Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι πέντε κινήσεις στη σκακιέρα του μεταναστευτικού από τον Ιωάννου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 09.04.2023

Οι πέντε κινήσεις στη σκακιέρα του μεταναστευτικού από τον Ιωάννου

Μέσα σε 7 χρόνια μεταξύ 2015 και 2022 οι νέες αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 735% - Μπαίνουν και άλλες κάμερες

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Το μεταναστευτικό είναι μεγάλος βραχνάς για την Κυπριακή Δημοκρατία και την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Χαρακτηριστικά με βάση στοιχεία μέσα σε 7 χρόνια μεταξύ 2015 και 2022 οι νέες αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 735%. Η Οffsite News παρουσιάζει τον τρόπο δράσης που θα εφαρμόσει ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Οι τέσσερις κύριοι άξονες πολιτικής για διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών είναι:

  • H αποτροπή των ροών και μείωση των αφίξεων.
  • Η ταχύτερη διαδικασία προώθησης και εξέτασης των αιτήσεων.
  • Η δημιουργία καταλληλότερων υποδομών υποδοχής
  • Η αύξηση των αριθμών επιστροφών.

Ένας πέμπτος πυλώνας αποτελεί η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης. Το Υφυπουργείο θα συγκεντρώσει θεσμικά κάτω από μια ομπρέλα τις πολιτικές και τα αρμόδια Τμήματα για αποτελεσματικότερη και συνολική διαχείριση των θεμάτων μετανάστευσης. Το νομοσχέδιο θα σταλεί στη Βουλή στο τέλος Μαϊου.

Η αποτροπή των ροών

Η αποτροπή των ροών εφαρμόζεται στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα Σχέδιο που συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο. Το Υπουργείο επεξεργάζεται δράσεις και ενέργειες που θα τεθούν ενώπιον της Επιτροπής και θα συμβάλλουν στη διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Frontex, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου και την Europol με σκοπό την εξεύρεση τρόπων και την προώθηση και εφαρμογή των μέτρων για κατάλληλο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών που διοχετεύονται στη Δημοκρατία με ενδιάμεσο σταθμό το Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης.

Οι οριοφύακες και οι κάμερες

Το πλάνο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού περιλαμβάνει την ενίσχυση επιτήρησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός με νέα μέσα τεχνολογίας. Ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλάς δήλωσε ότι θα τοποθετηθούν συνολικά 179 κάμερες σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης για να υπάρχει εικόνα από όλη την γραμμή. Όπως δήλωσε «άρχισε η τοποθέτηση των καμερών και έχουμε τις πρώτες εικόνες». 

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «στόχος είναι να αποδείξουμε την εργαλειοποίηση των ροών μεταναστών. Τεκμήρια τα οποία θα παρουσιάσουμε κάποια στιγμή στην ΕΕ για να καταλάβουν ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι αυτό που νομίζουν αλλά είναι μια προσπάθεια που ξεκινά από την Τουρκία μεθοδευμένα».

>>>Διαβάστε επίσης: Ιωάννου: Σκέφτεται να ξηλώσει το «συρματόπλεγμα Νουρή»<<<<<

Μεγάλο ενδιαφέρον για οριοφύλακες

Όπως πληροφορείται η Offsite News, άρχισε η εκπαίδευση των 221 οριοφυλάκων που βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προκύπτει ενδιαφέρον για κάλυψη θέσεων οριοφυλάκων γι’αυτό αναμένεται νέα προκήρυξη για πρόσληψη ειδικών αστυνομικών κάλυψη άλλων 79 θέσεων.

Εξέταση αιτήσεων ασύλου

Η Υπηρεσία Ασύλου θα ενισχυθεί εντός των ημερών με νέους εξεταστές για επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Παράλληλα, θα συμβάλει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου με επιπλέον προσωπικό. Στοχος αυτού του μέτρου είναι να διπλασιαστεί ο υφιστάμενος αριθμός και να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμούσες αιτήσεις. Πρόσθετα, σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο έχουν συμφωνηθεί νέες ρυθμίσεις για να αυξηθεί ο αριθμός των προσφυγών που εξετάζονται και αφετέρου για να επιτευχθει επίσπευση της διαδικασίας εξέτασής τους από το  Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας.

 

Σημαντικά έργα 

Για την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων προωθούνται σημαντικά έργα για τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία του νεου Κέντρου Φιλοξενίας (χωρητικότητας περίπου 1000 ατόμων) και του  Προαναχωρησιακού Κέντρου «Λίμνες» (χωρητικότητας 800 ατόμων) στη Μενόγεια. Το όλο Έργο θα κατασκευαστεί με έκτακτη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ύψους 67 εκ. Ευρώ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να προχωρήσει σε μέτρα ριζικής αναβάθμισης ώστε να διενεργούνται άμεσα οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων για να διασφαλιστούν πιο ανθρώπινες συνθήκες προσωρινης διαμονής.  Στο επίκεντρο βρίσκεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας και υγείας που παρουσιάζει το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» λόγω υπερπληθυσμού. 

 Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναβάθμιση του Κέντρου Φιλοξενίας στην Κοφίνου για να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα άτομα. Η χωρητικότητα του θα αυξηθεί από 450 κλίνες σε 700. Η αναβάθμιση του Κέντρου γίνεται κατόπιν δωρεάς προκατασκευασμένων οικίσκων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου.

Επιστροφές παράτυπων μεταναστών

Ένας από τους βασικούς πυλώνες διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών είναι η προώθηση των διαδικασιών επιστροφών παράτυπων μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις για παροχή καθεστώτος διεθνούς  προστασίας απορρίφθηκαν. 

Πέραν των αναγκαστικών επιστροφών με στόχο την ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών εθελούσιων επιστροφών τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα παροχής οικονομικού κινήτρου στους υπηκόους τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Όπως έγραψε η Offsite News για Αφρικανούς το ποσό που δίνεται είναι 1500 ευρώ σε μετρητά. Για Ασιάτες 1000 ευρώ σε μετρητά και για άλλες χώρες 500 ευρώ σε μετρητά.

Η Κυβέρνηση προωθεί τη σύναψη διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες για την επιστροφή υπηκόων τους. Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια για κεντρική διαπραγμάτευση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες για σύναψη αντίστοιχων πρόσθετων συμφωνιών.

Home