Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βαφεάδης στην OffsiteNews: Έτσι θα λύσω το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 06.05.2023

Βαφεάδης στην OffsiteNews: Έτσι θα λύσω το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Ο Υπουργός Μεταφορών αναλύει το όραμά του για πράσινη ανάπτυξη και στρατηγικό σχεδιασμό σε Λιμάνια και Αεροδρόμια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά για κάθε Υπουργό Μεταφορών. Τη σκυτάλη πήρε από την 1η Μαρτίου 2023 ο νέος Υπουργός Αλέξης Βαφεάδης ο οποίος με την πρώτη έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά για να το λύσει. Σε συνέντευξή του στην OffsiteΝews εξηγεί τις σκέψεις του και τα μέτρα που θα λάβει. Ο Υπουργός αναλύει το μοντέλο χρήσης των λεωφορείων και τονίζει ότι υπάρχει η βούληση για αφαίρεση των κυρτωμάτων.

Ο Υπουργός κάνει ειδική μνεία για την ασφάλεια των Αεροδρομίων μετά το περιστατικό της 2ης Απριλίου 2023, Δεν αποφεύγει να δώσει τη θέση του για την ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσειου στη Λεμεσό και δηλώνει ενθουσιασμένος με τη Μαρίνα Λάρνακας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού Μεταφορών στην Offsite News είναι το ακόλουθο

Ερ. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί σας για το κυκλοφοριακό που είναι ένας μεγάλος βραχνάς για το Υπουργείο σας;

To κυκλοφοριακό απασχολεί το Υπουργείο εδώ και δεκαετίες, με 3 Τμήματα .  Το Τμήμα που ασχολείται με τα λεωφορεία. Το Τμήμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και το Τμήμα που ασχολείται με δρόμους.. Στην Κύπρο υπάρχει τεράστιος όγκος οχημάτων, ενώ ο ρυθμος που κατασκευάζουμε δρομους είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αριθμό των οχημάτων μας. Το θέμα αντιμετωπίζεται με μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα έργα. Εάν ξεκινήσουμε από τα μακροπρόθεσμα είναι αναγκαστικές λύσεις αλλά πρέπει να γίνουν. Σε ορίζοντα 3-5 ετών, αλλά είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν  Για παράδειγμα ο Περιμετρικός Λευκωσίας που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2024, ο δρόμος Αστρομερίτη - Ευρύχου που θα γίνει σε 3 φάσεις ή ο δρόμος Λεμεσού - Σαιττά εντάσσονται στα μακροπρόθεσμα έργα που θα βοηθήσουν τόσο στην οδική ασφάλεια, όσο και στην αποκέντρωση των πόλεων και στην αποφυγή της αστυφιλίας. 

Τα βραχυπροθεσμα έργα βασιζονται σε στοιχεία που θα εντοπίσουμε σαν ένα οδικό χάρτη της Λευκωσίας και Λεμεσού για να διαφανούν τα προβλήματα.

Ερ.: Εφαρμόστηκε πιλοτικά στα σχολεία το σύστημα door to door, όπου με τη χρήση λεωφορείων μεταφέρονται μαθητές από και προς τα σχολεία τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού;

Το door to door καλύπτει μια μικρή απόσταση όπου με τη χρήση λεωφορείων οι μαθητές μεταφέρονται με συνοδό από και προς τα σχολεία τους. Αυτό σημαίνει ότι εάν η κίνηση των λεωφορείων εμπίπτει σε οδικό άξονα θα απορροφήσει τροχαία κίνηση. Εξετάζοντας τη Λευκωσία είδαμε ότι ο Στρόβολος διαθέτει 13 σχολεία άρα εάν καλύψουμε την περιοχή αυτή θα αποσυμφορηθούν  κεντρικοί άξονες στην πόλη. Το σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το Σεπτέμβριο σε αυτή την περιοχή, ώστε  τον Οκτώβριο να φανούν τα αποτελέσματα και θα δούμε με ποιον τρόπο θα προχωρήσουμε. Η έλλειψη οδηγών δεν μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε το σύστημα και σε άλλες περιοχές άμεσα. Το door το door βοηθά τα νοικοκυριά και την εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου. 

Ερ. Υπάρχουν άλλα σχέδια για τη χρήση των λεωφορείων;

Ένα θέμα που βρίσκεται ακόμα υπό μελέτη είναι να εξυπηρετήσουμε μέσω λεωφορειών ηλικιωμένους ή άτομα με κινητικά προβλήματα που θέλουν να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο. για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής τους.  Η ανάδοχος εταιρεία των λεωφορείων έχει την υποχρέωση να προσθέσει και να εξυπηρετήσει όσες γραμμές ζητήσουμε.

Με λεωφορεία δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι

Ερ.:Κύριε Υπουργέ, που βρίσκεται η απόφαση για τη μεταφορά δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων με τη χρήση λεωφορείων στη δουλειά τους θα υλοποιηθεί και εάν ναι θα είναι δωρεάν;

Να σας εξηγήσω. Εκτός από τις συνήθεις γραμμές που διαθετουμε, αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Αλάμπρας υπάρχει σταθμός λεωφορείων όπου με την εφαρμογή της απόφασης θα επιβιβάζονται δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι και θα μεταφέρονται στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, το λεωφορείο θα παραλαμβάνει κόσμο από το Στάδιο ΓΣΠ, ενώ σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε σταθμό και στην περιοχή Ταμασού. Επίσης, στα πλάνα μας είναι να ζητήσουμε από τον ανάδοχο να χρησιμοποιήσει μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία που θα ξεκινούν από το Στάδιο ΓΣΠ για να φτάσουν στο κέντρο. Μέσα στις σκέψεις μας είναι η χρήση λεωφορείων που θα καλύψουν περιμετρικά τη Λευκωσία.  

 Για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση πρέπει να αυξηθούν οι λεωφορειολωρίδες, άρα ίσως χρειαστεί να γίνουν κάποια τεχνικά έργα. Στόχος είναι 1η Σεπτεμβρίου 2023 να αρχίσουμε αυτές τις δράσεις. Η χρήση των λεωφορείων δεν θα είναι δωρεάν, αλλά θα γίνεται με ένα πολύ μικρό αντίτιμο το οποίο συζητούμε.]

Ερ.: Πότε θα υλοποιηθεί η απόφαση για την αύξηση των έξυπνων φώτων σε Λευκωσία και Λεμεσό;

Τέλος Μαϊου 2023 θα βγούμε σε προσφορές αφού θα μπουν σε άλλα 75 σημεία στη Λευκωσία και σε 51 νέα σημεία στη Λεμεσό. Ωστόσο, η υλοποίηση της απόφασης όπως συνηθίζεται στις κυβερνητικές διαδικασιες είναι έξι μήνες μετά το άνοιγμα των προσφορών εφόσον δεν προκύψουν ενστάσεις. Πρόκειται για μια δίκαιη και ορθή διαδικασία.

Πρέπει να αφαιρεθούν τα κυρτώματα

Ερ.Υπουργέ, υπάρχει ειλημμένη απόφαση για να αφαιρεθουν τα κυρτώματα; Ποιες ενέργειες γίνονται; 

Τα κυρτώματα πρέπει να αφαιρεθούν, αφού προκαλούν ρύπους και ηχορύπανση. Αναμένουμε να δούμε πόσα κυρτώματα βρίσκονται στη δική μας δικαιοδοσία, αφού πολλά από αυτά βρίσκονται σε κοινότητες και Δήμους και πρεπει να πειστούν για να τα αφαιρέσουν. Ωστόσο, ο στόχος μας είναι η χρήση καμερών στα σημεία που θα αφαιρεθούν τα κυρτώματα και θα αποτρέψει τα δυστυχήματα. Το θέμα τόσο των καμερων όσο και των κυρτωμάτων είναι υπό μελέτη αλλά δεν είναι άμεση προτεραιότητα. Οι περιοχές όπου υπάρχουν σχολεία όμως είναι λίγο ευαίσθητες και πρέπει να δούμε το χειρισμό τους. Υπάρχει η βούληση για εγκατάσταση καμερών και αφαίρεση κυρτωμάτων, αλλά πρέπει να δούμε το κόστος. Η οποιαδήποτε απόφαση θα περάσει από τη Βουλή.

>>>>Διαβάστε επίσης: Χιλιάδες τα κυρτώματα στους δρόμους δεν πληρούν προδιαγραφές Ε.Ε.<<<<

Ερ.: Θέλουμε τη θέση σας για την ασφάλεια  των Αεροδρομίων μετά το συμβάν της 2ης Απριλίου όταν αστυνομικοί ενεργώντας σαν επιβάτες πέρασαν ομοιώματα εκρηκτικών σε χειραποσκευές.

Η νομοθεσία δεν μας επιτρέπει να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο για τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια των Αεροδρομίων. Εμείς εφαρμόζουμε κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οι έλεγχοι γίνονται σε τέσσερα επίπεδα επιτυχώς. Κατά σύμπτωση την εβδομάδα που έγινε το περιστατικό είχαμε έλεγχο του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και το σύστημα ασφάλειας εγκρίθηκε. Οι έλεγχοι γίνονται με ένα σκοπό ώστε να ληφθούν μέτρα μέσω συμπερασμάτων. Εμείς λάβαμε μέτρα,  και προγραμματίζουμε και άλλα  που ακόμα υλοποιούνται για την ασφάλεια Αεροδρομίων.

Ερ: Τι γίνεται με το θέμα κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λεμεσό, εντός της θάλασσας, στην περιοχή της Ακταίας Οδού; Προχωρά ; Υπάρχει απόφαση ; Ποιες οι εναλλακτικές; Πότε αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις;

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει ενστάσεις σε αυτό το έργο. Η ιδέα για να κατασκευαστεί ένα Μουσείο κοντά στη θάλασσα με ενθουσίασε. Το κτήριο αυτό δεν θα ανήκει στη Λεμεσό, αλλά στην Κύπρο. Πρέπει να βρούμε τις ορθές λύσεις. Έχουμε εναλλακτικές και μέσα στους επόμενους ένα - δυο μήνες θα βρεθούμε με το Δήμο Λεμεσού για να συζητήσουμε. Κάτι αντιστοιχο έγινε στη Μασσαλία της Γαλλίας.

«Να αναπτύξουμε τις κρουαζιέρες»

Ερ.Κύριε Βαφεάδη, ποια είναι τα τελευταία νέα με το Λιμάνι της Λάρνακας;

To έργο στη Λάρνακα είναι καινούριο.  Η Μαρίνα είναι κόστους 1,2 δις ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο και απίστευτο έργο  για το νησί μας. Το έργο που θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια τουλάχιστον θα δημιουργήσει νέα δυναμική, είμαι ενθουσιασμένος. Σε σχέση με το λιμάνι Λεμεσού έχουν την ευθύνη  οι ανάδοχοι και η Αρχή Λιμένων. Τους έχω συναντήσει και εντός Μαϊου θα αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο. Στόχος μας σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και Τουρισμου που είναι τα αρμόδια Υπουργεία  είναι να αναπτύξουμε τις κρουαζιέρες. Εμείς σαν Υπουργείο θα προσφερουμε τις  υποδομές για να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα.

Πράσινη ανάπτυξη χωρις ρύπους

Ερ. :Υπουργέ, ποιο ειναι το όραμά σας και το στίγμα που θέλετε να αφήσετε στο Υπουργείο;.

Ελπίζω να βοηθήσω στην επίλυση του κυκλοφοριακού της Λευκωσίας και Λεμεσού, χωρίς να παραμελούμε την Πάφο και τη Λάρνακα. Μπαίνουμε στη φάση της πράσινης ανάπτυξης μειώνοντας τους ρύπους. Ακόμα θέλω να κάνω ένα στρατηγικό σχεδιασμό για τα Αεροδρόμια και τα Λιμάνια μας όπου ο επόμενος Υπουργός θα μπορέσει να χτίσει. 

 

Home