Το ράλλυ των αδιάφθορων και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία

Το ράλλυ των αδιάφθορων και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους!

Του Μιχάλη Δαμιανού 

Η πραγματική, αν υπάρχει, βούληση της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της διαφθοράς και τις διαπλοκής δεν πρέπει να εκφράζεται με έκτακτες και κατεπείγουσες συσκέψεις στο Προεδρικό. Αυτά είναι κινήσεις πανικού μπροστά σε μια κοινωνία που έχει φτάσει στα όρια των αντοχών της, παρακολουθώντας αυτό τον πολιτικό ξεπεσμό. Έπρεπε, δηλαδή, να βγουν στη φόρα τα ρεζιλίκια από τον Al Jazeera για να υπάρξει η δήθεν ευαισθησία και το ξαφνικό ενδιαφέρον να ληφθούν μέτρα και να προωθηθούν νομοθεσίες; Μήπως όλα αυτά τα χρόνια, οι εκθέσεις αρμοδίων επιτροπών της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών, όπως η Greco και η Moneyval, αλλά και ανεξάρτητοι διεθνείς φορείς δεν αποκάλυπταν την έκταση της διαπλοκής και της διαφθοράς στην Κύπρο; 

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά παρουσιάζεται ανέτοιμη να διαχειριστεί τέτοιου είδους κρίσεις και κυρίως εμφανίζεται αυτοκαταστροφική καθώς επέτρεψε να συνεχίζονται πρακτικές που πληγώνουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια του κράτους μας λόγω του τρόπου διαχείρισης του προγράμματος των πολιτογραφήσεων. Ένα βίντεο, όσο παράξενο κι αν φαίνεται για κάποιους, δεν ¨σκότωσε¨ μόνο το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων. Δυστυχώς, επανέφερε σκιές πάνω από την κυπριακή οικονομία και πιο συγκεκριμένα στο ρόλο της Κύπρου ως κέντρο παροχής υπηρεσιών. Η Κύπρος για χρόνια ήταν στο στόχαστρο του διεθνούς οικονομικού παράγοντα με κατηγορίες για ξέπλυμα  βρώμικου χρήματος και άλλες ύποπτες δραστηριότητες από ξένους μεγιστάνες που χρησιμοποιούσαν ως βάση το νησί. 

Με πολλές θυσίες, οι Κύπριοι επαγγελματίες, κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα. Άλλαξαν οι  διαδικασίες για να γίνονται όλα με περισσότερη διαφάνεια και στο πλαίσιο της απόλυτης νομιμότητας. Οι Κύπριοι λογιστές, δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες έδιωξαν πελάτες.  Οι τράπεζες έκλεισαν λογαριασμούς.  Όλα αυτά για να μην υπάρχει η αμφιβολία ότι δεν είμαστε νόμιμοι και καθαροί.  Η αυστηρότητα έφθασε σε υψηλά επίπεδα, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι είναι  πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο γρήγορο να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, π.χ. σε τράπεζες της Γερμανίας, παρά να ανοίξεις λογαριασμό στην Κύπρο. Όλα αυτά τα χρόνια οι επαγγελματίες στον χρηματοοικονομικό τομέα,  ¨οργώσαμε¨ ολόκληρο τον κόσμο για να πείσουμε πελάτες από δυτικές χώρες, αφού η Ρωσία τέθηκε στην ουσία εκτός επιλογών, να εγκατασταθούν στην Κύπρο ή να μεταφέρουν τις έδρες των επιχειρήσεων τους στην Κύπρο.  Τα καταφέραμε σε ένα σημαντικό βαθμό, ωστόσο, τα όσα πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των ξένων απέναντι στο κυπριακό σύστημα. Μάλιστα, τα πρώτα αρνητικά σημάδια άρχισαν να διαφαίνονται με ελβετικές τράπεζες να δημιουργούν προβλήματα σε κυπριακές εταιρείες σε ότι αφορά το άνοιγμα και τη διαχείριση λογαριασμών. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ως πότε αυτό θα συνεχιστεί και κατά πόσο θα επεκταθεί.

Πλέον, έχουμε εισέλθει σε μια οικονομική περίοδο χωρίς επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, με τον τουρισμό σε μηδενική βάση και τον τομέα των κατασκευών σε ύφεση. Πρέπει να στηρίξουμε την πατρίδα μας ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αποφεύγοντας από πλευράς κυβέρνησης το αχρείαστο και ανούσιο ράλλυ των ¨αδιάφθορων¨. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.

* Ο Μιχάλης Δαμιανός είναι Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ 

Home