Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυκλοφοριακό: Ψάχνουν οδηγούς λεωφορείων με το κερί - Στον «αέρα» οι σχεδιασμοί

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 28.06.2023

Κυκλοφοριακό: Ψάχνουν οδηγούς λεωφορείων με το κερί - Στον «αέρα» οι σχεδιασμοί

Τα σύστήματα door to door και park and ride δεν μπορούν να εφαρμοστούν όπως σχεδιάστηκαν - Γιατί δεν βρίσκουν οδηγούς

Οι δυο από τους πολλούς  στόχους  του Υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη για την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος δηλαδή το park and ride και το door το door σύστημα κινδυνεύουν να τιναχτούν  στον αέρα λόγω έλλειψης οδηγών. Οι ανάδοχοι που έχουν υπό την ευθύνη τους τις εταιρείες μέσων μεταφοράς δεν βρίσκουν οδηγούς και ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης ψάχνει τρόπους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η εξευρεση Κυπρίων οδηγών είναι δύσκολη αφού πολλοί οδηγοί επιλέγουν να δουλέψουν σε φορτηγά ή αλλού.

Το σύστημα door to door 

Οι αρμόδιοι θέλουν να εφαρμόσουν το σύστημα door to door στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεια του Στροβόλου., αφού μέσω των λεωφορειών θα μεταφέρονται μαθητές από και προς τα σχολεία τους. Στους στόχους είναι η επέκταση του συστήματος σε ολόκληρη τη Λευκωσία, αλλά και στη Λεμεσό, όπου σύμφωνα με τον Υπουργό Αλέξη Βαφεάδη το πρόβλημα του κυκλοφοριακού είναι πολύ σοβαρό.

Το σύστημα park  and ride

Το σύστημα park and ride που ο Υπουργός θέλει να εφαρμοστεί με τη χρήση λεωφορείων που θα μεταφέρουν μαζικά εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το Στάδιο ΓΣΠ αρχικά προς το κέντρο της Λευκωσίας βρίσκεται και αυτό στον αέρα, λόγω έλλειψης οδηγων. Το Υπουργείο προχώρησε ήδη σε συμφωνία με το ΓΣΠ ώστε να σταθμεύουν τα λεωφορεία και να μεταφέρουν κόσμο στις δουλειές τους. Το Υπουργείο ήδη τροχιοδρόμησε τη συμφωνία για τον εντοπισμό νέων σταθμών αφού βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΚΟΑ για τη χρήση του Μακαρείου Σταδίου, ενώ ψάχνει να καλύψει και άλλες περιοχές όπως τη λεωφόρο Στροβόλου. Η έλλειψη οδηγών  όμως δεν   αφήνει περιθώρια για υλοποίηση των σχεδιασμών. Την ίδια ώρα γίνονται σκέψεις και για άλλες διαδρομές όπως η μεταφορά του κοινού στο Δικαστήριο Λευκωσίας με λεωφορείο κάτι που θα αποσυμφορήσει την κίνηση στην περιοχή αυτή.

Γιατί δεν βρίσκουν οδηγούς από την Ε.Ε.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Μεταφορών στην Offsite News η έλλειψη οδηγών δεν επιτρέπει ούτε και την εκμετάλλευση οδηγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη,, οι οδηγοί για να δουλέψουν στην Κύπρο πρέπει να εξασφαλίσουν λευκό ποινικό μητρώο από την Αστυνομία. Η έκδοση του μητρώου μπορεί να καθυστερήσει ως και έξι μήνες  γι αυτό είναι δύσκολο ένας Ευρωπαίος πολίτης να βρεθει στην Κύπρο για να δουλέψει και να αναμένει τόσο καιρό για το μητρώο.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών,  ο πρόεδρος της Επιτροπής βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ζήτησε όπως οι Ευρωπαίοι οδηγοί που έρχονται στην Κύπρο να εργάζονται με  το λευκό  ποινικό μητρώο της χώρας τους και εντός 9 μηνών να εξασφαλίζουν μητρώο από την Αστυνομία.

>>>>Διαβάστε επίσης: Χιλιάδες τα κυρτώματα στους δρόμους δεν πληρούν προδιαγραφές Ε.Ε.<<<<

Ο Υπουργός Μεταφορών μιλώντας στην Offsite News τόνισε ότι «η κατάσταση που ισχύει αυτή τη στιγμή με την έλλειψη οδηγών καθιστά  ακατόρθωτη την  εφαρμογή  του συστήματος  door to door και δυσκολεύει την εφαρμογή του park and ride για να έχουμε κάθε 15 λεπτά κινήσεις λεωφορείων.

Παραδίδονται 5 ηλεκτρικά λεωφορεία

Εντός των επόμενων ημερών και παρα την έλλειψη οδηγών θσ παραληφθούν 5 ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία θα ενισχύσουν την προσπάθεια αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού. 

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

Home