Λεμεσός αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα της ανάγκης παρεμβάσεων, καθώς διαθέτει μόλις 2τμ πρασίνου ανά κάτοικο. Κατά το παρελθόν έγιναν προσπάθειες με στόχο την αύξηση αυτής της αναλογίας, ορισμένες από τις οποίες ήταν εξαιρετικά πετυχημένες και αγκαλιάστηκαν από τους Λεμεσιανούς, όπως το γραμμικό πάρκο της πόλης. Η απουσία ωστόσο ενός συνολικού σχεδίου τέτοιων διαδρομών, έχει -μεταξύ άλλων- αποκλείσει τους κατοίκους από τη δυνατότητα να διακινούνται πεζοί, απρόσκοπτα στην πόλη.

Εξίσου σημαντικός είναι ο δεύτερος πυλώνας, που σχετίζεται με τη δημιουργία εναλλακτικών επιλογών για τους ανθρώπους, πέραν της χρήσης των ιδιωτικών τους οχημάτων. Τα όσα συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο ο πόλεμος που εξελίσσεται σήμερα, επαναβεβαιώνουν ότι το μοντέλο της διακίνησης με προσωπικά οχήματα, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, δεν είναι ούτε περιβαλλοντικά, ούτε οικονομικά βιώσιμο. 

Ως Κύπριοι είμαστε τυχεροί καθώς ζούμε σε ένα τόπο που μας επιτρέπει να ενσωματώσουμε «πράσινες» λύσεις, ευκολότερα από άλλους. Η εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών μονάδων είναι κάτι που θα οδηγήσει σε παραγωγή καθαρής και οικονομικής ενέργειας, αποτελώντας μία μόνο από τις πολλές ευκαιρίες που μας παρέχουν τα χαρακτηριστικά του τόπου μας. Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με το σωστό σχεδιασμό και τη βούληση του κράτους, που θα μας επιτρέψουν στο μέλλον να αισθανόμαστε υπερήφανοι λόγω ένταξης των κυπριακών πόλεων σε εκθέσεις όπως το Sustainable Cities Index.

* Αρχιτέκτονας, μέλος της Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό»

Home