Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αλλαγή Νομοθεσίας: Δεν θα μπαίνει memo σε κατεχόμενες περιουσίες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
12.10.2022

Αλλαγή Νομοθεσίας: Δεν θα μπαίνει memo σε κατεχόμενες περιουσίες

Στόχος να μπορούν να μεταβιβαστούν σε κληρονόμους - Ανοίγει σήμερα συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ένα τεράστιο ζήτημα που απασχολεί το προσφυγικό κόσμο απασχολεί σήμερα Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 την Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Με πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου επιδιώκεται να αλλάξει το υφιστάμενο στάτους ώστε μετά από δικαστικές αποφάσεις, οι περιουσίες στις κατεχόμενες περιοχές να μπορούν να μεταβιβαστούν σε κληρονόμους. 

Μιλώντας στην Offsite News ο κ. Γεωργίου είπε ότι «κατόπιν ελέγχου  διαπίστωσα ότι μετά από έκδοση δικαστικών αποφάσεων και όταν οι τράπεζες εντοπίσουν τον δανειολήπτη ή τον χρεώστη τότε μπαίνει memo στις κατεχόμενες περιουσίες. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να γίνει καμιά μεταβίβαση περιουσίας σε κληρονόμους. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και στο τέλος οι πρόσφυγες αναγκάζονται είτε να πουλήσουν την περιουσία τους, είτε να στραφούν στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων».

Ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι το ζήτημα επηρεάζει κυρίως τους φτωχούς πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, εάν μια τράπεζα θέλει να τιμωρήσει κάποιον που δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του μπορεί να το πράξει με άλλους τρόπους όπως: Να μπει απαγόρευση μεταβίβασης σε περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, ειδοποίηση πτώχευσης και άλλα μέτρα. Δεν πρέπει να ενοχλούνται οι κατεχόμενες περιουσίες κατ’ουδένα λόγο»

>>>>Διαβάστε επίσης: Επ. Προσφύγων: Να μειωθεί ο χρόνος των αιτήσεων για αγορά οικίας <<<<

Πάνε Ολομέλεια

Στο μεταξύ ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθούν στις 20 Οκτωβρίου 2022 δυο νομοσχέδια που άπτονται: Tου Περί Δικαστηρίων και του Περί Απονομής Δικαιοσύνης Νόμος.

Όσον αφορά στο πρώτο νομοσχέδιο, απαγορεύεται η άρση πρακτικών προβλημάτων που δημιουργούνται από την εφαρμογή του περί Δικαστηρίων Νόμου αναφορικά με την καταφρόνηση δικαστηρίου και παροχή επαρκούς χρόνου στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου για ορισμό Δικαστηρίου το οποίο θα εκδικάσει το εν λόγω αδίκημα.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την τροποποίηση των διατάξεων της βασικής νομοθεσίας που αφορούν τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και των δύο νομικών εγνωσμένου κύρους και ανώτατου επαγγελματικού επιπέδου στις συνεδρίες του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου κ σε σχέση με διαδικασία διορισμού, προαγωγής ή μετάθεσης Δικαστή του Εφετείου ή πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Τα εν λόγω πρόσωπα θα  συμμετέχουν στις εν λόγω συνεδρίες χωρίς δικαίωμα ψήφου, αντί να παρίστανται σε αυτές ως παρατηρητές χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Home