Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις γυναίκες

Offsite Team
- 18.01.2021

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις γυναίκες

Thumbnail
Βια, Δικαιώματα και Γυναικεία Ηγεσία

 

*της Μαρίας Βασιλείου

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του Κορωνοιού στην παγκόσμια κοινωνία και τις αγορές, προκαλούν οπισθοδρόμηση στο ζήτημα της ισότητας των φύλων. 

Γυναίκες ηγέτες στον τομέα τους από όλο τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, Reykjavik, για να εξετάσουν την παγκόσμια πρόοδο ως προς την κατάκτηση της ισότητας των φύλων.  Φέτος, το Reykjavik Global Forum πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 700 και πλέον ηγετών από όλο τον κόσμο. Όπως ήταν αναμενόμενο, τις συζητήσεις μονοπώλησαν οι επιπτώσεις της πανδημίας στα δικαιώματα και την γυναικεία ηγεσία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Reykjavik Equality Index»  ακόμα και στις χώρες του G7 καταγράφεται στασιμότητα στην ισότητα και στην γυναικεία ηγεσία. Φαίνεται ότι οι ανασφάλειες που βιώνουν οι πολίτες τους ωθούν σε παραδοσιακά στερεότυπα ηγεσίας και δίνουν το  προβάδισμα στους άνδρες πολιτικούς. Σημειώνεται, όμως,  ότι χώρες με γυναικεία ηγεσία όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Νέα Ζηλανδία και άλλες, επέδειξαν καλύτερα αντανακλαστικά στην πανδημία.

Οι «Women Political Leaders» στο «Reykjavik Global  Forum», αναγνώρισαν ότι, οι γυναίκες έχουν επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης της πανδημίας. Ως επαγγελματίες φροντιστές της υγείας, είναι στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής κρίσης. Ως μητέρες και μέλη της οικογένειας, παρέχουν αμισθί τις φροντίδες τους σε κάθε κατεύθυνση για να λειτουργεί σωστά το νοικοκυριό τους και επιπλέον φροντίζουν όσα μέλη της οικογένειας τους είναι ευπαθή ή νοσούν, άλλες εγκαταλείποντας την εργασία τους ή άλλες σημαντικές επιλογές τους ή και ταυτόχρονα μπορεί να εργάζονται από το σπίτι τους.

Περαιτέρω, η πανδημία και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης διαταράσσουν την ζωή των πολιτών, βγάζοντας στην επιφάνεια σημαντικές παθογένειες της σύγχρονης κοινωνίας, όπως ενδοοικογενειακή βία με θύμα κυρίως γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο.  Με αφορμή τα πιο πάνω ευρήματα, διέγνωσαν την ανάγκη του σχεδιασμού της «επόμενης ημέρας». Ο 21ο αιώνας μας καλεί να δημιουργήσουμε μία ισόρροπη και ανθεκτική κοινωνία.

Πρωταρχικός στόχος, να συμμετέχουν γυναίκες σε ίσο ποσοστό με τους άνδρες, χωρίς διακρίσεις, με δικαιοσύνη, με πίστη στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και με όραμα που θα διασφαλίσει ένα ειρηνικό μέλλον στις γενιές που θα ακολουθήσουν. 

Γιατί οι γυναίκες με την συνολική προσφορά τους, έχουν κερδίσει το δικαίωμα για να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στις διεκδικήσεις τους. Και γιατί η συνεισφορά τους στον διάλογο και τον ανασχεδιασμό μίας ασφαλέστερης και δικαιότερης κοινωνίας  είναι ουσιαστική και πολύτιμη.

Είναι επίσης στατιστικά αποδεδειγμένο, ότι,  οι γυναίκες ηγέτες έχουν ενσυναίσθηση και αξιολογούν με ακρίβεια τις καταστάσεις έντασης με αποτέλεσμα να αντιδρούν άμεσα και με στόχο την επίλυση των προβλημάτων.

Και για να επιτύχουμε τη μετάβαση στην πλήρη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών του κόσμου, θα πρέπει η εκπαίδευση, η νομοθεσία και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός να εξουδετερώνουν κάθε εμπόδιο για την ίση συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και οικονομική ηγεσία.

Οι επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε εμείς οι γυναίκες, πρωτίστως, ότι, εκτιμούμε το φύλο μας και το εμπιστευόμαστε. Ψηφίζουμε ΓΥΝΑΙΚΕΣ για την κατάκτηση της ισότητας των φύλων και για να δώσουμε ένα τέλος στην έμφυλη βία. 

Η έμφυλη βία είναι οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Ακόμη και οι απειλές τέτοιων πράξεων, όπως ο εξαναγκασμός ή/και η στέρηση ελευθερίας – αποτελούν έμφυλη βία.  Εμπεριέχει τη χρήση υπαρκτής ή υποτιθέμενης δύναμης – εξουσίας και χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας και «σωφρονισμού» των ατόμων που την υφίστανται και πηγάζει από την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα στις σχέσεις κοινωνικής ισχύος/εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος τους.

Η Κύπρος επιβάλλεται να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για εναρμόνιση νομοθεσιών και πρακτικών σε επαγγελματικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο σε σχέση με την ισότητα. Ξεκινώντας από εμάς, με τη ψήφο μας, υποχρέωση μας είναι, η Κατάκτηση της Ισότητας των Φύλων, ώστε να διδάξουμε τις επόμενες γενιές την αξία της συμμετοχής, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της ισότητας.

*Αριστίνδην Υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας- ΔΗΚΟ, Νομικός- Διαμεσολαβητής/ Σύμβουλος Αφερεγγυότητας

Home