Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

4 Σεπτεμβρίου λειτουργεί η λεωφορειολωρίδα στην είσοδο της Λευκωσίας

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 15.08.2023

4 Σεπτεμβρίου λειτουργεί η λεωφορειολωρίδα στην είσοδο της Λευκωσίας

Θα ελέγχει η Αστυνομία για να μην εισέρχονται αυτοκίνητα

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει η νέα λεωφορειολωρίδα στο κέντρο της Λευκωσίας που θα απαμβλύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη η λεωφορειολωρίδα θα είναι έτοιμη προς χρήση στις 04 Σεπτεμβρίου 2023. 

 Η  λεωφορειολωρίδα θα συνδέει το ΓΣΠ με τη λεωφόρο Αθαλάσσας στο ύψος των Φώτων Καλησπέρα.  Το μετρο αυτό θα εξυπηρετήσει το σύστημα park & ride.. Ο κ. Βαφεάδης τόνισε ότι η λεωφορειολωρίδα θα προστεθεί σε αυτές που υπάρχουν κατά μήκος της λεωφόρου Μακαρίου.

Η λεωφορειολωρίδα θα βρίσκεται πλησίον του ανισόπεδου κυκλοφοριακού κόμβου (κάτω από το highway) και θα τερματίζεται στη συμβολή της λεωφόρου Λεμεσού με τη  Λεωφόρο Αθαλάσσας. Οι εργασίες ήδη  άρχισαν και το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα προσφέρει συμβόλαια σε ιδιώτες εργολάβους για την ολοκλήρωση των εργασιών. Το έργο θα επιβλέπεται από μηχανικό των Δημοσίων Έργων.

Οι σχεδιασμοί του Υπουργείου περιλαμβάνουν την υλοποίηση λεωφορειολωρίδας κατά μήκος του αστικού τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Α1 (μήκους περίπου 1800μ), από σημείο βόρεια του ανισόπεδου κόμβου ΓΣΠ μέχρι τη συμβολή των Λεωφόρων Λεμεσού και Αθαλάσσας (φώτα τροχαίας «Καλησπέρα»), ακολουθώντας όδευση κάτω από την αερογέφυρα δια μέσου του κυκλικού κόμβου Βιομηχανικής Στροβόλου, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο οδόστρωμα.

Στα φώτα τροχαίας «Καλησπέρα», θα γίνει ειδική διαμόρφωση για παραχώρηση προτεραιότητας στο λεωφορείο, ώστε αυτό να παρακάμπτει τις ουρές οχημάτων που παρατηρούνται ιδιαίτερα κατά την πρωινή αιχμή.

Έγινε σύσκεψη

Όπως πληροφορείται η Offsite News το θέμα απασχόλησε και το Αρχηγείο Αστυνομίας όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπεύθυνος για την οδική ασφάλεια στο Αρχηγείο     Αστυνομίας     Γιώργος Μιλής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αστυνομία έχει στα σκαριά σχέδιο ώστε στη λεωφορειολωρίδα να μην εισέρχονται ιδιωτικά οχήματα.

Τι είναι το σύστημα park & ride

Το σύστημα park and ride θα τεθεί σε λειτουργία αφού το Υπουργείο θα μεταφέρει  μαζικά εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το Στάδιο ΓΣΠ αρχικά προς το κέντρο της Λευκωσίας. Το Υπουργείο προχώρησε ήδη σε συμφωνία με το ΓΣΠ ώστε να σταθμεύουν τα λεωφορεία και να μεταφέρουν κόσμο στις δουλειές τους. 

.>>>>Διαβάστε επίσης: Βαφεάδης: Βάζει λεωφορεία στο ΓΣΠ – Θα παίρνουν μαζικά εργαζόμενους στη δουλειά<<<<

Το Υπουργείο ήδη τροχιοδρόμησε τη συμφωνία για τον εντοπισμό νέων σταθμών αφού βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΚΟΑ για τη χρήση του Μακαρείου Σταδίου, ενώ ψάχνει να καλύψει και άλλες περιοχές όπως τη λεωφόρο Στροβόλου. Η έλλειψη οδηγών  όμως δεν   αφήνει περιθώρια για υλοποίηση των σχεδιασμών. Την ίδια ώρα γίνονται σκέψεις και για άλλες διαδρομές όπως η μεταφορά του κοινού στο Δικαστήριο Λευκωσίας με λεωφορείο κάτι που θα αποσυμφορήσει την κίνηση στην περιοχή αυτή. Ψάχνουν οδηγούς

Μετά την ψηφιση της νομοθεσίας που τροποποίησε  τον περί της Επαγγελματικής Άδειας Οδηγού Νόμου, ώστε να παρασχεθεί δυνατότητα σε Ευρωπαίους πολίτες να εργοδοτηθούν στην Κύπρο ως οδηγοί λεωφορείων αρκεί να γνωρίζουν τη  ελληνική γλώσσα το Υπουργείο ψάχνει οδηγούς για την εφαρμογή του. Όπως ανέφερε ο κ. Βαφεάδης ζητούνται οδηγοί, αλλά ο ακριβής αριθμός θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που θα προκύψουν. 

Στην ουσία οι ανάδοχοι θα  προσεγγίσουν Ελλαδίτες οδηγούς αρκεί να κατέχουν λευκό ποινικό μητρώο από τη χώρα τους και εντός 9 μηνών να εξασφαλίσουν το λευκό  ποινικό μητρώο από την Κυπριακή Αστυνομία.

Το σύστημα door to door 

Οι αρμόδιοι θέλουν να εφαρμόσουν το σύστημα door to door στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Στροβόλου., αφού μέσω των λεωφορειών θα μεταφέρονται μαθητές από και προς τα σχολεία τους. Στους στόχους είναι η επέκταση του συστήματος σε ολόκληρη τη Λευκωσία, αλλά και στη Λεμεσό, όπου σύμφωνα με τον Υπουργό Αλέξη Βαφεάδη το πρόβλημα του κυκλοφοριακού είναι πολύ σοβαρό. Ο Υπουργός ανέφερε στην Offsite News ότι οι διεργασίες για την εφαρμογή του συστήματος βρίσκονται σε καλό σημείο.

Γιώργος Μιχαηλίδης

Home