Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Στο Προεδρικό η Λουτ – Το «αγκάθι» της θετικής ψήφου

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 07.04.2019

Κυπριακό: Στο Προεδρικό η Λουτ – Το «αγκάθι» της θετικής ψήφου

Thumbnail
Αντιδρά η αντιπολίτευση για τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό

Στο Προεδρικό θα παρευρεθεί σήμερα Κυριακή (7/4) η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ,  όπου στις 10.00 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με απώτερο σκοπό την συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες θα δει χωριστά τον κ. Ακιντζί, με το ραντεβού να έχει καθοριστεί στις 14.30.

Η τελευταία φορά που η κα. Λουτ ήρθε στην Κύπρο ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου συναντήθηκε με τους δύο ηγέτες ξεχωριστά, και στην συνέχεια αποχώρησε για ένα νέο γύρω συνομιλιών με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Η νέα κάθοδος της κα Λουτ δεν αναμένεται να φέρει σημαντικές εξελίξεις λόγω και της αρνητικής στάσης που διατηρεί η Τ/κ πλευρά το τελευταίο διάστημα. Να σημειώσουμε πως ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί «έκλεισε την πόρτα» στην πρόταση του ΠτΔ για συνάντηση τριών, με την δικαιολογία πως μία τέτοια συνάντηση θα στείλει το μήνυμα πως κάτι νέο συμβαίνει στο Κυπριακό.

Παράλληλα, το ίδιο έντονος ήταν και ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος κάλεσε μεταξύ άλλων την κα Λουτ να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, και να πει με θάρρος τις διαπιστώσεις της για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με Κυβερνητική πηγή, θα μεταφέρει προς την κα Λουτ για άλλη μία φορά την ξεκάθαρη θέλησή του για συμφωνία στους όρους αναφοράς με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή η κα. Λουτ είχε συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και την συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου, το τετ-α-τετ Αναστασιάδη-Ακιντζί

Το «αγκάθι» της θετικής ψήφου

Κλίμα όξυνσης παρατηρείται ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ειδικότερα για το ζήτημα της θετικής ψήφου σε κάθε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ομόσπονδου Κράτους, που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η απόρριψη της θετικής ψήφου από τη λύση του κυπριακού προβλήματος θα δημιουργήσει χάος, ενώ το θέτει και ως προϋπόθεση για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνει πως η λύση δεν μπορεί να δίνει τέτοια προνόμια ή εξουσίες στη μια εκ των δύο κοινοτήτων κατά τρόπο που να καταπατάται το δίκαιο και βασικές αρχές και αξίες που σε ουδεμία άλλη χώρα ισχύουν ή εφαρμόζονται.  

Έντονα επικριτικό παρουσιάζεται το ΑΚΕΛ για τους χειρισμούς του ΠτΔ στο Κυπριακό, με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Άντρο Κυπριανού, να αναφέρει πως η Κυβέρνηση παρερμηνεύει την πολιτική ισότητα. Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού υποστηρίζει πως ο ΠτΔ επιχειρεί να δώσει μία άλλη ερμηνεία στη συμφωνία μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ αναφορικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία είχε επιτευχθεί στο παρελθόν.  

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ

Τα χαμένα πρακτικά

Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει το κατά πόσον η κα Λουτ θα έχει μαζί της το χαμένο έγγραφο των πρακτικών της 4ης Ιουλίου της διάσκεψης του Κραν Μοντανά, που κατά την Κυβέρνηση αυτό είναι και το Πλαίσιο Γκουτέρες. 

Να υπενθυμίσουμε πως κατά την τελευταία επίσκεψη της κα Λουτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τονίσει πως «οι όροι αναφοράς της Τζέιν Χολ Λουτ θα είναι ελλειμματικοί χωρίς το έγγραφο της 4ης Ιουλίου 2017, γιατί εκεί βασίζονταν και οι προτάσεις που υπέβαλα στις 5 Ιουλίου».

Ωστόσο, σύμφωνα με Κυβερνητική πηγή, παρόλο που η λιγομίλητη κα Λουτ κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά της, αναμένεται να θέσει επί τάπητος σημαντικές πληροφορίες από τις συνομιλίες που είχε με τις εγγυήτριες δυνάμεις, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Να σημειώσουμε πως στις 15 Απριλίου θα υποβληθεί η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με τις Καλές Υπηρεσίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν αναμένεται κάτι σημαντικό που να αφορά το Κυπριακό παρά μόνο την προσπάθεια της κα Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς.  

Home