Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τμήμα Πολεοδομίας: Όλα με ένα κλικ έως το καλοκαίρι του 2024

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 03.01.2024

Τμήμα Πολεοδομίας: Όλα με ένα κλικ έως το καλοκαίρι του 2024

Μεγάλο project για το νέο αναβαθμισμένο «ΙΠΠΟΔΑΜΟ» ολοκληρώνει το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας - Λεπτομέρειες

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποκτά ολοκληρωμένο και αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό σύστημα για το Τμήμα Πολεοδομίας το γνωστό «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ». Πρόκειται για ένα σημαντικό project που προωθεί το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας με στόχο την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών του Τμήματος. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη Πύλη υπάρχει και αυτή τη στιγμή, αλλά με την ολοκλήρωση του έργου όλα όσα αφορούν το Τμήμα θα γίνονται ψηφιακά.

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει το πρόγραμμα στους πολίτες είναι οι ακόλουθες:

  • Ηλεκτρονική υποβολή πολεοδομικής άδειας
  • Ηλεκτρονικές πολεοδομικές άδειες
  • Ψηφιακές άδειες οικοδομής
  • Ψηφιακές αιτήσεις αυτοελέγχου.
  • Ψηφιακά θα γίνονται οι οποιεσδήποτε αιτήσεις για υψηλά κτίρια.
  • Διαδικτυακή ενημέρωση για τοπικά σχέδια
  • Ενστάσεις σε τοποκάσ σχέδια.
  • Ψηφιακό έντυπο για ενστάσεις κατά των δηλώσεων πολιτικής για υψηλά κτίρια
  • Έντυπα για Διατηρητέες οικοδομές.

Αυτή τη στιγμή η πύλη «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» προσφέρει πλοήγηση σε χάρτες, όπου εμφανίζονται πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, επιλέγοντας τα επιθυμητά επίπεδα (layers), μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για:

• Σχέδια ανάπτυξης, πολεοδομικές ζώνες και χρήσεις γης. • Ειδικές πρόνοιες πολιτικής και κίνητρα. • Διατηρητέες οικοδομές και αξιολογημένες οικοδομές. • Οδικά δίκτυα.

>>>>Διαβάστε επίσης: 87 έργα για την e-Kύπρο του 2024<<<<

Γενικός στόχος του έργου ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που να καλύπτει τις μηχανογραφικές ανάγκες και απαιτήσεις των Τομέων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως αλλά και τη διαχείριση Αδειών Οικοδομής από τις Επαρχιακές Διοικήσεις. Οι πρώτες εργασίες υλοποίησης του έργου ολοκληρώθηκαν το 2021.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Roll-Out του συστήματος ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, είναι σε λειτουργία:

(α) η υποβολή αιτήσεων και μελέτη στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για εξασφάλιση Πολεοδομικής Άδειας μέσω της αίτησης EA15 για αναπτύξεις που καλύπτουν οι σχετικές Εντολές 2/2020 και 1/2022 του Υπουργείου Εσωτερικών και

(β) η υποβολή και μελέτη αιτημάτων και ενστάσεων για την τροποποίηση των Σχεδίων Ανάπτυξης.

>>>>Διαβάσε επίσης: Η Κύπρος στον αστερισμό των Smart Cities - €35 εκατ. στους Δήμους από ΕΕ<<<<

Επιπρόσθετα κατά το 2022, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υλοποιήθηκαν και εφαρμόστηκαν στο σύστημα ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ οι ακόλουθες νέες λειτουργίες:

(α) Η υποβολή αιτήσεων και μελέτη στους τέσσερεις μεγάλους Δήμους για εξασφάλιση Πολεοδομικής Άδειας 

(β) Η υποβολή αιτήσεων και μελέτη για εξασφάλιση Οικοδομικής Άδειας σε όλες τις Επαρχιακές Διοικήσεις, σε όλους του Δήμους και την Κοινότητα του Αγίου Τύχωνα 

(γ) Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για Ανάπλαση και Αναζωογόνηση της Εντός των Τειχών Λευκωσίας του Υπουργείο Εσωτερικών, η υποβολή και μελέτη αιτήσεων του Σχεδίου Χορηγιών για (i) ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και (ii) για την δημιουργία φοιτητικών εστιών και φοιτητικών δωματίων.

(δ) Στο πλαίσιο των εργασιών για την προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομίας, η υποβολή και μελέτη αιτήσεων από εξουσιοδοτημένους μελετητές οι οποίες αφορούν την επιτόπια επιθεώρηση, φωτογράφηση και αξιολόγηση κτιρίων.

Πριν τις Δημοτικές εκλογές

Ο Υφυπουργός Έρρυνας και Καινοτομίας Φίλιππος Χατζηζαχαρίας μιλώντας στην Offsite News ανέφερε ότι «τρέχουμε όλες τις διαδικασίες και εγώ προσωπικά δείχνω ιδιαίτερη ζέση για το project με στόχο να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηζαχαρία «το νέο αναβαθμισμένο έργο πρέπει να ολοκληρωθεί και να δοθεί στη διάθεση του κοινού πριν από τις Δημοτικές εκλογές του Ιουνίου». 

ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ

Ποιος ήταν ο Ιππόδαμος

Ο Ιππόδαμος ο Μιλήσιος ήταν αρχαίος Έλληνας αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, φυσικός, μαθηματικός, μετεωρολόγος και φιλόσοφος, θεωρούμενος και ως ο «πατέρας της πολεοδομίας». Ο Ιππόδαμος, έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ., στην ακμή δηλαδή της κλασσικής εποχής. Εκπόνησε σχέδια ελληνικών αποικιών που είχαν τάξη και κανονικότητα, σε αντίθεση με τον συγκεχυμένο τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονταν οι πόλεις μέχρι εκείνη την εποχή, ακόμα και η Αθήνα. Θεωρείται επίσης ο εισηγητής της ιδέας ότι ένα σχέδιο πόλεως μπορεί να ενσωματώνει μια λογική κοινωνική διάταξη.

Από τον Ιππόδαμο προήλθε και η πρώτη εισήγηση για την έννοια του διπλώματος ευρεσιτεχνίας: πρότεινε ότι η κοινωνία θα έπρεπε να ανταμείβει τους ανθρώπους που δημιουργούσαν πράγματα χρήσιμα για αυτή.

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home