Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

2km λεωφορειολωρίδα στην είσοδο της Λευκωσίας για το park & ride

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 17.07.2023

2km λεωφορειολωρίδα στην είσοδο της Λευκωσίας για το park & ride

Έτοιμη τον Σεπτέμβριο - Ο σχεδιασμός για το park & ride από ΓΣΠ

Άλλο ένα βήμα προς επίλυση του βραχνά που προκαλεί το κυκλοφοριακό στη Λευκωσία αποφασίστηκε από το Υπουργείο Μεταφορών. Με στόχο την απάμβλυνση της τροχαίας κίνησης πριν την είσοδο της Λευκωσίας και την ομαλή εφαρμογή του park and ride που θα μεταφέρει εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από το Στάδιο στο κέντρο της πόλης αποφασίστηκε η κατασκευή άλλης μιας λεωφορειολωρίδας με σκοπό να λειτουργήσει εντός Σεπτεμβρίου.

Όπως εξήγησε στην Offsite News ο Υπουργός Μεταφορών Άλέξης Βαφεάδης, η λεωφορειολωρίδα θα συνδέει το ΓΣΠ με τη λεωφόρο Αθαλάσσας στο ύψος των Φώτων Καλησπέρα.  Το μετρο αυτό θα εξυπηρετήσει το σύστημα park & ride.και είναι ένα άμεσο μέτρο που θέλουμε να λειτουργήσει το συντομότερο. Ο κ. Βαφεάδης τόνισε ότι η λεωφορειολωρίδα θα προστεθεί σε αυτές που υπάρχουν κατά μήκος της λεωφόρου Μακαρίου.

Η λεωφορειολωρίδα θα βρίσκεται πλησίον του ανισόπεδου κυκλοφοριακού κόμβου (κάτω από το highway) και θα τερματίζεται στη συμβολή της λεωφόρου Λεμεσού με τη  Λεωφόρο Αθαλάσσας. Οι εργασίες θα αρχίσουν άμεσα και το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα προσφέρει συμβόλαια σε ιδιώτες εργολάβους για την ολοκλήρωση των εργασιών. Το έργο θα επιβλέπεται από μηχανικό των Δημοσίων Έργων.

Οι σχεδιασμοί του Υπουργείου περιλαμβάνουν την υλοποίηση λεωφορειολωρίδας κατά μήκος του αστικού τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Α1 (μήκους περίπου 1800μ), από σημείο βόρεια του ανισόπεδου κόμβου ΓΣΠ μέχρι τη συμβολή των Λεωφόρων Λεμεσού και Αθαλάσσας (φώτα τροχαίας «Καλησπέρα»), ακολουθώντας όδευση κάτω από την αερογέφυρα δια μέσου του κυκλικού κόμβου Βιομηχανικής Στροβόλου, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο οδόστρωμα.

Στα φώτα τροχαίας «Καλησπέρα», θα γίνει ειδική διαμόρφωση για παραχώρηση προτεραιότητας στο λεωφορείο, ώστε αυτό να παρακάμπτει τις ουρές οχημάτων που παρατηρούνται ιδιαίτερα κατά την πρωινή αιχμή.

Το έργο θα προωθηθεί από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων όπου το Τμήμα Δημοσίων Έργων, δίνοντας προτεραιότητα στην κατασκευή της λεωφορειολωρίδας, ανέλαβε την κατασκευή της με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο 2023.

>>>>Διαβάστε επίσης: Βαφεάδης: Με σχεδιασμό για τα επόμενα 5-10 χρόνια η επίλυση κυκλοφοριακού<<<<

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου η Βουλή ψήφισε  τροποποίηση του περί της Επαγγελματικής Άδειας Οδηγού Νόμου, ώστε να παρασχεθεί δυνατότητα σε Ευρωπαίους πολίτες να εργοδοτηθούν στην Κύπρο ως οδηγοί λεωφορείων αρκεί να γνωρίζουν τη  ελληνική γλώσσα.

Στην ουσια οι ανάδοχοι θα  προσεγγίσουν Ελλαδίτες οδηγούς αρκεί να κατέχουν λευκό ποινικό μητρώο από τη χώρα τους και εντός 9 μηνών να εξασφαλίσουν το λευκό  ποινικό μητρώο από την Κυπριακή Αστυνομία.

Πρόκειται για τον περί της Επαγγελματικής Άδειας Οδηγού (Τροποποιητικό) Νόμο του 2023. (Πρόταση νόμου του κ. Μαρίνου Μουσιούττα εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων). Από τους παρόντες 43 βουλευτές, υπέρ ψήφισαν 32, ενώ 11 εναντίον.

Γιώργος Μιχαηλίδης

Home